Corruptie in Qatar: deze documentaire over het WK 2022 moet je zien

Over een week gaat een van de meest controversiële WK’s ooit van start. Zondag 20 november is het zover en trapt het gastland af tegen Ecuador. Maar hoe is het mogelijk dat het WK Voetbal 2022 zich in Qatar afspeelt—een woestijnland met gigantisch hoge temperaturen, waar mensenrechten niet heel belangrijk lijken te zijn? Discovery+ legt in de documentaire The Men Who Sold The World Cup de corruptie en achterkamertjespolitiek bloot die dit WK Voetbal domineren.

Corruptie en achterkamertjesdeals in ‘The Men Who Sold The World Cup’

Er was verbazing alom in 2010, toen de FIFA bekendmaakte dat het WK van 2018 naar Rusland zou gaan en het WK van 2022 naar Qatar. Dat landen als Australië en de Verenigde Staten werden gepasseerd voor een land waarin tropische temperaturen gangbaar zijn en er op het moment van bekendmaking nog niet eens genoeg stadions waren, zorgde voor een hoop controverse. Toen later aan het licht kwam dat de mensenrechten bij de bouw van de stadions flink geschonden werden en hier zelfs honderden doden bij vielen, werden er steeds meer vraagtekens gezet bij dit WK.

In de tweedelige documentaire The Men Who Sold The World Cup wordt de ongebreidelde corruptie die schuilgaat achter de toekenning van het WK aan Qatar blootgelegd. Wat voor achterkamertjesdeals zitten hier allemaal achter? Morgan Pehme en Daniel DiMauro gaan in gesprek met betrokkenen om hier meer inzicht in te geven. De documentaire hierover is nú te zien op discovery+. Hieronder bekijk je alvast de eerste beelden.

Meer documentaires over het WK van 2022

Ook Netflix heeft zich over de corruptie van de FIFA en de misstanden die het WK van 2022 omringen gebogen in de documentaireserie FIFA Uncovered. De streamingdienst duikt in de geschiedenis van de Fédération Internationale de Football Association (FIFA) en de schimmige deals die er in het hoofdkantoor gesloten worden. De vierdelige serie is nu te zien.

Een andere interessante documentaire om in aanloop naar het WK te kijken, is Louis. Documentairemaker Geertjan Lassche heeft in deze film het leven van de huidige bondscoach van het Nederlands elftal vastgelegd. Drie jaar lang heeft hij het wel en wee van Louis van Gaal gevolgd. De bondscoach blikt terug op de hoogte- en dieptepunten uit zijn leven, zowel op werk- als privégebied. De documentaire werd op donderdag 10 november uitgezonden op NPO 1 en is ook te zien bij Pathé Thuis.

Bekijk de documentaire Louis nu bij Pathé Thuis 🇳🇱

Alles over discovery+

Op Streamwijzer vind je allerlei nieuws over discovery+ en vind je ook het volledige aanbod van de streamingdienst. Ontmoet ook andere liefhebbers om kijktips uit te wisselen en inspiratie op te doen. Via de knop hieronder ga je direct naar de groep van discovery+ fans op Facebook.

Discovery+ in Nederland

Synopsis: discovery+
Afbeelding ter illustratie

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.