Data definitief: Viaplay verhoogt abonnementsprijs vandaag al

Deze week kwam het nieuws naar buiten dat Viaplay prijsverhogingen gaat doorvoeren. Een abonnement op de streamingdienst die in Nederland Formule 1dartsPremier League– en Bundesliga-voetbal aanbiedt wordt 14 tot 33 procent duurder. Eerder werd met ons gedeeld dat de prijsstijging per 1 februari 2023 van kracht zou zijn, maar nu blijkt het nog sneller te zijn dan verwacht: de prijs voor een maandabonnement is vanochtend al verhoogd. Jaarabonnementen worden pas vanaf 2 maart 2023 duurder.

Maandabonnement Viaplay vanaf vandaag duurder

Het gaat meer geld kosten om in Nederland een abonnement op Viaplay af te sluiten. Was je eerder een maandelijks bedrag van €13,99 kwijt, per 25 januari 2023 betalen nieuwe klanten €15,99 per maand. Dit levert een prijsstijging van 14% op. Ook abonnees die voor een jaarabonnement kiezen gaan hier meer voor betalen (€13,99 in plaats van €10,49 per maand, een stijging van 33%), maar deze prijsstijging gaat pas op 2 maart 2023 in.

Huidige abonnees met een maandabonnement zullen vanaf hun eerste factuurdatum na 2 maart ook meer moeten gaan betalen voor hun abonnementen, zo liet Viaplay aan onze redactie weten. Bij jaarabonnees gaat de prijsstijging tevens in vanaf hun eerstvolgende factuurdatum. Ook klanten die via Ziggo een abonnement op Viaplay hebben afgesloten gaan meer betalen, zo vertelde de provider in een statement aan ons. Een aanvullend gesprek maakte duidelijk dat hun huidige abonnees nog de ‘oude’ prijs zullen betalen tot 2 maart, net zoals abonnees die rechtstreeks bij Viaplay een abonnement hebben afgesloten.

Tweede prijsverhoging sinds lancering Viaplay

Dit is de tweede keer dat de streamingdienst, die in Nederland in maart 2022 gelanceerd werd, een prijsverhoging doorvoert. Abonnees betaalden van maart tot augustus 2022 namelijk een maandelijks bedrag van slechts €9,99, maar direct was al duidelijk dat in augustus een prijsstijging zou plaatsvinden van 40%. Nu gaan de prijzen dus nogmaals omhoog voor alle nieuwe abonnees.

Deze prijsverhoging is al helemaal opmerkelijk omdat dit door Viaplay eerder ontkend werd. Afgelopen zomer ontdekte onze redactie een aanbieding voor Apple-gebruikers met een iPad of iPhone die duidde op een aanstaande prijsstijging. Hoewel de aanbieding gauw offline werd gehaald, gingen wij hier toch achteraan. Navraag bij de Zweedse streamingdienst leverde ons een—achteraf gezien onwaar—statement op: de prijsverhoging werd namelijk ontkend. De vraag “betekent deze huidige aanbieding voor Apple-gebruikers voor jullie rechtstreekse klanten ook dat er een prijsverhoging naar €15,99 aan zit te komen in 2023?” werd met een simpele doch duidelijke “het antwoord is nee” beantwoord. Nu blijkt dat dit dus weldegelijk aan de orde is.

🚨 De woordvoerder van Viaplay ontkende onterecht een dubbele prijsverhoging tegenover de redactie van Streamwijzer. Je leest hier meer over in het artikel → Viaplay voert opnieuw prijsverhoging door, ondanks eerdere ontkenning

Ook Disney+ komt vandaag met prijsstijging

Viaplay is niet de enige die de prijzen opschroeft; vandaag is ook duidelijk geworden dat de prijs van een Disney+-abonnement per direct omhoog gaat. Sinds 24 januari 2023 betaalt men voor een maandabonnement €8,99 in plaats van €9,99, terwijl een jaarlijks abonnement van €89,90 naar €99,90 is gegaan. Voor de streamingdienst van The Walt Disney Company is dit de eerste prijsverhoging in twee jaar tijd.

Onze redactie heeft bij de twee streamingdiensten navraag gedaan over de reden van de prijsstijgingen, maar vanuit beide partijen is er nog geen aanvullend statement gegeven. Naar onze verwachting heeft het te maken met de sterke inflatie en heftige concurrentie in het streaminglandschap van de afgelopen maanden. Voor Viaplay gelden daarnaast uiteraard ook de torenhoge bedragen voor de uitzendrechten van de (internationale) sporten.


Afbeelding ter illustratie

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.