Crisis bij Viaplay: personeel in Nederland ontslagen

Viaplay Group, het bedrijf achter de gelijknamige streamingdienst Viaplay, krijgt klap na klap te verwerken de laatste maanden. Na tegenvallende resultaten, een in elkaar gestorte beurskoers, een opgestapte topman, prijsverhogingen, bezuinigingen en geschrapte producties is nu ook het personeel aan de beurt. Meerdere bronnen binnen Viaplay Group bevestigen tegenover de redactie van Streamwijzer dat er een flinke ontslagronde aan de gang is, zowel internationaal als op het kantoor in Nederland.

Streamingdienst verkeert in zwaar weer

Een van de meest recente toevoegingen aan het streaminglandschap in Nederland is het video on demand-platform Viaplay, opgezet door een Zweeds bedrijf dat voorheen de naam Nordic Entertainment Group (NENT Group) droeg. Inmiddels is echter niet alleen de naam veranderd, maar ook de financiële situatie waarin de organisatie verkeert.

In 2021, het jaar waarin Viaplay in Nederland werd gelanceerd, bereikte de beurskoers nog pieken van ruim 518 SEK (Zweedse kronen). De daling werd tegen het einde van dat jaar ingezet, maar verbeterende resultaten bleven uit. Inmiddels is nog maar een fractie van die waarde overgebleven. Met nog ongeveer de helft van de beurswaarde over in mei van dit jaar, werd 5 juni namelijk een zwarte dag voor de streamingdienst. In een persbericht werd bekendgemaakt dat er geen groei verwacht werd, maar juist dat de organisatie koerst richting verlies in 2023. Dit zou komen door tegenvallende resultaten en bezuinigingen die onvoldoende effect bleken te hebben. Sindsdien is tot op de dag van vandaag ruim 77% van de beurswaarde van Viaplay Group verdampt in slechts een paar maanden tijd.

Update (donderdag 13 juli 2023 om 09:42 uur): Vanochtend liet het bedrijf weten dat ze hun eerdere vooruitblik op de resultaten van 2023 intrekken en dat ze tijdens de bekendmaking van de resultaten van Q2 op donderdag 20 juli a.s. een update zullen geven over de strategie en vooruitzichten op middellange termijn. Viaplay Group spreekt in het persbericht over verwachtingen van significant minder omzet en meer verlies. Na het openen van de beurs kelderde de koers direct nog eens met 30%.

Internationale ontslagronde bij Viaplay raakt ook Nederlands personeel

Topman Anders Jensen besloot vorige maand om de bovenstaande redenen begin op te stappen en het stokje over te dragen aan Jørgen Madsen Lindemann. Hij staat voor een moeilijke opgave: zorgen dat het bedrijf zijn hoofd boven water houdt. En dat kan op weinig andere manieren dan flink snijden in de kosten. Dat merkt ook het personeel van Viaplay, zowel op het Zweedse hoofdkantoor als buiten de landsgrenzen.

Nu hebben meerdere bronnen binnen Viaplay aan onze redactie laten weten dat de ontslagronde ook het Nederlandse personeel raakt. Er moeten “vele collega’s” vertrekken om de beoogde financiële besparing te behalen. Internationaal zou het gaan om ongeveer 40% van het bedrijf en van de Nederlandse tak weten we dat in ieder geval het marketingteam zijn spullen heeft moeten pakken.

Streamers onzeker over toekomst Viaplay: is het einde in zicht?

Het feit dat het slecht gaat met Viaplay is ook kijkers van films, series en sport niet ontgaan. Begin deze week hebben wij bij Streamwijzer een peiling uitgevoerd onder 1.606 respondenten, waarin we vroegen van welke streamingdienst ze verwachten dat hij over 5 jaar niet meer bestaat. Men heeft positieve verwachtingen over Disney+ (3%) en Videoland (4%), maar ook Netflix en Amazon Prime Video (beiden 7%) lijken zich in de safe zone te bevinden. De nieuwste toevoeging aan de Nederlandse markt—SkyShowtime (13%)—heeft volgens streamers nog tijd nodig om zich te bewijzen, terwijl HBO Max (16%) mogelijk vaker wordt genoemd wegens de toekomstige samenvoeging met discovery+.

Viaplay spant echter de kroon, want maar liefst 51% van de ondervraagden denkt dat het video on demand-platform in de komende jaren zal ophouden te bestaan. In een subgroep van geïnteresseerden (veelal abonnees) van de videodienst was men zelfs nog veel pessimistischer dan het gemiddelde. Maar liefst 66% van hen gaf aan dat ze denken dat de streamingdienst het niet gaat redden. Je leest meer over de methode en bevindingen in het desbetreffende artikel ➝ Onderzoek: meerendeel van streamers denkt dat Viaplay verdwijnt.

Beeld: Banli Media B.V.

Reactie van Viaplay Group

We hebben Viaplay Group om een reactie gevraagd naar aanleiding van het bovenstaande nieuws over de ontslagronde. Het Zweedse bedrijf deelde in reactie hierop het onderstaande statement:

🗣️ “Als onderdeel van de implementatie van het nieuwe operationele model, dat op 28 juni is gecommuniceerd, zullen er besluiten genomen moeten worden over veranderingen in rollen en verantwoordelijkheden. Dit heeft betrekking op de verschillende onderdelen van de Viaplay Group. Elk managementteam herziet zijn eigen organisatie. Gezien dit proces in volle gang is, kunnen er in dit stadium geen verdere details worden geven.”
— Woordvoerder van Viaplay


Omslagbeeld ter illustratie