Dit wil je weten over de finaleronde van de Davis Cup Finals 2023

Na de zinderende groepsfase van de Davis Cup in september, was het sinds gisteren tijd voor de finaleronde van het internationale tennistoernooi. Van 21-26 november 2023 strijden de acht overgebleven landen in de knock-outfase van de Davis Cup Finals tegen elkaar. Nederland heeft zich als groepshoofd gekwalificeerd, waardoor we de ploeg van Paul Haarhuis terugzien in de kwartfinales.

Alles over de Davis Cup Finals 2023

We zien Nederland dus terug in de kwartfinales van de Davis Cup. Reden genoeg om meer te weten te komen over de opzet van de Davis Cup en alle wedstrijden en Nederlandse deelnemers op een rij te zetten. Alle wedstrijden en hoogtepunten van het tennistoernooi zijn live te volgen via Ziggo Sport. Deze zender heeft ook de rechten in handen van andere tenniswedstrijden, zoals alle ATP 1000 en -500 toernooien en de WTA-matches. Bovendien volg je hier ook de strijd om de Billie Jean King Cup, de ABN AMRO Open en het Grand Slam-toernooi Wimbledon.

— Klik om te springen op deze pagina —
ℹ️ Wat is de Davis Cup?
🏟 Opzet
💪 Programma
🇳🇱 Nederlandse deelnemers

In het kort: wat is de Davis Cup?

De Davis Cup is een groot internationaal tennistoernooi voor mannen, waarbij er gestreden wordt door verschillende landenteams tijdens het enkel- en dubbelspel. De competitie staat al sinds 1900 steevast op de kalender en stond eerst bekend onder de naam International Lawn Tennis Challenge. Het mondiale evenement is later echter vernoemd naar de Amerikaanse tennisspeler Dwight Davis. De Internationale Tennisfederatie is verantwoordelijk voor de organisatie. Voor de vrouwen is de Billie Jean King Cup in het leven geroepen, waarbij eveneens internationale landenteams tegen elkaar strijden.

Opzet van de Davis Cup

Het gehele tennistoernooi bestaat uit vijf competities, waarbij de absolute wereldtop van het hoogste niveau strijdt voor de felbegeerde Davis Cup. De overige niveaus spelen om promotie of degradatie naar een hogere/lagere klasse. Het hoogste niveau staat bekend als de Davis Cup Finals. In september was de groepsfase van het internationale tennistoernooi.

In totaal namen zestien landen het tegen elkaar op. Zij werden verdeeld in vier groepen met ieder vier landenteams. De twee beste ploegen uit iedere groep plaatsten zich voor de knock-outfase. Tijdens dit deel van de competitie worden alle finales gespeeld. De matches worden van 21-26 november 2023 in het Spaanse Málaga georganiseerd.

Alle groepswedstrijden en de Finals uit de hoogste klasse worden traditiegetrouw in het najaar gespeeld, waarbij iedere wedstrijd uit drie tennispartijen bestaat. Deze duels worden ook wel ‘rubbers’ genoemd en allemaal in een dag afgewerkt. De rubbers bestaan uit twee enkelspelen en één dubbelspel.

Programma van de Davis Cup Finals in 2023

Nederland kwam tijdens de groepsfase terecht in poule D en moest het opnemen tegen Finland, Kroatië en de Verenigde Staten. De ploeg van Paul Haarhuis won van Finland (2-1) en de Verenigde Staten (2-1). Nadat de Finnen wonnen van Team USA was de groepswinst binnen voor TeamNL. Naast alle profs uit ons koude kikkerlandje zijn ook Canada, Tsjechië, Australië, Italië, Servië, het Verenigd Koninkrijk en Finland door naar de volgende fase.

De finaleronde van de Davis Cup Finals start met de kwartfinales. Canada bijt op 21 november om 16:00 uur het spits af tegen Finland. Op donderdag 23 november is het de beurt aan Nederland. Het team van Paul Haarhuis neemt het om 10:00 uur op tegen Italië. Er staat veel op het spel, want de winnaars stromen door naar de halve finales. Op zondag 26 november om 16:00 uur staat de grote finale gepland. Om niks te hoeven missen van alle matches, is hieronder een overzicht met tijden terug te vinden. Omdat het eindtoernooi in Spanje wordt georganiseerd, is er geen sprake van een tijdsverschil.

DatumTijdWedstrijdRonde
21 november16:00 uur🇨🇦 Canada vs. 🇫🇮 Finland¼ Kwartfinale
22 november16:00 uur🇨🇿 Tsjechië vs. 🇦🇺 Australië¼ Kwartfinale
23 november10:00 uur🇮🇹 Italië vs. 🇳🇱 Nederland¼ Kwartfinale
23 novemberVanaf 16:00 uur🇷🇸 Servië vs. 🇬🇧 Verenigd Koninkrijk¼ Kwartfinale
24 november16:00 uur❓ vs. ❓½ Halve finale
25 november12:00 uur❓ vs. ❓½ Halve finale
26 november16:00 uur❓ vs. ❓🏆 Finale

Nederlandse deelnemers

TeamNL wordt op het internationale tennistoernooi vertegenwoordigd door Tallon Griekspoor (ATP-25), Botic van de Zandschulp (ATP-47), Gijs Brouwer (ATP-147), Wesley Koolhof (ATP dubbel-1) en Matwé Middelkoop (ATP dubbel-36). De profs worden gecoacht door Paul van Haarhuis. Tijdens de groepsfase maakten de Nederlandse tennissers indruk. Zo speelden Tallon Griekspoor een geweldige match tegen de Amerikaanse prof Frances Tiafoe en versloeg Van de Zandschulp in twee sets Tommy Paul. Nederland mag het na het verslaan van Finland en de Verenigde Staten in de kwartfinale opnemen tegen Italië.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.