Disney+ vs. Netflix | Alle verschillen, prijzen en films & series

In Nederland is de keuze tussen alle verschillende streamingdiensten enorm aan het toenemen. Uit een recente peiling van Streamwijzer bleek dat twee van de meest populaire spelers op dit gebied Netflix en Disney+ zijn. Kun jij bij het uitzoeken van een nieuwe streamingabonnement niet kiezen tussen deze twee diensten? Hier vind je een vergelijking van alle verschillen en overeenkomsten in prijs en aanbod tussen Disney+ vs. Netflix.

Verschillen tussen Netflix en Disney+ op het gebied van films en series

Disney+ is de streamingdienst van The Walt Disney Company. Dit enorme bedrijf heeft de afgelopen jaren flink uitgebreid door het opkopen van verschillende studio’s en uitzendrechten. Hierdoor heeft Disney+ veel meer dan alleen Disney-content in het aanbod en zijn er in de streamingdienst verschillende ‘hubs’ ingericht met de categorieën: Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic en Star. Door de toevoeging van de laatste categorie zijn er nu niet alleen meer animatiefilms en kindercontent op de streamingdienst te vinden, maar bekijk je ook de nieuwste bioscoophits als Jojo Rabbit, Nightmare Alley, The Menu en West Side Story op Disney+. Je vindt op Streamwijzer ook een overzicht van het volledige aanbod van Disney+ in Nederland.

Streaming in 2023 | Feels Like Home | Disney+

Netflix heeft hiertegenover eigenlijk twee categorieën van content. Deze zijn niet via de zogenaamde hubs ingericht. In de eerste categorie zijn Netflix Originals met onder andere de series La Casa de PapelBridgertonOzarkVikings: ValhallaFormula 1: Drive to SurviveUndercoverHouse of Cards. In dezelfde categorie worden ook Original-films aangeboden waaronder Ferry, 6 Underground, Svart Krabba, The Power of the Dog en Army of Thieves. In het tweede categorie heeft de dienst buiten de Netflix Originals ook aangekochte titels van andere studio’s zoals The Godfather, Pulp Fiction, The Walking Dead en Vikings. Netflix heeft echter veel last van de opkomende nieuwe streamingdiensten die allen steeds meer uitzendrechten naar zich toe trekken om met de marktleider te concurreren. Het complete aanbod van Netflix is tevens op onze website terug te vinden.

SAVE THE DATES | 2023 Films Preview | Official Trailer | Netflix

Kosten van een abonnement op Netflix / Disney+ verschillen behoorlijk

Op het gebied van prijs is er tussen deze twee videodiensten ook een wezenlijk verschil te zien. Een abonnement op Netflix namelijk €7,99 tot €15,99 per maand. De verschillen in prijs hebben vooral te maken met beeldkwaliteit en de hoeveelheid schermen waarmee er tegelijkertijd gekeken kan worden.

Disney+ past echter maar één abonnementsvorm toe. Dit lidmaatschap kost €9,99 per maand. Maar wie een jaarabonnement op Disney+ afsluit, geniet van korting. Dit lidmaatschap kost namelijk €99,90 per jaar, wat neerkomt op een omgerekend maandelijks bedrag van €8,33 en dus elke maand een korting van €1,66. Omgerekend kijk je op deze manier ongeveer 12 maanden voor de prijs van 10.

→ Ga direct naar Disney+ om naar alle films en series van Disney, Star, Pixar, Marvel, National Geographic en Star Wars te kijken ✅

Geen films en series van Disney meer op Netflix te zien

De nieuwere video on demand-platforms zijn vaak eigendom van grote studio’s en mediabedrijven. Disney+ is daar een goed voorbeeld van. De dienst is namelijk onderdeel van The Walt Disney Company, een gigantisch mediabedrijf dat onder andere de rechten bezit van alles van Disney, Star Wars, Marvel en Pixar.

Netflix is echter een onafhankelijke studio en zal voor haar content nieuwe titels moeten produceren of de rechten van andere films en series bij de desbetreffende studio’s moeten ‘huren’. Hierdoor komt het vaak voor dat er met titels heen en weer wordt geschoven tussen Netflix en andere videodiensten.

Doordat Disney de rechten bezit van de hierboven genoemde content, is het daarmee ook zeer onwaarschijnlijk dat de titels hiervan ooit nog naar Netflix zullen terugkeren nadat ze de afgelopen tijd verwijderd werden. Zelfs de laatste paar Marvel-series op Netflix verhuizen naar Disney+.

Zou de ene streamingdienst ooit de andere kunnen overnemen?

De concurrentie op de streamingmarkt wordt steeds heftiger. Een potentiële uitkomst hiervan is dat sommige diensten zich niet staande kunnen houden tussen alle concurrentie en door een grotere speler overgenomen moeten worden. Dit lijkt voor Disney+ en Netflix momenteel een onwaarschijnlijk scenario. De enorme populariteit van beide streamingdiensten is namelijk nog steeds aan het toenemen, waardoor het er niet op lijkt dat één van de twee binnen korte tijd ten onder zal gaan.

Toch kan het nodig zijn om een samenvoeging te gebruiken om zich te wapenen tegen de concurrentie. Zo hebben ook discovery+ en HBO Max al aangekondigd samen verder te gaan als één streamingdienst. Hierdoor komt er één nog grotere speler in het streaminglandschap bij, naast de recentelijk gelanceerde nieuwe concurrent SkyShowtime van Comcast Corporation en Paramount Global.

Welke van de twee video on demand-platforms is beter?

De keuze voor Netflix of Disney+ als abonnement op een streamingdienst ligt natuurlijk voor een groot deel aan persoonlijke smaak. De videodiensten hebben namelijk op verschillende fronten veel te bieden. Beide aanbieders hebben met een zeer diverse catalogus van films en series voor ieder wat wils. De doorslaggevende factor zal voor velen dan ook de voorkeur tussen de eerdergenoemde exclusieve titels zijn die de services aanbieden.

Zac is een student in Kunst en Economie op de HKU. Met een passie voor film, televisie, muziek en 'all things pop culture' is hij altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van entertainment.