Recensie streamingdienst discovery+: veel waar voor je geld

Sinds begin januari 2021 is discovery+ live in Nederland. Hiermee vervangt het video on demand-platform van Discovery de streamingdienst Dplay als de home of real-life entertainment. Wij namen een kijkje en zagen dat je als liefhebber van verhalen uit het echte leven bij deze streamingdienst terecht kunt voor veel exclusieve series van verschillende zenders, maar ook voor spraakmakende en actuele Original content in een rustige online omgeving die goed werkt op verschillende apparaten. Daarnaast krijg je voor de lage abonnementsprijs flink waar voor je geld, dus lees verder om meer onze ervaringen te weten te komen of klik op de rode hieronder om zelf een kijkje te nemen bij discovery+.

→ Je kunt nu 7 dagen gratis naar alle programma’s en exclusieve series op discovery+ kijken ✅

Wat is discovery+?

Discovery+ is de nieuwe streamingdienst van de grote internationale media- en entertainmentbedrijf Discovery. Voorheen stond het Nederlandse video on demand-platform van Discovery bekend als Dplay, maar bij de wereldwijde lancering van discovery+ is de oude titel opgegaan in deze vernieuwde vorm.

Op discovery+ kun je online en wanneer je zelf wilt kijken naar exclusieve series en programma’s van Animal Planet, BBC, Discovery, Discovery Science, Food Network, HGTV, Investigation Discovery, MotorTrend en TLC. Daarnaast worden er geregeld nieuwe discovery+ Originals toegevoegd.

De focus van discovery+ ligt op real-life entertainment, waardoor je op de streamingdienst bijvoorbeeld kunt kijken naar lifestyle programma’s, maar ook naar natuurdocumentaires en verhalen van moderne schatzoekers. Daarnaast worden er veel programma’s geweid aan woon- en kookinspiratie, maar ook aan misdaad, medische onderwerpen en wetenschap.

Op de streamingdienst kun je de programmering van TV 7 dagen terug of zelfs al vooruit kijken voordat het op lineaire kanalen in je woonkamer te zien is. Het aanbod van discovery+ wordt dagelijks uitgebreid met tientallen nieuwe programma’s en series die op de televisie verschijnen, maar ook met klassiekers die al een tijd niet meer op TV te zien zijn.

Gold Rush
Gold Rush op discovery+

Groot aanbod van exclusieve series bij verschillende zenders

Als kijker valt je bij het inloggen met je account bij discovery+ direct op dat deze streamingdienst volledig gericht is op verhalen uit het echte leven. Je zult op dit platform geen sciencefictionseries of actiefilms vinden, maar je wordt wel ondergedompeld in een groot aanbod van programma’s die het plezier en de spanning uit het menselijk leven onderstrepen. Dat wordt vooral duidelijk door de grote variatie in zenders die zijn aangesloten bij de streamingdienst. Wie graag documentaires over dieren ziet, gaat naar de sectie over Animal Planet. Ben je meer van wetenschap? Neem dan een kijkje bij Discovery Science. Daarentegen is voor liefhebbers van bijzondere verhalen TLC de place to be.

Door dit grote aanbod van verschillende zenders, lijken de televisie en streamingdienst weer meer met elkaar verbonden dan ooit. Waar video on demand-platforms als Netflix, Disney+ en Prime Video steeds meer titels uitbrengen die exclusief op hun dienst te bekijken zijn, blijkt discovery+ meer een verzameling van allerlei programma’s van de televisie die je kunt kijken waar en wanneer je maar wilt. Daar blijft het echter niet bij…

Spraakmakende en actuele Original content

Het is namelijk niet zo dat discovery+ geen eigen content produceert. In tegendeel zelfs. Er is al een aantal zeer spraakmakende programma’s gelanceerd op de streamingdienst die voorheen onder de naam Dplay bekend stond, waaronder Fitness Diaries: Het Leven van een Fitgirl met Famke Louise, Fajah Lourens, Roos Forman, Lindsey van der Hoeven en Evelien van der Pelt. Hierin is te zien hoe het leven van deze dames draait om het streven naar een mooi lichaam, maar ook wat er nog meer allemaal bij deze strijd komt kijken. Het blijkt een openhartige en indrukwekkende documentaire, die de kijker toont hoe zwaar dit leven soms kan zijn en welke onzekerheden het met zich meebrengt.

Fitness Diaries
‘Fitness Diaries: Het Leven van een Fitgirl’ met Roos Forman, Fajah Lourens, Famke Louise, Lindsey van der Hoeven en Evelien van der Pelt

Daar komt in maart de gloednieuwe titel 90 Day Fiancé: Pyjama Party bij. Hierin gaan bekende stellen die fan zijn van de populaire serie 90 Day Fiancé vanuit hun eigen bed of bank kijken naar de serie en voorzien zij de kijker van hun eigen hilarische commentaar. Bekende stellen die hieraan meedoen zijn Nienke Plas en haar man Resley, Bobbi Eden en partner Mark, transgenderkoppel Louisa en Rowan en Temptation Island-deelnemers Channah en Quinten.

Verder kun je al genieten van Bevallen met Bobbi, waarin de bekende Nederlandse Bobbi Eden meeloopt met verloskundigen die aanstaande moeders ondersteunen bij het mooiste moment uit hun leven. Bobbi onderzoekt wat er allemaal komt kijken bij een bevalling en wat zich afspeelt in deuren voorafgaand aan de bevalling?

Bevallen Met Bobbi
Bobbi Eden in ‘Bevallen Met Bobbi’

Naast de vele andere Originals die al online staan en nog in de maak zijn, weet discovery+ wat ons betreft de lancering van het nieuwe platform gepaard te laten gaan met een zeer spraakmakend nieuw programma, wederom met Bobbi Eden: Sex Tape. Bekend van de Vlaamse versie met Goedele Liekens, zal de host in dit programma meekijken met het meest intieme moment van de relatie. Elke week worden drie stellen ontvangen die daarvoor een week lang hun relatie hebben gefilmd: van gewone zaken tot hun daadwerkelijke seksleven. De beelden worden met andere stellen gedeeld en er wordt gekeken wat de stellen van elkaar kunnen leren op het vlak van relaties.

Deze programma’s zijn allemaal relevant voor veel kijkers en in een brede tijdsgeest, maar er wordt ook razendsnel gereageerd op veranderingen in de maatschappij. Zo was Discovery één van de eerste mediabedrijven die met documentaires over de Nederlandse aanpak van de Coronacrisis kwam, maar ook over de dood van George Floyd en de opkomst van de Black Lives Matter-protesten. Bovendien besloot het video on demand-platform de laatstgenoemde documentaire gratis beschikbaar te stellen vanwege het maatschappelijk belang.

Met dit soort exclusieve Original series weet Discovery een eigen bibliotheek te creëren in de wereld van real-life entertainment die niet alleen informatief, vermakelijk en interessant is, maar ook taboedoorbrekend. Op deze manier weet dit nieuwe video on demand-platform met spraakmakende en actuele Original content een belangrijke doelgroep te voorzien van de content waar ze naar op zoek zijn: herkenbare of juist bijzonder verhalen uit het echte leven die belangrijk of gewoon heel leuk zijn om te zien.

Tip: gratis programma’s kijken zonder verplichtingen

Zou je graag eens een kijkje willen nemen bij discovery+? Dan is onze tip vooral om het zelf eenvoudig 7 dagen gratis uit te proberen. Pas na deze termijn van een week wordt je abonnement naar keuze per maand of jaar gefactureerd.

Soepele functionaliteit op verschillende apparaten

Nu bekend is dat de ruime bibliotheek van exclusieve series en programma’s op discovery+ goed aansluiten bij de wensen van liefhebbers van real-life entertainment, is het natuurlijk ook belangrijk om een blik te werpen op de functionaliteit van de streamingdienst. Zo kan er op allerlei apparaten zoals de laptop, tablet, smartphone, computer en TV worden gekeken door het downloaden van een app of door de website in de browser te bezoeken. Daarnaast is de streamingdienst compatibel met de Chromecast en Apple TV, waardoor je ook zonder Smart TV gewoon van discovery+ op TV kunt genieten.

Bij het testen van de functionaliteit en vormgeving van het platform, kwamen wij erachter dat het systeem intuïtief werkt en vooralsnog geen beperkingen of problemen vertoont zoals die nog wel eens worden gemeld door gebruikers van streamingdiensten als Amazon Prime Video of Disney+. Daarnaast is de vormgeving strak en rustig voor het oog, doordat is gekozen voor een donkere online omgeving. Hiermee lijkt Discovery mee te gaan met de trend van de donkere modus die de laatste jaren bij steeds meer applicaties de voorkeur krijgt.

Soepele functionaliteit verschillende apparaten
Je kunt van de programma’s op discovery+ genieten vanuit een rustige vormgeving die goed werkt op allerlei verschillende apparaten

Waanzinnige prijs-kwaliteitverhouding

Voor een abonnement op discovery+ betaal je hetzelfde als voorheen werd betaald voor Dplay: €3.99 per maand of €39.99 per jaar. En ja, dat lees je goed: je krijgt op deze manier ruim 16% korting op je lidmaatschap door te kiezen voor een jaarabonnement dan voor een maandabonnement. Een maandabonnement is misschien flexibeler door de maandelijkse opzegbaarheid, maar de lage jaarprijs is voor veel gebruikers ook absoluut een aantrekkelijk gegeven.

Vergelijking met andere streamingdiensten

Wanneer je discovery+ in een tabel vergelijkt naast de 3 grootste streamingdiensten van dit moment, valt je direct iets op: de prijs is zeer competitief in vergelijking met de concurrentie. Waar je voor een discovery+ abonnement nog geen 40 euro op jaarbasis betaalt, ben je voor een lidmaatschap bij Netflix al snel 100 euro kwijt. Bij deze bekende video on demand-platforms is enkel Amazon Prime Video flink aan het stunten met een prijs die op jaarbasis net onder die van discovery+ ligt, maar ook van streamingdienst Disney+ is bekend dat de prijs binnenkort verhoogd wordt van 70 naar 90 euro per jaar.

discovery+NetflixPrime VideoDisney+
Minimale prijs per maand€3.99€7.99€2.99€6.99
Minimale prijs per jaar€39.99€95.88€35.88€69.99
Kijken op laptop, tablet, computer, smartphone en TVJaJaJaJa
Altijd opzegbaarJaJaJaJa
Gratis proefperiodeJa, 7 dagenNeeJa, 30 dagenNee
Aanbod eigen OriginalsJaJaJaJa

Waar voor je geld

Zo komen wij uit op het oordeel dat je bij discovery+ veel waar voor je geld krijgt. Liefhebbers van herkenbare of bijzondere verhalen uit het echte leven zijn bij deze ‘home of real-life entertainment’ absoluut aan het juiste adres en kunnen voor een ongekend lage prijs genieten van een gigantische bibliotheek aan internationale en lokale programma’s die men kent van de televisie of die juist uit eigen productie komen. Wil je het liever eens met eigen ogen bekijken? Dan biedt de streamingdienst je ook nog eens de mogelijkheid om naar één van de voor iedereen beschikbare afleveringen te kijken of om 7 dagen een abonnement uit te proberen.