Wat is cloud gaming en welke streamingdiensten zijn ervoor beschikbaar?

Technologiekenners zijn het erover eens: de toekomst van de digitale wereld bevindt zich in de cloud. Dat gaat niet alleen op voor de opslag van documenten of over het bekijken van je favoriete films en series via internet, maar ook voor de gaming industrie. Cloud gaming is het nieuwste van het nieuwste in de gamewereld, maar wat houdt het precies in en welke streamingdiensten zijn ervoor beschikbaar?

Wat is cloud gaming?

In de toekomst heb je niet meer de allerduurste PC, PlayStation 4, PlayStation 5 of Xbox nodig om op hoge kwaliteit je favoriete spellen te spelen. Cloud gaming zorgt er namelijk voor dat de rekenkracht achter de spellen plaats vindt op een server die heel ergens anders in de wereld staat en dat het spel via het internet gestreamd wordt naar jouw toestel. Dat kan op een computerscherm ontvangen worden, maar ook op een televisie of bijvoorbeeld op een iOS of Android smartphone.

Internetverbinding

Wat dus essentieel is om goed via de cloud te gamen, is sterk internet afsluiten. Als je geen goede internetverbinding hebt, wordt het namelijk al snel frustrerend om via de cloud je spellen te spelen omdat het beeld kan haperen door zogeheten ‘lag’. Daarom moet je er rekening mee houden dat je een betrouwbare provider kiest die een stabiele en snelle verbinding kan garanderen.

Accessoires

Ook wordt vaak gekozen om meer budget, wat normaal gesproken in de console wordt gestoken, te gebruiken voor andere gaming accessoires. Zo wordt vaak een betere controller gekocht of een fijner toetsenbord. Daarnaast is onder cloud gamers een goede headset populair, waarbij de keuze opvallend vaak valt op HyperX Gaming Headsets.

Is het het waard?

Cloud gaming is dus een veilige en goedkopere manier om van je online spellen als Fortnite, Destiny en Halo te genieten en het is op dit moment al gewoon te doen vanuit Nederland. Je verplaatst je kosten voornamelijk van je eenmalige aanschafkosten naar een maandelijkse abonnementsvergoeding en je kunt zelf beslissen aan de hand van deze informatie of je dat een interessante overweging vindt die het waard is om eens uit te proberen.

Welke cloud gaming-diensten zijn er?

De markt is nog maar net op gang gekomen, maar er zijn nu al heel veel cloud gaming-services opgedoken. Zij weten natuurlijk hoe populair het streamen van films en series is geworden in de loop der tijd en willen er nu vroeg bij zijn om geen dag van deze groei te missen en uiteindelijk marktleider te worden.

Bekende spelers

Zo heb je onder de grote spelers Amazon Luna, bekend van de populaire webwinkel Amazon en video on demand-dienst Amazon Prime Video. Daarnaast heeft Sony met PlayStation Now een eigen platform opgezet en heeft concurrent Microsoft van de Xbox Series X al haar pijlen gezet op Project xCloud. Ook heeft Apple, welke wij natuurlijk kennen van Apple TV+, bekend gemaakt met een eigen platform van start te gaan. Ten slotte wilt ook Google een graantje meepikken door het opzetten van Google Stadia.

Andere aanbieders

In de overige regionen vinden we nieuwe (of voor het grote publiek vaker onbekende) spelers als Utomik, Nvidia Geforce Now, Vortex en Shadow Boost. Het feit dat deze providers voor het publiek wat onbekender zijn, hoeft echter absoluut niet te betekenen dat ze minder goed zijn. Hun specialisme in deze industrie kan juist een kracht zijn tegenover de techgiganten die hun inspanningen spreiden over meerdere sectoren.

Beste cloud gaming-service

Welke cloud gaming-dienst het beste is voor jou, is volledig afhankelijk van je eigen voorkeuren. Het blijft vaak een afweging van de prijs per maand en het complete aanbod van spellen. Wanneer de kosten betaalbaar zijn en het aanbod van spellen groot (of in ieder geval passend bij jou), dan vind je waarschijnlijk in deze aanbieder je goede provider. Ook kun je meerdere diensten proberen om te testen welke je het leukst vindt.

Is cloud gaming gratis?

Bij streamingdiensten voor cloud gaming werkt het vergelijkbaar als bij video on demand-platforms als Netflix of Disney+. Je betaalt een maandelijks bedrag om via de cloud te kunnen gamen en kunt voor deze abonnementsprijs onbeperkt spelen.

Wel kun je bij sommige platforms, wederom net als bij video streamingdiensten, een gratis proefperiode nemen. Hoe lang deze gratis proefperiode duurt en wat de prijs na de proefperiode is, verschilt per cloud gaming-dienst.

Wordt online spellen streamen de toekomst van gamen?

Iedereen is het er eigenlijk wel over eens dat cloud gaming de absolute toekomst van de online spellenwereld is. Wanneer de overgang volledig wordt ingezet is onzeker, omdat gameliefhebbers er vaak nog veel waarde aan hechten om het fysieke schijfje in de kast te hebben staan. Dat werd echter een jaar of 15 geleden ook gedacht over film- en serieliefhebbers, maar nu weten we allemaal hoe groot de wereld van video streaming is geworden.

Cloud gaming trend: Sony’s PlayStation 5 vs Microsoft’s Xbox Series X

Met de komst van de nieuwe PlayStation 5 en Xbox Series X lijkt er echter een nieuwe boost gegeven te zijn aan de shift naar online gaming. De makers van de twee gaming consoles (respectievelijk Sony en Microsoft) zijn al decennia lang in hevige strijd, maar lijken zich nu van elkaar te onderscheiden doordat Microsoft met de Xbox Series X en Project xCloud volop inzet op cloud gaming. Dit kan nog wel eens een historische zet worden in de strijd tussen de twee techgiganten en in de toekomst van gamen zoals we het vandaag de dag kennen.