Het verhaal van Chernobyl, beter bekend als Tsjernobyl in Nederland, is zo onvoorstelbaar dat veel kijkers van de populaire serie benieuwd zijn naar wat waargebeurd is en wat is aangedikt door de makers. Zo lieten we eerder bijvoorbeeld al zien dat makers, onder leiding van schrijver Craig Mazin and regisseur Johan Renck, de personages ongelooflijk goed gecast hebben. We nemen de serie, die op IMDb wordt beoordeeld met een 9.6 uit 10, onder de loep en laten vijf dingen in de serie zien die niet exact waargebeurd zijn.
HBO serie Chernobyl kijk je Nederlands ondertiteld op Ziggo GO Movies & Series en is uitgekomen in 2019. De serie is helaas niet te zien op Netflix, Videoland of Amazon Prime Nederland. Heb je geen Ziggo GO en wil je wel Chernobyl zien? We laten het weten wanneer het hier te vinden is.
- De helikopter crash gebeurde later en door een botsing
- Iemand die door straling besmet is, is zelf niet besmettelijk
- De toespraak van Valery Legasov bij het tribunaal is niet gebeurd
- Bedreigingen om orders uit te voeren kwamen nog zelden voor
- Ulana Khomyuk bestaat niet
Hoe realistisch is de serie Chernobyl?
Het is duidelijk dat de makers ongelooflijk hard hun best hebben gedaan om de serie feitelijk zo correct mogelijk te laten zijn. Zo werd de serie deels opgenomen in en rond een vergelijkbare, en in dezelfde tijd gebouwde, kerncentrale in Litouwen en werden de personages enorm realistisch gecast. Maar als we de hele serie onder een vergrootglas leggen, vinden we wat feitelijke onjuistheden. Hieronder lichten we 5 dingen in de serie Chernobyl uit die niet helemaal waargebeurd zijn.
1. De helikopter crash gebeurde later en door een botsing
Het was ongetwijfeld één van de meest indrukwekkende momenten in de serie: de helikopter die boor en zand over de open kernreactor probeert te gooien en neerstort. Waar het door komt lijkt onduidelijk in de serie. Werd de straling te sterk voor het besturingssysteem van de helikopter? Of was het zicht in de donkere wolken te slecht voor de piloot om de controle over de helikopter te houden?
De helikopter stort in de realiteit neer doordat hij tegen een bouwkraan vliegt. In de beelden van de serie is dat volgens veel kijkers niet duidelijk te zien. Dat is echter niet het enige onwerkelijke aan de crash. In de serie is de crash enorm naar voren geschoven, tot bijna direct na de explosie van Chernobyl. In werkelijkheid is de crash pas weken na de explosie gebeurd, niet uren.
2. Iemand die door straling besmet is, is zelf niet besmettelijk
We horen in de serie constant dat je niet in de buurt mag komen van een door straling besmet persoon in het ziekenhuis. Ook zien we bijvoorbeeld dat de vrouw (Lyudmila Ignatenko) van brandweerman Vasily Ignatenko achter plastic moet staan. Dit is allemaal niet om besmetting door straling tegen te gaan, maar om te zorgen dat de besmette brandweerman met zijn sterk aangetaste immuunsysteem niet met virussen van buitenaf in aanraking komt.
Een persoon dat besmet is met straling is namelijk zelf niet besmettelijk. Zodra zijn kleren uit zijn gedaan en hij grondig gewassen is, zit er niets meer op de huid dat de straling over kan brengen op iemand anders. Het enige gevaar zit dus in de kleding van de besmette personen. Dat is ook precies de reden dat de kleding van de brandweermannen tot op de dag van vandaag nog in de kelder van het ziekenhuis ligt.
3. De toespraak van Valery Legasov bij het tribunaal is niet gebeurd
De memorabele scène met de toespraak van Valery Legasov bij het tribunaal is niet echt gebeurd. Valery Legasov heeft wel echt bestaan en heeft samen met zijn collega’s enorm veel betekend voor het inperken van de gevolgen van de Chernobyl ramp. Hij heeft echter niet gesproken op het tribunaal, zoals in de laatste aflevering te zien is. Het tribunaal bracht een lange gerechtelijke procedure van meerdere zittingen met zich mee, die tot op de dag voor vandaag nog veelal wordt uitgelicht als een showtribunaal van de Sovjet-Unie. De volledige gang van zaken in het proces zou al van tevoren bepaald zijn.
Waarom zouden de makers deze onwaarheid in de serie verwerken? Het antwoord is eenvoudig: de toespraak van Valery Legasov dient om de kijker duidelijk te informeren over de manier waarop het zo ver heeft kunnen komen dat de Chernobyl kerncentrale ontploft is.
4. Bedreigingen om orders uit te voeren kwamen nog zelden voor
De show schetst een beeld waarin mensen met een hogere rang strenge orders uitdelen op dreigende toon en dat er een cultuur bestaat waarin men zich verplicht voelt om elkaar constant als kameraad aan te spreken. Historisch gezien past deze cultuur alleen niet in 1986. De Sovjet-Unie was inmiddels wel verder sociaal ontwikkeld in de jaren ’80. Constante orders die onder bedreiging werden uitgevoerd en het geforceerde benoemen van kameraadschap paste meer bij de Sovjet-Unie van de jaren ’30 dan 1986.
5. Ulana Khomyuk bestaat niet
Het enige karakter in de serie dat nooit echt heeft bestaan is Ulana Khomyuk, gespeeld door Emily Watson. In de HBO serie wordt na de laatste aflevering verteld dat zij de vele wetenschappers vertegenwoordigt die onder leiding van Valery Legasov hielpen met het inperken van de schade van de Chernobyl ramp. De keuze van de makers voor een vrouwelijk karakter is opvallend, maar doordacht. Ze wilden namelijk hiermee een vooruitstrevende eigenschap van de Sovjet-Unie uit de jaren ’80 uitlichten: de overtuiging dat vrouwen net zo veel recht hebben op goed onderwijs als mannen. De Sovjet-Unie zette zich daarvoor in, wat ervoor zorgde dat er relatief veel meer vrouwelijke wetenschappers in de Sovjet-Unie waren in die tijd dan in andere landen.
Chernobyl verhaal
26 april, 1986, USSR. Na een ontploffing in de kernenergiecentrale van Chernobyl (Tsjernobyl) doen medewerkers er alles aan om de schade te beoordelen. Als aan de controlekamer wordt gemeld dat de kern van de reactor “weg” is, stuurt hoofdingenieur Anatoly Dyatlov zijn mannen naar de kern om dit te onderzoeken. Ondertussen wordt Vasily, een brandweerman, opgeroepen om de brand te blussen, waarbij hij zijn vrouw Lyudmilla moet achterlaten.
Chernobyl (2019) wordt op IMDb beoordeeld met een 9.6 uit 10! Heb je geen Ziggo Movies & Series XL en wil je wel Chernobyl zien? We laten het weten wanneer het hier te vinden is. Ook biedt Streamwijzer een overzicht van het volledige Ziggo aanbod van films & series.
Het meerendeel van de gebeurtenissen in de serie over het verhaal van Chernobyl, in Nederland beter bekend als Tsjernobyl, is waargebeurd. De schrijvers hebben heel goed hun best gedaan om de serie zo realistisch mogelijk te maken. Toch zijn er wat dingen die feitelijk anders liepen. We lichten hier 5 dingen uit die niet gegaan zijn zoals in de serie te zien is.