Alles over Collin Veijer | Moto3

Hij maakte pas afgelopen seizoen zijn debuut in de Moto3, maar heeft nu al zijn eerste podiumplaats weten te pakken. De Nederlandse motorcoureur Collin Veijer rijdt een uitstekend eerste seizoen bij het team van Liqui Moly Husqvarna Intact GP. Zijn vrije trainingen, kwalificaties en races worden uitgezonden door Ziggo Sport. Maar wie is deze Nederlandse motorcoureur eigenlijk? Hieronder vind je alles over hem, van zijn leeftijd tot zijn geboorteplaats en zijn indrukwekkende carrière.

Collin Veijer: biografie van de Moto3-coureur

✍️ NaamCollin Veijer
🏠 GeboorteplaatsStaphorst (Overijssel)
📅 Geboortedatum19 februari 2005
📜 Leeftijd19 jaar*
🇳🇱 NationaliteitNederlands
🏎 TeamLiqui Moly Husqvarna Intact GP
🏆 Recente overwinningDerde podiumplaats, Grand Prix van Thailand
📸 Instagram@collinveijerofficial
* Op het moment van schrijven

Hier begon de carrière van Collin Veijer

De carrière van Collin Veijer begon al vroeg. Op 8-jarige leeftijd werd hij namelijk Nederlands Kampioen Minibike. Dat het racen er met de paplepel is ingegoten is niet gek. Ook zijn vader en ooms deden aan motorracen. Een aantal jaar later deed Veijer mee aan het CIV-kampioenschap in Italië.

In 2017 reed hij binnen de Italiaanse MiniGP-klasse en werd Europees kampioen. Een knappe prestatie waarvoor hij in 2018 door de Nederlandse motorbond KNMV werd beloond met de Ben Majoor Trofee. Deze prijs werd uitgereikt vanwege bijzonder Nederlands talent onder de 21 jaar.

Datzelfde jaar kwam de pas 12-jarige Veijer uit voor het junior team van het Speed Up Moto2 WK team. Binnen de CIV pre-Moto3 klasse werd hij uiteindelijk tweede. Het talent van de coureur uit Staphorst blijft niet ongezien, want in 2020 en 2021 wordt hij uitgekozen voor de Red Bull MotoGP Rookies Cup. Aan deze competitie doen aanstormende talenten mee die nog niet eerder hebben deelgenomen aan een Grand Prix. Tot slot neemt Collin deel aan de CEV – European Talent Cup en het FIM Moto3 Junior World Championship.

Debuut in de Moto3

Maar het grote doel blijft deelname aan de Moto3-klasse. Om deze droom te verwezenlijken verhuist Veijer in 2022 naar Spanje. Daar traint hij met ervaren Spaanse coureurs. Naast zijn derde seizoen voor de Red Bull MotoGP Rookies Cup, tekent hij tevens een contract bij het AGR Team. Door verschillende overwinningen binnen de Rookies Cup en junior MotoGP-klasse, speelt hij zich in de kijkers bij de gevestigde Grand Prix teams.

In 2023 maakt Collin op 18-jarige leeftijd zijn debuut als coureur in de Moto3 klasse. Samen met zijn ervaren teamgenoot Ayumu Sasaki rijdt hij voor het Liqui Moly Husqvarna Intact GP Team. Tijdens de Grand Prix van Thailand pakt hij zijn eerste podiumplaats door als derde over de finishlijn te scheuren.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.