Route en afstanden van de Dam tot Damloop 2023 op een rij

Trek je hardloopschoenen maar alvast uit de kast, want tijdens het aankomende weekend van 16-17 september 2023 staat de volgende grote hardloopwedstrijd van Nederland voor de deur. We hebben het natuurlijk over de Dam tot Damloop, waarbij deelnemers van Amsterdam naar Zaandam rennen. Maar welke afstanden staan er op het programma en hoe ziet de route eruit? In dit artikel pluizen we het voor je uit en kom je alles te weten over het evenement. Beelden van het hardloopfestijn worden op televisie uitgezonden, waardoor ze tevens te streamen en tijdelijk terug te kijken zijn via NLZIET.

Programma van de Dam tot Damloop in 2023

De Dam tot Damloop 2023 duurt twee dagen, waarbij er verschillende varianten en afstanden op het programma staan. Het weekend begint op de zaterdag met de Pink Ribbon Dam tot Dam Wandeltocht, waarbij deelnemers kunnen kiezen uit routes van 10, 20, 27 of 42 km. Wanneer je je inschrijft voor deze tocht is het mogelijk om een vrijwillige bijdrage te leveren aan Pink Ribbon. Ook kun je geld ophalen tijdens het lopen door bij Pink Ribbon een sponsorpagina aan te maken. Zo wandel je niet alleen voor jezelf, maar steun je ook het goede doel.

Op de zaterdagavond staat de Damloop by Night op het programma. Deze afstand staat beter bekend als de vijf Engelse Mijl, wat omgerekend 8 kilometer is. Hoewel het de Dam tot Damloop heet, staat er ook een fietsparcours op het programma. Zo start de zondag met de Saxo Bank Dam tot Dam FietsClassic. Fietsers hebben de keuze uit verschillende routes, variërend van 40, 60, 85, 105 en 140 km. Ook aan de allerkleinsten is gedacht, want voordat het startsein van de grote Dam tot Damloop klinkt wordt er een Mini Dam tot Damloop georganiseerd voor verschillende leeftijdsgroepen.

Zo kunnen in Zaandam kinderen van 4 t/m 7 jaar meedoen aan de 0,6 km en staat de 1,2 km op het programma voor 8 en 9 jaar. Kinderen van 10 t/m 13 jaar kunnen de 2,2 km rennen. In Amsterdam staat de 1 en 1,8 km op het programma voor 4 t/m 7 jaar en 8 t/m 13 jaar. Het weekend wordt afgesloten met de grote Dam tot Damloop, waarbij deelnemers de traditionele tien Engelse Mijl (16,1 km) afleggen. In het onderstaande schema kun je het programma inclusief afstanden en starttijden eenvoudig terugvinden.

DatumWat?AfstandTijdStartFinish
16/09💞 Pink Ribbon Dam tot Dam Wandeltocht10/20/27/42 km07:00-17:00Koninklijk paleis op de Dam/Dam tot Dam ParkDam tot Dam Park
16/09🌃 Damloop by Night8 km19:45-22:30VermiljoenwegPeperstraat
17/09🚴 Saxo Bank Dam tot Dam FietsClassic40/60/85/105/140 km08:00-17:00Koninklijk paleis op de DamKoninklijk paleis op de Dam
17/09🧒 Mini Dam tot Damloop Zaandam0,6/1,2/2,2 km09:30-10:30De BurchtPeperstraat
17/09🧒 Mini Dam tot Damloop Amsterdam1/1,8 km09:30-10:30Schoolplein de BonkelaarSchoolplein de Bonkelaar
17/09🏃🏻 Dam tot Damloop16,1 km10:19-17:00Prins HendrikkadePeperstraat

Dit is elke route van de Dam tot Damloop 2023

Het hardloopevenement in de Damsteden trekt altijd veel bekijks en is razend populair onder de duizenden toeschouwers. Deelnemers kunnen dan ook rekenen op veel steun tijdens het rennen van de verschillende afstanden en routes. We leggen ze hieronder kort uit, zodat jij alvast helemaal op de hoogte bent als supporter of natuurlijk deelnemer aan het evenement.

💞 Pink Ribbon Dam tot Dam wandeltocht

De Pink Ribbon Dam tot Dam wandeltocht begint voor het Koninklijk Paleis op de Dam. Vervolgens lopen de deelnemers het sfeervolle centrum van Amsterdam in en de volkswijk Jordaan. Na de oversteek van het IJ, vervolgen de wandelaars hun weg naar de Dam in Zaandam. De finish is in het Dam tot Dam Park. Hier ligt ook de start voor de 10 km.

🌃 Damloop by night

Wie van een feestje houdt, komt niks tijdens deze route te kort. Langs het parcours zullen DJ’s, bands en lichtshows namelijk voor de nodige entertainment zorgen. De renners starten de route op de Vermiljoenweg in Zaandam. De tocht is een voorproefje op de grote Dam tot Damloop, omdat deze deels hetzelfde parcours volgt. Onderweg rennen de sportievelingen via de Zuiddijk naar de Voorzaan, om vervolgens via de Badhuisweg het centrum in te lopen.

🚴 Saxo Bank Dam tot Dam FietsClassic

De fietsers starten hun tocht voor het Koninklijk Paleis op de Dam, waar eveneens de finish zal zijn. De route gaat vervolgens door de IJtunnel en komt langs Schoorldam, Monnickendam en Volendam. Kenmerkend voor het parcours is dat de deelnemers vrijwel langs alleen maar plaatsen met ‘Dam’ in de naam fietsen.

🧒 Mini Dam tot Damloop

In Zaandam start de route van de Mini Dam tot Damloop op de Burcht. De finish ligt niet veel verder in het centrum, namelijk in de Peperstraat. In Amsterdam-Noord vindt de start en finish plaats op het schoolplein van de Bonkelaar, waar tevens alle deelnemers van de grote Dam tot Damloop voorbij rennen.

🏃🏻 Dam tot Damloop

De grote Dam tot Damloop start op de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Extra speciaal: alleen tijdens dit evenement is de IJtunnel opengesteld voor hardlopers. De route vervolgt zijn weg naar de Buiksloterdijk en het Molenwijkpark, om vervolgens via het fietspad van de Verlengde Stellingweg naar de Noorder IJ- en Zeedijk in Zaandam te gaan. Via de Zuiddijk loop je zo het centrum in om uiteindelijk onder luid gejuich van duizenden toeschouwers op de Peperstraat in Zaandam te finishen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.