Programma Diamond League 2024: dit zijn alle 15 wedstrijden

In april gaat de Diamond League van start. Dit kampioenschap staat ook wel bekend als een van de belangrijkste competities binnen het atletiek. In 15 wedstrijden verspreid over de hele wereld gaan atleten de strijd met elkaar aan. Iedere ronde wisselt het aantal onderdelen. Maar hoe ziet het programma van de Diamond League er in 2024 uit? Welke data kunnen we in ons agenda noteren? Alle wedstrijden uit de Diamond League worden via Ziggo Sport uitgezonden. Dit aanvullende kanaal is ook beschikbaar via andere providers als KPN en Odido en via de onderstaande knop kun je direct beginnen met kijken.

Wat is de Diamond League?

De Diamond League is een jaarlijks kampioenschap binnen het atletiek. De competitie bestaat uit een serie wedstrijden. Deze worden over de hele wereld georganiseerd. Het concept van de Diamond League is relatief nieuw. In 2010 vond pas de eerste editie plaats. Het huidige kampioenschap werd in het leven geroepen ter vervanging van de IAAF Golden League. Deze organisatie was van 1998 tot 2009 verantwoordelijk voor een aantal atletiekwedstrijden binnen Europa. De wedstrijden van de Diamond League worden echter wereldwijd georganiseerd. Ook kent de nieuwe competitie meer onderdelen. Zo zijn er zestien voor mannen en zestien voor vrouwen. Deze komen niet elk toernooi aan bod, maar kunnen per wedstrijd verschillen.

Hoe kun je punten verdienen?

In totaal worden er vijftien wedstrijden georganiseerd. Net als vorige jaren zijn er tijdens veertien van deze toernooien punten te verdienen. De atleten nemen het tegen elkaar op in negen baan- en zeven velddisciplines. Hierbij zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen. Ook wisselt het aantal onderdelen per Diamond League-ronde en wordt niet elke discipline tijdens een wedstrijd beloond met punten.

Van 2010 tot en met 2015 kregen alleen de drie beste atleten tijdens elke ronde punten. In 2017 werd er echter een nieuw systeem in het leven geroepen, waardoor nu de gehele top 8 extra scores toegekend krijgt. De eerste plek verdient acht punten, de tweede zeven, enzovoorts. De atleten met de meeste punten kwalificeren zich voor de disciplinefinales tijdens de laatste twee toernooien in Zürich en Brussel.

Alle sporters die zich hebben geplaatst voor de finale, strijden tijdens hun onderdeel voor de titel Wanda Diamond League-kampioen. Er zijn dus uiteindelijk 32 winnaars voor de 16 disciplines, voor ieder specialisme één vrouw en één man. Buiten de sportieve prestatie om staat er een hoop op het spel. Iedere titelhouder krijgt namelijk een vier-karaats diamant ter waarde van € 60.000, prijzengeld van ongeveer omgerekend € 27.000 én onder bepaalde voorwaarden een wildcard voor het eerstvolgende WK atletiek.

Programma van de Diamond League in 2024

De vijftiende editie van de Diamond League gaat op 20 april van start in Xiamen, China. De competitie eindigt op 13 en 14 september tijdens de wedstrijd in Brussel. Hieronder staat een overzichtelijke schema waarin alle data en plaatsen uit de competitie zijn opgenomen. Tussen Londen en Lausanne vindt er een korte onderbreking plaats voor de Olympische Spelen. Deze worden van vrijdag 26 juli tot en met 11 augustus in Parijs georganiseerd.

DatumPlaats
20 april 2024🇨🇳 Xiamen, China
27 april 2024🇨🇳 Shanghai/Suzhou, China
10 mei 2024🇶🇦 Doha, Qatar
19 mei 2024🇲🇦 Rabat/Marrakech, Marokko
25 mei 2024🇺🇸 Eugene, Verenigde Staten
30 mei 2024🇳🇴 Oslo, Noorwegen
2 juni 2024🇸🇪 Stockholm, Zweden
7 juli 2024🇫🇷 Parijs, Frankrijk
12 juli 2024🇲🇨 Monaco, Monaco
20 juli 2024🇬🇧 Londen, Verenigd Koninkrijk
22 augustus 2024🇨🇭 Lausanne, Zwitserland
25 augustus 2024🇵🇱 Silesia, Polen
30 augustus 2024🇮🇹 Rome, Italië
5 september 2024🇨🇭 Zürich, Zwitserland (Finale)
13-14 september 2024🇧🇪 Brussel, België (Finale)

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.