Eerste reacties op oorlogsserie ‘De Joodse Raad’: “Hartverscheurend”

Op zondag 10 maart is de eerste aflevering van de Nederlandse oorlogsserie De Joodse Raad op tv verschenen. In de vijfdelige serie volgen we het aangrijpende verhaal van David Cohen en Abraham Asscher, voorzitters van de Joodse Raad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kijkers zijn diep onder de indruk van de beklemmende en hartverscheurende serie.

Verhaal van de Nederlandse oorlogsserie ‘De Joodse Raad’

De serie gaat over de Joodse Raad. Dit omstreden contactorgaan werd in 1941 tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter bedacht. Deze raad diende voor de bezetter als doorgeefluik om anti-Joodse maatregelen door te geven. Voorzitters David Cohen (Pierre Bokma) en Abraham Asscher (Jack Wouterse) verzetten zich niet tegen de bezetter om erger te voorkomen. Achteraf werd de raad verweten te meegaand te zijn geweest met de Duitsers. Voor welke morele dilemma’s kwamen zij te staan?

In vijf afleveringen volgen we David Cohen en zijn dochter Virrie Cohen (Claire Bender). David is voorzitter van de Joodse Raad. Zijn dochter was eerst verpleegster in een Amsterdams ziekenhuis, maar werkte later in de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg. Daar helpt ze Joodse kinderen aan een onderduikadres. Terwijl beiden proberen op hun eigen manier zo goed mogelijk om te gaan met het kwaad dat hun gemeenschap bedreigt, dreigen de twee elkaar juist te verliezen.

Kijkers zijn diep onder de indruk van de huiveringwekkende serie

Kijkers zijn na het zien van de afleveringen diep geraakt. Zo schrijft iemand: “Wat een verpletterende serie, de beklemming, onmacht, onrecht, paniek. Terwijl je kijkt voel je met de kennis van nu het onheil op ze af komen. Heel knap gespeeld en geregistreerd.” Ook het acteerwerk wordt als ijzersterk ervaren. Een ander zegt: “Wat een programma is De Joodse Raad en wat een geweldige acteur is Pierre Bokma. De emotie, het verhaal en de verschikking geweldig overgebracht.” Bekijk hieronder een greep uit de reacties.

Verhaal en trailer

In de vijfdelige serie De Joodse Raad wordt het aangrijpende verhaal verteld van vader en dochter Cohen. David Cohen (gespeeld door Pierre Bokma) was samen met Abraham Asscher (Jack Wouterse) voorzitter van de raad. David en zijn dochter Virrie Cohen (Claire Bender) proberen beiden op hun eigen manier zo goed mogelijk om te gaan met het kwaad dat hun gemeenschap bedreigt. Maar hierdoor dreigen ze elkaar juist te verliezen.


Synopsis: EO

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.