Alles wat je wilt weten over de Champions League voor vrouwen in 2023/24

Na de start van de Champions League bij de mannen is het tijd voor de vrouwen om te schitteren op het hoogste Europese voetbalpodium. Op 14 november 2023 is namelijk de groepsfase van de Champions League voor vrouwen van start gegaan. Extra speciaal is dat de Ajax Vrouwen zich dit seizoen als eerste Nederlandse ploeg hebben geplaatst voor het hoofdtoernooi.

Alles over de Champions League voor vrouwen op een rij

Reden genoeg dus om meer te weten te komen over het nieuwe Champions League-seizoen voor vrouwen. Want welke clubs hebben zich allemaal gekwalificeerd, hoe zien de poules in de groepsfase eruit en wat is het verloop van het speelschema? Hoewel alle Champions League-wedstrijden van de mannen door Ziggo Sport worden vertoond, zenden de sportkanalen van de provider geen matches uit de vrouwelijke competitie uit. De NOS is de enige aangewezen partij die de uitzendrechten voor de Champions League voor vrouwen in handen heeft. Hierdoor zijn alle wedstrijden van de Ajax Vrouwen tijdens de competitie te volgen via NPO 3. Omdat deze duels op tv te bekijken zijn, zijn deze online te volgen via NLZIET. Van de overige matches worden tevens samenvattingen uitgezonden.

— Klik om te springen op deze pagina —
⚽️ Deelnemende clubs
🏟 Poules
🌍 Speelschema
🇳🇱 Nederlandse club

Deze clubs zien we terug in de groepsfase

Voordat de competitie kon losbarsten, hebben clubs zich eerst moeten kwalificeren voor de groepsfase van het toernooi. In totaal was er plek voor zestien teams. Titelhouder FC Barcelona, Olympique Lyonnais, FC Bayern München en Chelsea waren echter al direct verzekerd van een plaats in de competitie. Hierdoor bleven er nog twaalf toegangsbewijzen over. Via twee verschillende paden konden de overige clubs zich kwalificeren.

Zo was er het zogeheten Champions path. Hierbij konden zeven teams zich veilig voetballen voor de groepsfase. Daartegenover stond het League path, waar nog eens vijf plekken beschikbaar werden gesteld. Beide routes werkten volgens hetzelfde format. Ploegen moesten via voorrondes volgens een knock-outsysteem wedstrijden spelen, waarna de winnaars uiteindelijk doorstroomden naar de groepsfase van de Champions League. Hieronder zijn alle clubs te vinden.

🇪🇸 FC Barcelona🇳🇱 Ajax
🇪🇸 Real Madrid🇮🇹 AS Roma
🇩🇪 Eintracht Frankfurt🇳🇴 Brann
🇩🇪 Bayern München 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Chelsea
🇫🇷 Olympique Lyonnais 🇨🇿 Slavia Praha
🇫🇷 Paris Saint-Germain🇦🇹 St. Pölten
🇫🇷 Paris FC🇸🇪 Rosengård
🇵🇹 Benfica🇸🇪 Häcken

Poules van de Women’s Champions League in 2023/24

Voorafgaand aan de groepsfase werden alle zestien deelnemende clubs in vier potten verdeeld. In pot 1 kwamen de vier reeds geplaatste teams terecht. De overige gekwalificeerde ploegen werden verdeeld over de overige drie potten. Op basis van het clubcoëfficiënt aan het begin van het seizoen verdween Ajax in de laatste pot.

De loting voor de groepsfase vond plaats op 20 oktober 2023 in Nyon. Uit elke pot werd een team geloot. Deze vier clubs vormen vervolgens samen een groep. Ploegen uit hetzelfde land konden elkaar tijdens de loting niet treffen. FC Barcelona kon daardoor Real Madrid uit pot twee niet loten, waardoor er nog drie andere clubs overbleven. Ajax kwam samen met Bayern München, Paris Saint-Germain en AS Roma terecht in groep C. De twee beste teams stromen door naar de knock-outfase van het toernooi. Hieronder staan alle poules vermeld.

Groep AClubs
🟢 1🇪🇸 FC Barcelona
🟢 2🇩🇪 Eintracht Frankfurt
🔴 3🇸🇪 Rosengård
🔴 4🇵🇹 Benfica
Groep BClubs
🟢 1🇫🇷 Olympique Lyonnais
🟢 2🇳🇴 Brann
🔴 3🇦🇹 St. Pölten
🔴 4🇨🇿 Slavia Praha
Groep CClubs
🟢 1🇳🇱 Ajax
🟢 2🇩🇪 Bayern München
🔴 3🇫🇷 Paris Saint-Germain
🔴 4🇮🇹 AS Roma
Groep DClubs
🟢 1🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Chelsea
🟢 2🇸🇪 Häcken
🔴 3🇫🇷 Paris FC
🔴 4🇪🇸 Real Madrid

Speelschema: alle wedstrijden en data

Nu we de indeling van de poules weten, is het tijd om te kijken naar het programma van de Women’s Champions League. Deze stond voorafgaand aan de competitie al vast in een speelschema. De groepsfase start op 14 en 15 november, waarna eind januari duidelijk wordt welke twee teams doorstromen naar de knock-outfase.

De kwartfinales staan vervolgens gepland op 19-20 en 27-28 maart 2024. Een maand later volgen de halve finales. De twee winnaars stromen door naar de grote finale. Deze staat op 25 mei 2024 in Bilbao op het programma. Hieronder vind je een kort overzicht van wat je ongeveer kunt verwachten per fase van het Europese voetbaltoernooi.

Ronde UCL 23/24StartdatumEinddatum
Groepsfase14 november 202331 januari 2024
Kwartfinales19 maart 202428 maart 2024
Halve finales20 april 202428 april 2024
Finale25 mei 2024

Ajax als enige Nederlandse club gekwalificeerd

De Ajax Vrouwen hebben zich als enige Nederlandse club gekwalificeerd voor de Champions League. Door twee keer in de laatste voorronde overtuigend van Zürich te winnen, was de weg vrij naar de groepsfase. Een unieke prestatie, want nooit eerder wist een ploeg het zo ver te schoppen. Het team van Suzanne Bakker schrijft dus nu al geschiedenis, maar wil uiteraard nog veel verder komen in de competitie. Daarvoor moeten de vrouwen aan de bak, want zij nemen het dus op tegen Paris Saint-Germain, Bayern München en AS Roma.


Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.