Documentaire over corruptie bij FIFA zou must-see voor WK moeten zijn

In aanloop naar het WK Voetbal 2022 in Qatar deelden we dit weekend al een lijstje met 10 interessante voetbaldocumentaires, waaronder The Men Who Sold The World Cup op discovery+. Eigenlijk is het kijken van een docu over corruptie binnen de FIFA überhaupt een must-see voor iedereen die dit wereldkampioenschap gaat volgen, dus wij streamden zelf deze titel en laten je in onze recensie weten wat we ervan vonden.

Recensie: documentaire ‘The Men Who Sold The World Cup’ op discovery+

Afgelopen week lanceerde streaminggigant Netflix de serie FIFA Uncovered over corruptie en de misstanden die het wereldkampioenschap in Qatar omringen, terwijl op tv en o.a. NLZIET de Danny Ghosens Nederlandse docu In De Schaduw Van Het WK over de overleden arbeiders momenteel te zien is. Een jaar geleden lanceerde discovery+ echter al een tweeluik over het controversiële WK Voetbal in de oliestaat in het Midden-Oosten. Door het aanstaande evenement laaide de interesse in deze titel recentelijk weer op.

Het wereldkampioenschap is natuurlijk altijd een veelbesproken onderwerp in de media, maar dit jaar is dat om andere redenen dan gebruikelijk. De controverse richt zich vooral op de erbarmelijke omstandigheden waarin arbeidsmigranten hebben gewerkt aan de stadions, waardoor er naar verluidt minstens 6500 personen zijn gestorven. De vraag die hierbij vaak wordt gesteld, is hoe het überhaupt heeft kunnen gebeuren dat een bloedheet land als Qatar de uitverkoren plek is geworden voor dit gigantische sportevenement.

Door diepgaand onderzoek van journalisten is gebleken dat er veel corruptie achter het verkiezingsproces schuil is gegaan. Discovery+ neemt de kijker in twee afleveringen mee door de schokkende gebeurtenissen. Eerst ontdekken we in ‘The Reporters’ (afl. 1) wat de journalisten allemaal hebben aangetroffen en hoe ze tot hun bewijs zijn gekomen, waarna ‘The Criminal Investigation’ (afl. 2) vertoont wat er is gebeurd ná de opzienbarende onthullingen.

De tijdlijn is overzichtelijk en eindelijk krijg je als kijker een diepere laag aan informatie over alles wat je in kortere formats in de media voorbij ziet komen. Eigenlijk maakt het niet veel uit naar welke documentaire over corruptie in de FIFA je kijkt, maar het zou in ieder geval goed zijn als zo veel mogelijk mensen op de hoogte zijn van hoe het WK in Qatar is beland. Zeker een kijktip dus, al helemaal als je van plan bent om naar het wereldkampioenschap voetbal te gaan kijken.

Waar en sinds wanneer is The Men Who Sold The World Cup online te zien?

In 2021 ging de eerste documentaire The Men Who Sold The World Cup in première bij discovery+. Doordat het een Original-serie van het bedrijf is, is de titel momenteel exclusief te streamen via het video on demand-platform. Hij is dan ook niet te zien op concurrerende video on demand-platforms als Netflix, Disney+, Amazon Prime Video, Viaplay of Videoland.

De prijs van een discovery+ abonnement is €3,99 per maand of €39,99 per jaar voor toegang tot de volledige Entertainment catalogus. De eerste 7 dagen zijn echter gratis voor nieuwe abonnees. Als je ook toegang wilt krijgen tot de sportsectie met onder andere wielrennen, UFC, Grand Slam Tennis en meer evenementen, dan is de totale prijs van een lidmaatschap €5,99 p/m of €59,99 p/j.

Verhaal en informatie van de serie

De corruptie, achterkamertjesdeals en hebzucht achter het toekennen van het WK komt tot een hoogtepunt wanneer het 2022-toernooi wordt toegekend aan Qatar, een woestijnland met bakken zomertemperaturen, geen stadions van wereldklasse, weinig interesse in voetbal – en veel geld.

TitelThe Men Who Sold The World Cup
SoortSerie
Jaar2021
TaalEngels
Duur1 seizoen
CategorieDocumentaire, Misdaad

Synopsis: discovery+ via Warner Bros. Discovery