Is er doellijntechnologie aanwezig bij de Champions League?

De strijd in de Champions League is losgebarsten. Na de groepsfase staat de komende maanden de knock-outfase op de planning. Cruciale duels, want de winnaars stromen door naar de volgende ronde en maken nog steeds kan op de felbegeerde trofee. De scheidsrechters en VAR moeten dus op scherp staan. Maar is er tijdens wedstrijden uit de Champions League eigenlijk doellijntechnologie aanwezig?

Cruciale beslissing in wedstrijd tussen SC Heerenveen en Ajax

Op zondag 11 februari 2024 speelden SC Heerenveen en Ajax in de Eredivisie tegen elkaar. De Friese club kwam in de 11e minuut op voorsprong en maakte direct na de rust de 3-0. De Amsterdammers lieten het daar niet bij zitten. In de 79e minuut kwamen zij terug in de wedstrijd door de stand 3-2 te maken. Door een eigen goal van verdediger Sven van Beek leek Ajax in de slotseconden de 3-3 te scoren.

Leek, want de grensrechter aan de zijlijn oordeelde dat de bal niet volledig over de doellijn was. Ook de VAR in Zeist kon geen duidelijkheid scheppen, want zij konden uit verschillende camerabeelden geen bewijs vinden om het doelpunt geldig te verklaren. Helaas voor de ploeg van John van ’t Schip bleven de drie punten in Heerenveen en ging Ajax met lege handen terug naar Amsterdam. De grote vraag is nu: Was de bal over de lijn, of niet?

Waarom is er geen doellijntechnologie in de Eredivisie?

Doellijntechnologie had een cruciale rol kunnen spelen in het duel tussen SC Heerenveen en Ajax. Helaas werd dit systeem niet ingezet. Maar waarom eigenlijk niet? Het financiële aspect speelt bij deze beslissing een belangrijke rol. De KNVB heeft namelijk gezamenlijk met de clubs bepaald om deze technologie vanwege de kosten niet in te zetten. Het zogeheten Hawk-Eye-systeem kost namelijk 5 miljoen euro. Dit bedrag komt overeen met de totale kosten voor de VAR.

Een flinke investering dus, terwijl het systeem maar een paar keer per jaar nodig is. De oplossing is de Eredivisie Goal Line Replay. De VAR kan bij iedere Eredivisieclub via de vier extra doellijncamera’s zien of een bal helemaal over de lijn is geweest. Toch geven deze beelden niet altijd duidelijkheid, zo bleek tijdens de wedstrijd tussen SC Heerenveen en Ajax.

Is er wel doellijntechnologie aanwezig in de Champions League?

Doellijntechnologie blijkt dus crucialer dan gedacht. Ajax had door het doelpunt te laten tellen namelijk een punt uit de wedstrijd kunnen slepen. Nu bleven de Amsterdammers met lege handen achter. Deze twee punten zouden zomaar het verschil kunnen maken in de huidige stand. In de finales van de Champions League is de technologie daarom nodig. Een afgekeurde goal kan zomaar betekenen dat een team uit het miljoenenbal vliegt.

Doellijntechnologie wordt daarom wel ingezet tijdens wedstrijden uit de Champions League. Er wordt gebruikgemaakt van het Hawk-Eye-systeem. Scheidsrechters krijgen bij dit systeem een melding als de bal over de lijn is geweest. In de stadions van Ajax, PSV en Feyenoord is daarom deze technologie wel aanwezig.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.