Is de Netflix-film ‘Damsel’ gebaseerd op een boek?

Millie Bobby Brown schittert nu op Netflix in Damsel, een film over een jonkvrouw die belazerd wordt door de knappe prins waarmee ze zou trouwen. Ze wordt geofferd aan een vuurspuwende draak en moet zichzelf redden. Dit verhaal klinkt natuurlijk alsof het rechtstreeks uit een fantasyboek komt. Veel kijkers vragen zich dan ook af of Damsel gebaseerd is op een boek. Wij zochten het voor je uit.

Dit is het verhaal van ‘Damsel’

Jonkvrouw Elodie (Stranger Things-ster Millie Bobby Brown) gaat met de knappe prins trouwen. Maar terwijl ze verwacht het huwelijksbootje in te stappen, ontdekt ze dat het allemaal een valstrik was. Ze wordt door de koninklijke familie gebruikt om een oude schuld af te lossen en geofferd aan een vuurspuwende draak. Gelukkig is deze damsel niet in distress en kan ze prima haar eigen boontjes doppen. Ze doet er alles aan om tóch te overleven.

Is ‘Damsel’ gebaseerd op een boek?

Het verhaal lijkt dus rechtstreeks uit een fantasyboek te komen. Maar is Damsel nou eigenlijk echt gebaseerd op een boek of niet? Het antwoord is nee, maar er is wél een boek dat hetzelfde verhaal vertelt: Damsel, geschreven door Evelyn Skye.

Hoe zit dit precies? Het script van de film, geschreven door Dan Mazeau, kwam eerst. Toen hij hier klaar mee was stuurde hij het naar Skye, die de vrijheid kreeg om haar eigen versie van het verhaal te schrijven. Het boek en de film zijn dus zeker niet helemaal hetzelfde, maar zijn wel op hetzelfde idee gebaseerd. Ook Damsel van Evelyn Skye draait om een jonkvrouw die geofferd wordt aan een bloeddorstige draak en zichzelf moet redden.

Meer informatie over de film

Het huwelijk van een jonge vrouw met een charmante prins verandert in een hevige overlevingsstrijd wanneer ze wordt geofferd aan een vuurspuwende draak.

TitelDamsel
Jaar2024
SoortFilm
Duur1 uur en 49 minuten
TaalEngels
CategorieFantasy
CastMillie Bobby Brown, Ray Winstone, Robin Wright, Angela Bassett, Nick Robinson, Shohreh Aghdashloo

Synopsis: Netflix

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.