Closer (film, 2004) | Kijktip op Netflix

Drama, seks en ijzersterk acteerwerk. Ben je op zoek naar een goede film om te streamen? Vandaag tippen wij de film Closer met Julia Roberts, Natalie Portman, Jude Law en Clive Owen op Netflix.

Waar gaat de film Closer op Netflix over?

Closer vertelt het verhaal van vier personages die verwikkeld raken in een web van leugens, overspel en seks. De weinig succesvolle schrijver Dan (Jude Law) loopt aan het begin van de film de aantrekkelijke Alice (Natalie Portman) tegen het lijf. Hij gebruikt haar bewogen leven als inspiratie voor zijn roman, zij denkt in hem een veilige thuishaven te hebben gevonden. Wanneer Dan vervolgens zijn oog laat vallen op de beschadigde fotografe Anna (Julia Roberts) en haar per ongeluk koppelt aan de dominante Larry, ontspoort alles. De vier personages beginnen en verbreken relaties, verleiden en misleiden, bedriegen en wreken. Het verhaal wordt verteld met grote sprongen in de tijdlijn, waardoor we zowel de opbloei als de ondergang van hun liefdes te zien krijgen. Ondanks dat de film niet wordt gedreven door de personages (en niet het plot), krijgt de kijker nog wel wat onverwachte wendingen voorgeschoteld.

Waarom tippen we deze film?

Closer is geen dertien in een dozijn film en is ook zeker niet voor iedereen een plezier om te kijken. De titel ‘feel good-movie’ mag dit werk ook zeker niet dragen. Closer biedt een vrij zwartgallige kijk op relaties en de (emotionele) worstelingen van de personages zijn soms pijnlijk. Ook voor de kijker. Maar wie die duistere kanten niet schuwt en houdt van films waar je lang over na kunt blijven denken en praten, is Closer een echte aanrader. Het script – geschreven door Patrick Marber en geregisseerd door Mike Nickhols (The Graduate) bevat ijzersterke dialogen met memorabele quotes. Het is voelbaar dat Closer is gebaseerd op een toneelstuk. Niet alleen door de theatrale teksten, maar ook omdat de personages en hun spel belangrijker zijn dan plot of setting. Het veelvuldige gebruik van tijdsprongen, is te vergelijken met de aktes van een theaterstuk. De vier hoofdrolspelers zijn zich duidelijk bewust van de gelaagdheid van hun personages en hun spel is dan ook ijzersterk.

Waar kun je Closer kijken?

Closer staat sinds 1 mei op Netflix. De film duurt 1 uur en 44 minuten. Ga direct naar de film.

Trivia over Closer

– Julia Roberts zou oorspronkelijke niet in de film spelen. Haar rol was bestemd voor Cate Blachett. Blanchett moest zich terugtrekken uit de productie omdat ze zwanger werd.

– Het liedje The Blower’s daughter van Damien Rice heeft een prominente rol in de film. Rice had eigenlijk een ander liedje – Elephant – geschreven voor de soundtrack, maar kreeg dit nummer niet op tijd af.

– De film Closer inspireerde met zijn scherpe dialogen verschillende songteksten. ”He tastes like you, only sweeter” is te horen in het nummer Thanks fr th Mmrs van Fall Out Boy. Dezelfde band gebruikte de quote ”I love everything about you that hurts” in het nummer G.I.N.A.S.F.S. Panic! at the Disco vernoemde twee nummers naar teksten uit Closer. ”Lying is the most fun a girl can have without taking her clothes of” en het vervolg daarop ”But it’s better if you do”.