Op deze datum speelt het Nederlands elftal de eerste wedstrijd in 2024

Een beter einde van 2023 kon het Nederlands elftal zich niet wensen. De ploeg van Ronald Koeman heeft zich dit jaar namelijk gekwalificeerd voor het EK Voetbal 2024. De oranje internationals kunnen zich de komende maanden dus voorbereiden op het Europees kampioenschap. Voordat het zo ver is speelt Nederland eerst nog een aantal andere matches. Maar wanneer speelt het Nederlands elftal de eerste wedstrijd in 2024?

Nederland mag zich voorbereiden op het EK Voetbal

Het Nederlands elftal is erin geslaagd om zich te plaatsen voor het EK Voetbal van 2024 in Duitsland. Het Europees toernooi zal van 14 juni tot en met 14 juli in verschillende speelsteden plaatsvinden. In totaal deden 53 landen een poging. Slechts 20 van hen hebben zich via de EK-kwalificatiewedstrijden geplaatst. Nederland kwam tijdens deze reeks samen met Frankrijk, Ierland, Griekenland en Gibraltar terecht in poule B.

Frankrijk was als enige uit de groep al lange tijd verzekerd van een ticket voor het EK. Voor de ploeg van Ronald Koeman bleef het echter nog spannend. Pas na het winnen van de thuiswedstrijd tegen Ierland wist Nederland zich bijna zeker te kwalificeren. Winnen van Gibraltar of nogmaals Ierland was genoeg voor een definitief toegangsbewijs.

Oefenwedstrijden tegen Schotland en Duitsland

Maar voordat het zover is, speelt het Nederlands elftal eerst twee oefenwedstrijden. De eerste interland vindt plaats op vrijdag 22 maart 2024 tegen Schotland. Zowel het tijdstip als de locatie zijn nog niet bekend. Naast de wedstrijd tegen de Schotten, staat er ook een oefenduel tegen Duitsland op de planning. Op 26 maart 2024 om 20:45 uur speelt Nederland in Frankfurt tegen het EK-gastland. Een goede voorbereiding op het aankomend Europees kampioenschap, want beide tegenstanders hebben zich ook gekwalificeerd voor het EK.

Speelschema van Nederland in de groepsfase van het EK Voetbal

Na de oefeninterlands staat het Europees kampioenschap al voor de deur. Op zaterdag 2 december 2023 vond de loting van de groepsfase plaats. Alle 24 gekwalificeerde landen werden verdeeld in zes potten van ieder vier ploegen. Ook de play-off plekken werden in de loting meegenomen. Nederland kwam hierbij terecht in poule D. In de groepsfase spelen we daardoor wederom tegen Frankrijk en moeten we het opnemen tegen Oostenrijk en de winnaar van de play-offs.

Op zondag 16 juni 2024 om 15:00 uur staat in Hamburg de eerste groepswedstrijd voor oranje gepland. Tegen welk land dat zal zijn, is nog even spannend. Het Nederlands elftal speelt namelijk tegen de winnaar van de play-offs. Hiervoor maken Polen, Estland, Finland en Wales nog steeds kans. Wie de winnaar van deze vier wordt, zal bekend worden in de finale op 26 maart 2024.

DatumWeekdagTijdWedstrijd
16 juni 2024Zondag15:00 uurWinnaar play-offs – 🇳🇱 Nederland
21 juni 2024Vrijdag21:00 uur🇳🇱 Nederland – 🇫🇷 Frankrijk
25 juni 2024Dinsdag18:00 uur🇳🇱 Nederland – 🇦🇹 Oostenrijk

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.