Disney+ nu al nummer 2-positie van streamingdiensten in Nederland met 500,000+ abonnees

Een maand na de stille en exclusieve lancering van Disney+ in Nederland is het tijd om de balans op te maken. Is het zo’n geduchte tegenstander voor andere streamingdiensten (Netflix, Videoland, etc.) als gedacht, of lijkt Disney+ te floppen? Onderzoek van Telecompaper biedt een voorlopig overzicht.

8 procent van Nederlandse huishoudens kijkt Disney+

Sinds half september – in één maand tijd – is het aantal abonnees in Nederland snel omhoog gegaan. Momenteel heeft naar schatting 8% van de Nederlandse huishoudens een Disney+ account. Het gaat hier om het gratis proefabonnement, maar wel met een stilzwijgende verlenging na de proefperiode, mits het Disney+ account tijdig is opgezegd.

Verschil in soorten abonnees

Het soort abonnees van de streamingdienst in Nederland is opvallend. Zoals bij vergelijkbare streamingdiensten is het publiek relatief jong. Van de twintigers heeft 15% een abonnement, terwijl dat aantal daalt naar 3% bij de groep van 50 tot 66 jaar.

Ook opleidingsniveau blijkt een rol te spreken. Hoger opgeleiden zijn voornamelijk degenen die een Disney+ abonnement hebben momenteel. Dit heeft momenteel dus niet te maken met de hoogte van het besteedbaar inkomen, omdat het om een gratis proefabonnement gaat. Gemiddeld heeft 4% van de lager opgeleiden een abonnement, terwijl dit stijgt naar meer dan het dubbele (9%) van de hoger opgeleiden. Volgens het onderzoeksmedium kan dit ook deels liggen aan het bezit van apparatuur om op te streamen.

Veelal gecombineerd met andere streamingdiensten

Veel film- en seriefans blijken in dezelfde hoek te blijven. Als je een abonnement op Disney+ hebt genomen, is het waarschijnlijk dat je ook een Netflix abonnement hebt. 15% van de Netflix abonnees kijkt namelijk Disney+, ten opzichte van 1% van de niet-Netflix abonnees. Als je het omgekeerd bekijkt, heeft 81% van de Disney+ abonnees ook een Netflix abonnement op dit moment.

Nummer-2 positie van streamingdiensten in Nederland

Naar schatting ligt Disney+ nu ongeveer op de tweede positie in het landschap van streamingdiensten. Het is nog beduidend kleiner dan Netflix, maar de vraag is op hoeveel abonnees Videoland momenteel exact staat. Een vorige schatting was 600,000 abonnees, maar Videoland houdt zich al een tijdje stil. Het lijkt er echter op dat Disney+ inmiddels de Nederlandse streamingdienst van RTL (bijna) voorbij is.

Gratis proefabonnement

Vergeet niet om de onderzoeksresultaten met een korreltje zout te nemen. Het is momenteel namelijk nog gratis om abonnee te zijn van Disney+, maar zal vanaf 12 november 2019 een bedrag van €6.99 per maand kosten. Naar verwachting zal het aantal abonnees van de streamingdienst eerst sterk dalen, maar daarna gestaag weer omhoog gaan.

Disney+ nieuws

Blijf op de Streamwijzer pagina Disney+ op de hoogte van het laatste nieuws over Disney+ in Nederland en voor het volledige Disney+ aanbod. Twijfel je of je voor Netflix of Disney+ moet gaan? Wij helpen je een handje met je keuze: Netflix VS Disney+.