In ‘Citizen Penn’ op discovery+ zien we hoe acteur en filmmaker Sean Penn het zwaar getroffen Haïti te hulp schoot

In 2010 werd Haïti getroffen door een enorme humanitaire ramp nadat er een aardbeving met een 7.0 op de schaal van Richter plaatsvond op slechts 25 kilometer van het eiland. In de documentaire ‘Citizen Penn’ op discovery+ zien we hoe acteur en filmmaker Sean Penn meteen in actie kwam toen de ramp zich had voltrokken en met zijn eigen hulporganisatie (J/P HRO, later genaamd CORE) 10 jaar lang structurele hulp bood aan het zwaar getroffen eiland.

Sean Penn schiet Haïti na aardbeving te hulp in ‘Citizen Penn’ op discovery+

Het is dinsdag 12 januari 2010 om 16:53:09 uur lokale tijd wanneer een enorme aardbeving ontstaat met een kracht van 7.0 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving lag op slechts 25 kilometer ten zuidwesten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, waardoor de verwoesting onbeschrijflijk groot was. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) liet zelfs weten dat deze breuklijn sinds 1860 nog nooit zo’n zware beving heeft gehad.

Acteur en filmmaker Sean Penn zag in 2010 het nieuws van de aardbeving in Haïti en vond hij meteen dat hij wat moest doen. Hij hoorde dat er behoefte was aan 350.000 doses morfine en regelde deze via verschillende contacten. In Citizen Penn zien we hoe de hulp van de wereldberoemde filmster tot gang kwam. Bekijk hieronder de trailer.

Inkijkje in de missie van Sean Penn op Haïti

Penn dacht op het begin dat hij een korte hulpmissie zou uitvoeren en na twee weken weer terug zou keren naar Hollywood. Maar het werden 10 intensieve jaren, waarin hij eigenhandig een hulporganisatie (J/P HRO, later genaamd CORE) op poten zette, die structurele hulp bood aan het zwaar getroffen eiland. Met CORE bood hij later ook hulp aan in zijn thuisland, onder meer tijdens de coronacrisis waarbij hij gratis teststraten opzette en ’s lands grootste vaccinatielocatie in het Dodgers Stadium in Los Angeles.

De documentaire Citizen Penn volgt het werk van de betrokken acteur vanaf het moment dat hij op het eiland Haïti arriveert en de tien jaar die daar op volgen. Een periode waarin Penn voor voldoende hulpgoederen zorgt, tenten bouwt, medicijnen koopt en zijn Hollywood-vrienden oproept om financiële steun te bieden. De film biedt kijkers een intieme, eerlijke en zelfreflecterende kijk op de uitdagingen en successen van degenen die niet stil wilden toekijken, maar besloten iets te doen.

Sean Penn met voormalig president Haïti
Beeld: Discovery

Alles over discovery+

Ben jij al abonnee van discovery+ of nog niet? Je hebt nog tot 10 mei om gebruik te maken van de tijdelijke aanbieding met 50% korting op het jaarabonnement, dus wij raden je aan om snel te zijn. Verder kun je via de knop hieronder naar de groep van discovery+ fans op Facebook gaan om kijktips uit te wisselen met andere liefhebbers van de streamingdienst. Veel kijkplezier!

Discovery+ in Nederland