Criterium du Dauphiné 2024: route en etappes | Wielrennen

Wielerfans opgelet, want net voor de Ronde van Zwitserland wordt van 2-9 juni 2024 de meerdaagse wielerwedstrijd Criterium du Dauphiné verreden. Het Franse toernooi wordt door de vele beklimmingen als een uitstekende voorbereiding gezien voor de befaamde Tour de France die op zaterdag 29 juni van start gaat. In dit artikel duiken we dieper op het wielerevenement in en zetten we de route en etappes voor je op rij. Alle wedstrijddagen tijdens het Criterium du Dauphiné kijk je volledig van begin tot eind live via discovery+. Een abonnement is verkrijgbaar via de eigen website of simpelweg als add-on kanaal bij Amazon Prime Video.

Wat is de meerdaagse wielerwedstrijd Criterium du Dauphiné?

Het Criterium du Dauphiné is een meerdaagse wielerwedstrijd die in het zuidoosten van Frankrijk wordt verreden. Dit jaar vindt alweer de 76e editie van het evenement plaats. Hoewel het toernooi de naam draagt, is het type race in zekere zin niet geheel een criterium zoals de Acht van Chaam. Wielerwedstrijden die bijna nooit langer dan 100 kilometer zijn en veelal uit korte plaatselijke ronden bestaan behoren in de sport tot dit soort criterium. Deze toernooien staan ook wel bekend als kermiskoersen en hebben de bijnaam rondje om de kerk, wat weer verwijst naar de korte rondes die de renners tijdens een race fietsen.

Net als zijn wielercollega de Ronde van Zwitserland behoort de wedstrijd sinds 2005 tot de UCI ProTour en maakt het vanaf 2011 deel uit van de UCI World Tour. De koers is dan ook niet meer weg te denken uit de wielerkalender. Deze race wordt al sinds 1947 verreden en vindt meestal in de eerste weken van juni plaats. Door de vele bergetappes en beklimmingen in de Alpen wordt het toernooi door renners gebruikt als voorbereiding voor de Tour de France. Zo ook in 2020, toen de wedstrijd voor één keer in augustus werd georganiseerd vanwege de coronapandemie en de renners nog steeds klaarstoomde voor de Ronde van Frankrijk.

De koers wordt vaak afgekort tot Dauphiné en stond tot 2010 bekend als Criterium du Dauphiné Libéré. Echter, op 5 januari 2010 werd bekend dat het Franse bedrijf A.S.O., dat gespecialiseerd is in het organiseren van grote sportevenementen, de wedstrijd zou overnemen. Als enige Nederlander tot dusver wist Johan van der Velde een editie van de Franse race te winnen. Tot op heden is driemaal de grote winnaar van de race gediskwalificeerd wegens dopinggebruik. Dit kwam voor in 2002 en 2003 door Lance Armstrong en in 2006 werd Levi Leipheimer betrapt.

Route van het Criterium du Dauphiné in 2024

Wie denkt dat de Criterium du Dauphiné alleen als opwarmer gezien kan worden, heeft het goed mis. De route in 2024 kent namelijk vijf aankomsten bergop. De klimmers komen dus behoorlijk aan hun trekken. Hoewel er dus veel geklommen wordt, begint de route met een vrij vlakke etappe. Deze start en finisht in Saint-Pourçain-sur-Sioule. Dag twee is niet weggelegd voor de sprinters. De renners trotseren namelijk achter elkaar de Côte de Saint-Geroges-en-Couzan, Col de la Croix Ladret en de Col de la Loge.

Ook dag drie is een etappe met een flink aantal hoogtemeters. Op dag vier staat de individuele tijdrit op het programma en tijdens etappe vijf kunnen de sprinters nog profiteren. Hierna is het klaar met de vlakke stukken, want de laatste drie dagen is het klimmen geblazen. In etappe 6 is het bergop bij de Le Collet d’Allevard. Op dag zeven moeten de pedaleurs eerst over de Col des Saises, Col des Aravis, Col de La Colombière en Côte d’Arâches, voordat ze aan de slotklim beginnen. Op de laatste dag gaat de route over de Col de la Forclaz de Montmin, Mont Saliève, om uiteindelijk te finishen op Plateau des Glières. Hieronder is de gehele route te bekijken.

Etappes van het Criterium du Dauphiné in 2024

In 8 etappes leggen de renners de enorme afstand van 1.189,4 kilometer af. Een monsterlijk stuk, zeker door de vele beklimmingen. De meerdaagse wielerwedstrijd telt drie heuvelritten, drie bergritten, een vlak stuk en een individuele tijdrit. Blijf op de hoogte van de data, start, finish, type en afstand van de etappes door het overzicht hieronder te bekijken.

DatumDagStartFinishTypeAfstand
2 juniZondag🇫🇷 Saint-Pourçain-sur-Sioule🇫🇷 Saint-Pourçain-sur-Sioule➖ Vlak172,5 km
3 juniMaandag🇫🇷 Gannat🇫🇷 Col de la Loge ⛰ Heuvels142 km
4 juniDinsdag🇫🇷 Celles-sur-Durolle🇫🇷 Les Estables ⛰ Heuvels182 km
5 juniWoensdag🇫🇷 Saint Germain Laval🇫🇷 Neulise 🚵‍♂️ Tijdrit34,4 km
6 juniDonderdag🇫🇷 Amplepuis🇫🇷 Saint-Priest ⛰ Heuvels167 km
7 juniVrijdag🇫🇷 Hauterives🇫🇷 Le Collet d’Allevard 🏔 Bergen174,5 km
8 juniZaterdag🇫🇷 Albertville🇫🇷 Samoëns 1600 🏔 Bergen156 km
9 juniZondag🇫🇷 Thônes🇫🇷 Plateau des Glières 🏔 Bergen161 km

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.