Hoe werkt de loting voor de Champions League groepsfase 2024?

De kwalificatierondes van de Europese competities zijn in volle vaart voorbij voorbijgeraasd, net als de daaropvolgende play-offs. Feyenoord was al verzekerd van een plek in het miljoenenbal en bevindt zich door de overwinning van Manchester City in de eerste pot tijdens de Champions League-loting. Ook PSV blijkt nu mee te mogen spelen na winst tegen de Glasgow Rangers. Maar hoe wordt bepaald welke club in welke pot terechtkomt en hoe werkt de loting precies voor de groepsfase van de Champions League? In dit artikel leggen we het uit. De loting van de Champions League is live te kijken via Ziggo Sport.

Kwalificatie voor het Champions League-seizoen 2023/24

Aan het nieuwe Champions League-seizoen doen net als vorig jaar weer 32 clubs mee. Van dit aantal waren er 26 teams al zeker van een plekje op het miljoenenbal, waaronder Feyenoord. Ploegen die echter geen direct ticket hadden bemachtigd voor de groepsfase van de Champions League, konden zich door middel van een aantal wedstrijden nog steeds kwalificeren.

Inmiddels zijn de voorrondes van de Champions League gespeeld, net als de kwalificatieronde en play-offs van het hoogste Europese voetbaltoernooi. PSV moest tijdens laatste twee rondes aan de bak tegen het Oostenrijkse SK Sturm Graz en het Schotse Glasgow Rangers. Na deze wedstrijden werdwordt duidelijk welke zes teams nog meer in de groepsfase terechtkwamen. De loting voor de poulefase staat gepland op donderdag 31 augustus 2023 en de eerste wedstrijden hiervan gaan op 19 september 2023 van start.

Hoe werkt de Champions League-loting?

Nu rest de enige vraag nog: hoe werkt de loting voor de groepsfase van de Champions League? De teams worden eerst in vier potten ingedeeld, waarbij in de eerste pot de kampioenen van de zes sterkste landen zitten en de winnaars van de Champions League en Europa League van het afgelopen seizoen. De zes beste landen zijn momenteel Engeland, Spanje, Duitsland, Italië, Frankrijk en Portugal. De andere deelnemende teams worden op basis van hun UEFA-clubcoëfficiënt in een pot gestopt. Na de play-offs werden pot drie en vier aangevuld met de overige zes gekwalificeerde teams.

Bij de loting van de groepsfase wordt er uit iedere pot een team getrokken. Belangrijke regel is dat clubs uit hetzelfde land elkaar in de groepsfase niet kunnen tegenkomen. FC Barcelona kan dus niet met Real Madrid in de groep terechtkomen en Manchester United hoeft in deze ronde ook niet tegen stadsrivaal City te spelen. Hieronder hebben we de vier potten voor de aankomende Champions League-loting op een rij gezet.

Pot 1Pot 2Pot 3Pot 4
🇩🇪 Bayern München🇩🇪 Borussia Dortmund🇺🇦 Shakhtar Donetsk🇩🇪 Union Berlin
🇫🇷 Paris Saint-Germain🇩🇪 RB Leipzig🇦🇹 RB Salzburg🇫🇷 RC Lens
🇮🇹 Napoli🇮🇹 Inter Milan🇮🇹 AC Milan🇹🇷 Galatasaray
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Manchester City🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Manchester United🇮🇹 Lazio🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Newcastle United
🇳🇱 Feyenoord🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Arsenal🇳🇱 PSV🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Celtic
🇪🇸 Sevilla🇪🇸 Real Madrid🇩🇰 FC Kopenhagen🇪🇸 Real Sociedad
🇪🇸 FC Barcelona🇪🇸 Atlético Madrid🇷🇸 Rode Ster Belgrado🇧🇪 Antwerp
🇵🇹 Benfica🇵🇹 Porto🇵🇹 Braga🇨🇭 Young Boys

Opzet Champions League volgend seizoen (2024/25)

Volgend seizoen staan er een paar veranderingen op de planning. Zo wordt het aantal deelnemende teams uitgebreid van 32 naar 36 en zal de poulefase in zijn huidige vorm verdwijnen. In plaats van de beste twee uit iedere poule plaatsen de acht hoogste teams uit de algemene ranglijst zich voor de achtste finales. Om tot deze ranglijst te komen zullen er acht groepswedstrijden worden gespeeld, in plaats van de oorspronkelijke zes. De overige acht plekken worden verdeeld in play-offs, waar alleen de nummers 9 tot en met 24 voor mogen spelen.

Er zijn dus vier extra plekjes voor de poulefase te bemachtigen. De vier extra Champions League-tickets die vrijkomen worden toegekend aan de twee beste landen van vorig seizoen op basis van de UEFA-coëfficiëntenranglijst, het vijfde gerangschikte Europese land en nationale kampioen van een kleiner land.


Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.