Alles wat je moet weten over de Dam tot Damloop 2023

Na het succes van de Marathon van Rotterdam een paar maanden geleden staat het volgende hardloopfestijn alweer in de startblokken. In het weekend van 16-17 september is het namelijk tijd voor de bekende Dam tot Damloop 2023, waarbij deelnemers in 10 mijl van Amsterdam naar Zaandam lopen.

Alles over de Dam tot Damloop 2023

Tijd om meer te weten te komen over het hardloopevenement door de route, afstanden en het programma op een rij te zetten. Ook laten we je weten of het nog mogelijk is om je in te schrijven voor de editie in 2023 en geven we meer informatie over het hardloopfestijn. De organisatie heeft aangegeven dat NH Nieuws en AT5 wederom ter plaatse zijn en beelden van de Dam tot Damloop uitzenden, waardoor de uitzendingen tevens te streamen en tijdelijk terug te kijken zijn via NLZIET.

➝ Ga meteen naar AT5 bij NLZIET en kijk 14 dagen gratis naar meer dan 200.000 programma’s, sportuitzendingen, films en series ✅

— Klik om te springen op deze pagina —
ℹ️ Wat is de Dam tot Damloop?
🗺 Programma en afstanden
🛣 Route
· 💞 Pink Ribbon Dam tot Dam wandeltocht
· 🌃 Damloop by night
· 🚴 Saxo Bank Dam tot Dam FietsClassic
. 🧒 Mini Dam tot Damloop
. 🏃🏻 Dam tot Damloop
🎫 Inschrijven

Wat is de Dam tot Damloop?

De Dam tot Damloop is een hardloopevenement dat traditiegetrouw jaarlijks in het voorlaatste weekend van september wordt georganiseerd. We kunnen dus ook alvast een goede gok doen wanneer de editie in 2024 plaats zal vinden. De renners lopen ieder jaar tijdens de grote race exact tien mijl van Amsterdam naar Zaandam. Gedurende de eerste edities vond de start plaats op de iconische Dam, maar tegenwoordig beginnen de deelnemers op de Prins Hendrikkade. Toevallig lag vroeger ook de finish op de Dam, maar dan in de plaats Zaandam. De eindstreep is echter eveneens verplaatst, waardoor renners nu na een lange tocht finishen in het centrum van de stad.

In 1959 werd de eerste Dam tot Damrace gehouden uit protest tegen de slechte verbinding tussen Amsterdam en Zaandam. De race zou ervoor moeten zorgen dat de Coentunnel sneller zou worden gebouwd. Echter was deze wedstrijd nog geen hardloopevenement, want alle deelnemers mochten hun eigen vervoersmiddel kiezen. Zo kwam de winnaar over de finish met een speedboot. In 1981 lag echter het plan klaar voor een hardloopwedstrijd, waarna in 1985 de eerste editie plaatsvond. Sportorganisatie Le Champion is tot op heden verantwoordelijk voor het organiseren van de Dam tot Damloop.

Aftermovie Dam tot Damloop 2022

Programma en afstanden van de Dam tot Damloop in 2023

De hardloopwedstrijd bestaat uit twee dagen, waarbij er verschillende varianten en afstanden op het programma staan. Het weekend begint op de zaterdag met de Pink Ribbon Dam tot Dam Wandeltocht, waarbij deelnemers kunnen kiezen uit routes van 10, 20, 27 of 42 kilometer. Tevens staat in de avond de Damloop by night op het programma. Hierbij leggen deelnemers een afstand van 8 kilometer, ook wel bekend als 5 Engelse mijl, af.

De zondag gaat van start met de Saxo Bank Dam tot Dam FietsClassic. Ook hierbij hebben fietsers de keuze uit verschillende routes, variërend van 40, 60, 85, 105 en 140 kilometer. Hierna is het de beurt aan de mini Dam tot Damloop voor kinderen. Deze wedstrijd wordt zowel in Zaandam als in Amsterdam georganiseerd.

Zo kunnen in Zaandam kinderen van 4 t/m 7 jaar meedoen aan de 600 meter en staat de 1200 meter op het programma voor 8 en 9 jaar. Kinderen van 10 t/m 13 jaar kunnen de 2200 meter rennen. In Amsterdam staat de 1000 meter en 1800 meter op het programma voor 4 t/m 7 jaar en 8 t/m 13 jaar. De afstand van de grote Dam tot Damloop is 10 Engelse Mijl, wat omgerekend neerkomt op 16,1 km. In het schema hieronder kun je het programma inclusief afstanden en starttijden eenvoudig terugvinden.

DatumWat?AfstandTijdStartFinish
16 september💞 Pink Ribbon Dam tot Dam Wandeltocht10, 20, 27, 42 km07:00 – 17:00Koninklijk paleis op de Dam/Dam tot Dam ParkDam tot Dam Park
16 september🌃 Damloop by Night8 km19:45 – 22:30VermiljoenwegPeperstraat
17 september🚴 Saxo Bank Dam tot Dam FietsClassic40, 60, 85, 105, 140 km08:00 – 17:00Koninklijk paleis op de DamKoninklijk paleis op de Dam
17 september🧒 Mini Dam tot Damloop Zaandam0,6, 1,2, 2,2 km09:30 – 10:30De BurchtPeperstraat
17 september🧒 Mini Dam tot Damloop Amsterdam1, 1,8 km09:30 – 10:30Schoolplein de BonkelaarSchoolplein de Bonkelaar
17 september🏃🏻 Dam tot Damloop16,1 km10:19 – 17:00Prins HendrikkadePeperstraat

Route van de Dam tot Damloop in 2023

De Dam tot Damloop is razend populair, waardoor er altijd veel toeschouwers langs de verschillende parcours van alle afstanden staan. We leggen hieronder per afstand kort de route uit, zodat jij alvast helemaal op de hoogte bent als supporter of natuurlijk deelnemer aan het evenement.

Pink Ribbon Dam tot Dam wandeltocht

Aan de start van de Pink Ribbon Dam tot Dam wandeltocht zullen 16.000 deelnemers verschijnen. Gezamenlijk starten de afstanden 20, 27 en 42 kilometer voor het Koninklijk Paleis op de Dam, waarna ze hun tocht vervolgen door het centrum van Amsterdam en de volkswijk Jordaan. De route maakt een oversteek over het IJ en gaat verder naar de Dam in Zaandam. De finish is in het Dam tot Dam Park. Hier ligt ook de start voor de 10 kilometer.

Damloop by night

De renners starten de Damloop by night op de Vermiljoenweg in Zaandam. Naar schatting zullen 12.000 deelnemers aan de start verschijnen, te herkennen aan hetzelfde speciale shirt. De tocht is een voorproefje op de grote Dam tot Damloop, omdat deze deels hetzelfde parcours volgt. Onderweg rennen de sportievelingen via de Zuiddijk naar de Voorzaan, om vervolgens via de Badhuisweg het centrum in te lopen. Aan sfeer geen gebrek, want langs de route zullen DJ’s, bands en lichtshows voor het nodige entertainment zorgen. De deelnemers finishen vervolgens in de Peperstraat.

Saxo Bank Dam tot Dam FietsClassic

De fietsers starten bij alle afstanden hun tocht voor het Koninklijk Paleis op de Dam. De route gaat vervolgens door de IJtunnel en komt langs Schoorldam, Monnickendam en Volendam. Kenmerkend voor het parcours is dat de deelnemers vrijwel langs alleen maar plaatsen met ‘Dam’ in de naam fietsen. Na te hebben genoten van de tocht finishen de fietsers weer bij het startpunt.

Mini Dam tot Damloop

De route van de Mini Dam tot Damloop start op de Burcht. De finish ligt niet veel verder in het centrum van Zaandam, namelijk in de Peperstraat. In Amsterdam-Noord vinden zowel start als finish plaats op het schoolplein van de Bonkelaar, waar tevens alle deelnemers van de grote Dam tot Damloop voorbij rennen.

Dam tot Damloop

De grote Dam tot Damloop start op de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Extra speciaal is dat alleen tijdens dit evenement de IJtunnel is opengesteld voor hardlopers. De route vervolgt zijn weg naar de Buiksloterdijk en het Molenwijkpark, om vervolgens via het fietspad van de Verlengde Stellingweg naar de Noorder IJ- en Zeedijk in Zaandam te gaan. Via de Zuiddijk loop je zo het centrum in om uiteindelijk onder luid gejuich van duizenden toeschouwers op de Peperstraat te finishen.

Kan ik mij nog inschrijven voor de Dam tot Damloop 2023?

Nu is de grote vraag: kan ik mij nog inschrijven voor de Dam tot Damloop 2023? We hebben goed nieuws, want het is nog steeds mogelijk om je in te schrijven voor de verschillende afstanden op beide dagen. Bij het aanschaffen van een ticket kun je er tevens voor kiezen om de Damloop by night en de grote Dam tot Damloop op zondag als wedstrijd te lopen. Wel dien je hiervoor lid te zijn van de Atletiekunie en een wedstrijdlicentie bij de hand te hebben. De reguliere inschrijving van alle afstanden en lopen sluit op maandag 4 september. Prijzen variëren van €5,- tot €35,50.


Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.