5x Belangrijke termen uit het darten eenvoudig uitgelegd

Het dartsseizoen 2023 is in volle gang. Fans hebben al van vele grote toernooien kunnen genieten, waaronder de Dutch Darts Championship en alle speelrondes van de Premier League Darts. Goed nieuws, want er staan nog heel veel meer wedstrijden op de dartskalender voor dit jaar. Maar weet je nog wel wat Big Fish, Bucket of nails en wegzetten betekent? Hoog tijd dus om alle dartstermen eens bij te spijkeren. Alle duels van de PDC Darts kijk je bij de streamingdienst Viaplay.

5x De belangrijkste dartstermen eenvoudig uitgelegd

Wie wel eens naar een dartswedstrijd heeft gekeken, heeft vast een hoop uitdrukkingen en woorden voorbij horen komen. Niet gek, want er komen veel verschillende termen bij het darten kijken. We geven hieronder 5 belangrijke woorden die je bij iedere wedstrijd vast en zeker een keer terug gaat horen in de uitzendingen. Want of je nu net alle facetten uit de dartswereld onder de knie probeert te krijgen, of al weken van tevoren alle duels uit je hoofd weet, deze dartstermen komen altijd van pas. Bij ieder woord staat natuurlijk een duidelijke uitleg hoe je deze zelf kunt gebruiken en zo als een ware professional overkomt.

1. Bullen

Bij een belangrijke leg komt het weleens voor dat er bepaald moet worden welke darter er als eerste zijn pijlen mag richten op het grote bord, bijvoorbeeld bij kampioenschappen zoals het WK. De oplossing? Allebei de darters moeten de bull proberen met 1 dartpijl te raken. Wie hier het minst ver vanaf zit, heeft gewonnen en mag de leg openen. In Nederland gebruiken we de term bullen, maar over het algemeen wordt het ook wel bull-off genoemd.

2. Big Fish

Dit is de hoogst mogelijke finish score die je als darter kunt halen. Je krijgt deze punten door twee keer een triple 20 en bullseye te gooien. Laatstgenoemde wordt ook wel ‘roos’ genoemd en is het midden van het bord. Raak je dit kleine rode rondje? Dan mag je 50 punten bij je score optellen.

3. Wegzetten

Wanneer je weet dat je bijna gaat proberen te finishen, zet je een aantal punten weg. Bijvoorbeeld als je op 220 punten staat en je vervolgens 160 punten gooit. Je houdt dan in totaal nog maar 60 punten over, waardoor je in één keer uit kunt zijn. De vorige beurt waar je dus al eerder 160 gooide wordt ook wel de wegzetbeurt genoemd. Je zet namelijk figuurlijk je score aan de kant.

4. Bucket of nails

Deze worp kun je als darter beter vermijden. De term ‘bucket of nails’ wordt ook wel gebruikt als alle pijlen in de single 1 terechtkomen. Geen beste worp dus voor de totale score.

5. Bust

We sluiten de rij af met het woord ‘bust’. Je gooit deze uitdrukking als je meer punten weet te raken dan je eigenlijk nodig hebt. Stel je voor dat je nog maar 15 punten moet werpen, maar je pijl komt in de 20 terecht. Niet ideaal, want deze worp staat voor geen score. Ook is je beurt in dat geval direct voorbij.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.