Nieuw op Pathé Thuis: indrukwekkende film ‘De Veroordeling’ (2021) over Deventer moordzaak

De Deventer moordzaak is één van de langstlopende zaken in de geschiedenis van het Nederlandse strafrecht. Vorig jaar verscheen er een film over deze zaak onder de titel De Veroordeling. De dramafilm uit 2021 is vanaf woensdag 12 januari 2022 op Pathé Thuis te zien.

→ Je kunt je nu gratis aanmelden bij Pathé Thuis

Pathé Thuis voegt op woensdag 12 januari 2022 ‘De Veroordeling’ (2021) toe

In het overzicht van nieuwe films op Pathé Thuis in januari 2022 werd bekendgemaakt dat het een drukke maand zou worden op de streamingdienst. Als horrorliefhebber kun je nu genieten van Candyman, terwijl fantasy wordt vertegenwoordigd in The Green Knight en de ridderfilm in The Last Duel. Voor fans van de Nederlandse film zijn er ook genoeg nieuwe tips, waaronder Liefde Zonder Grenzen, Mijn Vader is een Vliegtuig en natuurlijk De Veroordeling.

Op het moment van schrijven kun je niet bij een SVOD-dienst als Netflix, Disney+, Amazon Prime Video of Videoland naar De Veroordeling kijken. Wel is hij sinds woensdag 12 januari 2022 te huur vanaf €4,99 en te koop vanaf €9,99 op Pathé Thuis. Wie de film bij de videodienst huurt, kan binnen 30 dagen beginnen met streamen. Vervolgens heb je 48 uur de tijd om hem af te kijken. Ga direct naar De Veroordeling op de officiële website van Pathé Thuis.

Film over de Deventer Moordzaak

In september 1999 werd Nederland opgeschrikt door de moord van de weduwe Jacqueline Wittenberg in Deventer. Als dader werd Ernest Louwes aangewezen. Hij werd dan ook veroordeeld voor de moord en zat uiteindelijk acht jaar achter de tralies.

Nieuwe informatie van Maurice de Hond leidde in 2006 echter tot een heropening van de zaak. De opiniepeiler dacht namelijk te weten dat de daadwerkelijke dader niet de heer Louwes, maar juist Michaël de Jong was. Laatstgenoemde werd tot de dag van vandaag niet veroordeeld, maar hij moest wel een schadevergoeding uitbetaald krijgen door Maurice de Hond vanwege smaad.

Uiteindelijk is er in 2014 een nieuw onderzoek geopend dat nog niet is afgerond. De Deventer moordzaak is nu één van de langstlopende zaken in de geschiedenis van het Nederlandse strafrecht.

De Veroordeling (film, 2021): verhaal, informatie en trailer

Televisiejournalist Bas Haan (Fedja van Huêt) creëert zijn eigen monster wanneer hij in zijn onderzoek naar de Deventer moordzaak steeds meer in het kamp wordt gezogen van degenen die ‘de klusjesman’ van moord beschuldigen. Een media-hetze is het gevolg waardoor het leven van ‘de klusjesman’ en zijn vrouw verandert in een ware nachtmerrie.

Onthutst door deze ’trial by media’ besluit Bas de complotten te bestrijden met de feiten, maar tot zijn frustratie blijkt de beeldvorming sterker dan de werkelijkheid. Hij gaat tot het uiterste om de waarheid boven tafel te krijgen: is er iemand ten onrechte veroordeeld door de rechter of is er juist sprake van een onschuldig slachtoffer?

TitelDe Veroordeling
Jaar2021
Duur2 uur en 10 minuten
TaalNederlands
GenreDrama, Thriller
IMDb7,7 uit 556 stemmen
RegisseurSander Burger
CastFedja van Huet, Yorick van Wageningen, Lies Visschendijk, Mark Kraan

Synopsis: September Film Distribution