Deze 10 detective series moet je écht gezien hebben

Met baanbrekende true crime-documentaires als De Moord op Marianne Vaatstra (discovery+) en meeslepende crimi’s als The Fall (Netflix & Videoland) is het duidelijk dat series met detectives ontzettend populair zijn. Benieuwd wat je in dit genre kunt bekijken op deze drie streamingdiensten, maar ook op Amazon Prime Video en Disney+? Bekijk in dit artikel dan 10 detective series op de video on demand-platforms in Nederland die je aan je kijklijst toe moet voegen.

10x Detective series die je gezien moet hebben

10. The Bridge (4 seizoenen) – Netflix

De Scandinavische landen hebben door de jaren heen meermaals weten te bewijzen dat ze extreem goed zijn in het maken van zinderende detectives. Één van de schoolvoorbeelden van een succesformule is The Bridge, een serie die met 4 seizoenen liep van 2011 tot 2018 en door een score van 8,7 op IMDb wordt genoteerd als de #115 beste serie aller tijden.

In de serie wordt er een lichaam gevonden, precies op het midden van de brug tussen Denemarken en Zweden. Hierdoor moet een eigenzinnige Zweedse detective (Saga Norén) samenwerken met een Deense inspecteur (Martin Rohde) om de moord op te lossen. The Bridge is hier op Netflix te zien, maar ook hier op NLZIET, hier op NPO Plus en hier op Videoland. Verder is de Duits-Oostenrijkse variant van The Bridge (getiteld Der Pass / Pagan Peak) sinds een paar weken hier op Disney+ te bekijken.

9. American Detective with Lt. Joe Kenda (1 seizoen) – discovery+

In de wereld van de waargebeurde misdaad word je door inspecteur Joe Kenda meegenomen op een spannende reis. Hij is één van de meest geharde detectives van Amerika en leidt je langs alle complexe wendingen van de bizarste, verontrustendste en verbazingwekkendste zaken van het hele land.

Begin dit jaar ging de Original-serie van discovery+ in première bij de streamingdienst en inmiddels zijn alle tien de afleveringen te bekijken op het video on demand-platform.

8. The Killing (4 seizoenen) – Disney+

The Killing is gebaseerd op de zeer populaire Deense televisieserie Forbrydelsen en gaat over de moord op een meisje in Seattle en het daarop volgende politieonderzoek. De serie verbindt drie verschillende verhalen rond een moord: over de rechercheurs die de zaak onderzoeken, de familie van het slachtoffer en de verdachten. Ook wordt de lokale politiek en de politici die bij de zaak betrokken zijn verkend. In de loop van het verhaal wordt duidelijk dat er geen sprake is van ongelukken. Iedereen heeft iets te verbergen en hoewel iedereen denkt het verwerkt te hebben, blijft het verleden terugkomen.

De eerste drie seizoenen zijn door Disney’s AMC geproduceerd en het vierde seizoen werd door Netflix gemaakt. Vroeger was de show bij de laatstgenoemde streamingdienst te zien, maar inmiddels heeft Disney+ hem exclusief in haar aanbod opgenomen.

7. Mare of Easttown (1 seizoen) – Ziggo Movies & Series XL

Kate Winslet schittert in één van de populairste series die in 2021 gelanceerd zijn: Mare of Easttown. Hierin kruipt ze in de rol van een detective in een klein plaatsje in Pennsylvania die een moord onderzoekt, maar ondertussen zelf moet proberen te zorgen haar leven niet uit elkaar te laten vallen.

Op het moment van schrijven is de serie exclusief bij Ziggo’s streamingdienst te zien, maar bij de komst van HBO Max naar Nederland in 2022 is de verwachting dat Mare of Easttown zal worden verplaatst naar deze nieuwe streamingdienst van WarnerMedia.

6. Fargo (4 seizoenen) – Videoland

De meedogenloze, manipulatieve Lorne Malvo arriveert in een klein stadje in Minnesota. Zijn aanwezigheid heeft noodlottige gevolgen voor de bewoners, en in het bijzonder voor de sullige verzekeringsagent Lester Nygaard. Agenten Molly Solverson en Gus Grimly werken samen om een reeks moorden op te lossen.

De eerste drie seizoenen van Fargo zijn op Netflix te bekijken, maar het vierde seizoen is exclusief bij Videoland verschenen.

5. Bones (12 seizoenen) – Disney+

Dr Temperance Brennan is een zeer bekwame forensisch antropoloog die bij het Jeffersonian Institute werkt en romans schrijft in haar vrije tijd. Wanneer de standaardmethoden voor het identificeren van een lichaam niets opleveren omdat de overblijfselen in zo’n slechte staat zijn dat de CSI het opgeeft, haalt de politie Brennan erbij vanwege haar griezelige vermogen om aanwijzingen in de botten van het slachtoffer te lezen.

De meeste agenten kunnen Brennans intelligentie, haar drang naar de waarheid, of de manier waarop ze zich halsoverkop in elk onderzoek slingert niet aan. FBI Special Agent Seeley Booth is de uitzondering. Booth, een voormalig sluipschutter uit het leger, wantrouwt wetenschap en wetenschappers (die hij ‘stuudjes’ noemt, omdat ze bewijs bestuderen) om misdaden op te lossen. Maar zelfs hij kan niet ontkennen dat ze door de combinatie van zijn mensenkennis en Brennans wetenschappelijk inzicht een formidabel team vormen.

4. Psych (8 seizoenen) – Amazon Prime Video

James Roday speelt de rol van de enigzins zonderlinge Shawn Spencer, een politieadviseur die misdaden oplost met zo’n scherpe opmerkingsgave dat ze bij de politie denken dat hij paranormaal begaafd is – althans, dat is wat hij ze laat geloven.

3. Castle (8 seizoenen) – Disney+

Castle is een wereldberoemde misdaadauteur. Wanneer hij genoeg heeft van z’n wilde leventje, zoekt deze bad boy nieuwe uitdagingen. Die vindt hij in de samenwerking met de slimme en mooie rechercheur Kate Beckett. Terwijl ze elke week een nieuwe misdaad oplossen, wordt hun samenwerking steeds hechter. Samen schrijven ze wellicht een heel nieuw hoofdstuk over misdaadbestrijding.

2. The Serpent (1 seizoen) – Netflix

Charles Sobhraj en zijn vriendin Marie-Andrée Leclerc (Jenna Coleman) reisden in 1975 en 1976 door Thailand, Nepal en India als handelaars in edelstenen. Ze pleegden een reeks misdaden op het Aziatische ‘Hippie Trail’ en werden de hoofdverdachten in een reeks moorden op jonge westerse reizigers.

Wanneer Herman Knippenberg (Billy Howle), een junior diplomaat op de Nederlandse ambassade in Bangkok, ongewild in dit ingewikkelde web van misdaad stapt, zet hij – met de hulp van zijn echtgenote Angela (Ellie Bamber), de politie over de hele wereld en getuigen van Sobhraj’s slinkse manipulatie – een buitengewone keten van gebeurtenissen in gang die ertoe zal leiden dat Sobhraj de meest gezochte man van Interpol wordt, met arrestatiebevelen in meerdere continenten.

Het plot is geïnspireerd op een waargebeurd verhaal, maar alle dialogen zijn gefictionaliseerd. Deze achtdelige miniserie was een gigantisch succes op Netflix toen hij begin dit jaar online verscheen en daardoor stond hij wekenlang in de Netflix Top 10.

1. De Moord op Marianne Vaatstra (1 seizoen) – discovery+

Het is de noodlottige dag van 1 mei 1999 wanneer de 16-jarige Marianne Vaatstra verkracht en vermoord wordt gevonden in een weiland bij Veenklooster in Friesland. Nederland is in rep en roer en de politie zet man en macht in om de dader op te sporen. Het wordt een zoektocht die dertien jaar zou duren.

De streamingdienst discovery+ heeft een nieuwe documentaireserie gemaakt—De Moord op Marianne Vaatstra—waarin we terug gaan naar die bewuste dag en de dagen en jaren die daarop volgden. In vier afleveringen worden alle elementen van deze gruwelijke moord belicht. Van de beschuldigingen, arrestaties van verdachten, persconferenties en het allereerste DNA- verwantschapsonderzoek tot het kort geding van Peter R. De Vries & de familie Vaatstra tegen de Staat Der Nederlanden.

Deze gruwelijke moordzaak heeft net een nieuwe en uiterst spraakmakende documentaire gekregen bij discovery+. Het is voor het eerst dat het complete verhaal wordt verteld. Hoe verdrietig en zinloos de moord op Marianne is geweest, het heeft ook gezorgd voor een doorbraak in de Nederlandse wetgeving waardoor andere moordzaken nu sneller opgelost kunnen worden. Alle vier de afleveringen zijn nu bij Discovery’s streamingdienst te zien.

Meer (waargebeurde) misdaadverhalen op discovery+

Voor wie maar geen genoeg kan krijgen van de beste misdaadseries, hebben we een speciale pagina voor het genre: misdaad in het leven geroepen. Hierop vind je van alles over de programma’s in deze categorie die te streamen zijn op Nederlandse video on demand-platforms. Bij discovery+ hebben ze met het kanaal Investigation Discovery een aparte categorie voor true crime. Allerlei misdaadprogramma’s van de streamingdienst vind je daarnaast ook op de genrepagina True Crime.

Alles over deze streamingdienst

Op Streamwijzer vind je allerlei nieuws over discovery+ en vind je het volledige aanbod van discovery+. Ontmoet ook andere liefhebbers van discovery+ om kijktips uit te wisselen en inspiratie op te doen. Via de knop hieronder ga je direct naar de groep van discovery+ fans op Facebook.

Discovery+ in Nederland

Synopsissen: discovery+, Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, Videoland