‘The Crown’ seizoen 5 komt al bijna naar Netflix: dit is alles wat je moet weten

De Engelse koninklijke familie is weer helemaal terug in het gloednieuwe seizoen van The Crown! Dit is het seizoen waar misschien wel het meest naar uitgekeken wordt omdat het de jaren 90 behandelt: een periode waarin heel veel gebeurde rondom het Britse koningshuis. Maar waar gaat het nu precies over, wanneer kunnen we er eindelijk naar kijken en wie doen er allemaal mee? In dit artikel lees je alles over The Crown seizoen 5, en vertellen we je meer over het verhaal, de nieuwe castleden en de releasedata.

Waar gaat ‘The Crown’ seizoen 5 over?

In het vijfde seizoen van The Crown gaan we verder waar het vierde seizoen ophield en betreden we de roerige jaren 90. Iedereen die een beetje bekend is met het Engelse koningshuis weet dat dit een periode is waarin heel veel gebeurde. Niet alleen lagen er voor koningin Elizabeth II een hele hoop politieke uitdagingen in het verschiet, ook ontstonden er dicht bij huis steeds meer problemen.

We hebben het uiteraard over de brand in Windsor Castle in 1992, maar vooral ook over het stuklopen van een aantal huwelijken binnen de familie. Zo zette prins Charles zijn moeder onder druk om van Diana te mogen scheiden—het begin van een constitutionele crisis. Wat volgde zal veel mensen wel bekend zijn: het beroemde interview waarin Diana het familieprotocol verbrak, de revenge dress, de romance tussen Charles en Camilla en natuurlijk het fatale auto-ongeluk. Dat laatste zal waarschijnlijk pas in seizoen 6 behandeld worden, maar er is dus genoeg materiaal om een nieuw seizoen mee te vullen.

Wie zitten er in de cast van het vijfde seizoen?

We zijn weer twee seizoenen verder en daarom kunnen we je aan een compleet nieuwe cast voorstellen. De Oscar-genomineerde Imelda Staunton (die je vast wel kent als Dolores Umbridge uit de Harry Potter-reeks) kruipt in de huid van koningin Elizabeth II en neemt het stokje dus over van Olivia Colman. Prinses Diana wordt dit seizoen niet meer gespeeld door Emma Corin maar door Elizabeth Debicki (Tenet).

Verder speelt Lesley Manville (Maleficent) de rol van prinses Margaret, is Jonathan Pryce (Taboo) prins Philip en wordt prins Charles vertolkt door Dominic West (The Wire).

Wanneer komt ‘The Crown’ seizoen 5 op Netflix?

In november 2020 werd het vierde seizoen van The Crown op Netflix gezet, dus we hebben even op de nieuwe afleveringen moeten wachten. Inmiddels kan het aftellen eindelijk echt gaan beginnen, want op woensdag 9 november 2022 is het zover. Het gloednieuwe seizoen bestaat uit tien afleveringen, die allemaal tegelijkertijd te zien zullen zijn.

Midden in de nacht klaar gaan zitten heeft overigens geen zin; de afleveringen verschijnen in Nederland pas om 09:00 uur ‘s ochtends op de streamingdienst. Dit komt door de verschillende tijdzones—in bepaalde delen van Amerika is het dan nét 12:00 uur ‘s nachts, zo ook op de plek waar het hoofdkantoor van Netflix gevestigd is. Op het moment dat het daar 9 november wordt, wordt het vijfde seizoen van de serie dus in de hele wereld live gezet.

Zijn er eigenlijk al beelden van het vijfde seizoen?

Jazeker! Onlangs heeft Netflix de eerste beelden eindelijk met ons gedeeld. Leuk om alvast te zien, dus bekijk ze hieronder.

Komt er ook een ‘The Crown’ seizoen 6 op Netflix?

Lang leek het erop dat er geen zesde seizoen van The Crown zou komen, maar tijdens het produceren van het vijfde seizoen bleek het verhaal toch te groot en te complex om na tien afleveringen af te ronden. Dat betekent dat er toch een zesde seizoen van de serie wordt gemaakt. Yes! De opnames van dit seizoen zijn zelfs al gestart, dus de kans is groot dat we niet weer twee jaar hoeven te wachten op het vervolg.

Uiteraard houden we je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes omtrent de serie, dus check vooral onze social media-kanalen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om het als eerste te horen als de releasedatum bekend is.


Veelgestelde vragen


Synopsis: Netflix

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.