Deze clubs kunnen PSV en Feyenoord tijdens de Champions League-groepsfase treffen

Het nieuwe seizoen van de Eredivisie werd door landskampioen Feyenoord en bekerwinnaar PSV officieel geopend met de strijd om de Johan Cruijff Schaal. De wedstrijd werd twee dagen naar voren gehaald, zodat de Eindhovenaren zich optimaal konden voorbereiden voor het duel in de derde voorronde van het miljoenenbal. Dat wierp zijn vruchten af, want ook zij zijn door naar de groepsfase. Maar nu staat eerst nog de Champions League-loting op het programma. Welke clubs kunnen PSV en Feyenoord in de groepsfase van de Champions League terechtkomen? In dit artikel pluizen we het voor je uit en zetten we alle informatie op een rij. De loting van de Champions League is live te kijken via Ziggo Sport.

Wanneer vindt de loting voor de Champions League 2024 plaats?

Op basis van de bovenste plekken in de ranglijst van het afgelopen Eredivisie-seizoen werden de tickets voor Europees voetbal verdeeld. De eindstand van de competitie is daarom allesbepalend, want ieder team wil uiteraard op het hoogst mogelijke voetbaltoneel schitteren. Op dit moment krijgt de landskampioen directe toegang tot het miljoenenbal, terwijl de nummer twee zich plaatst voor de voorronde en zich eerst door drie wedstrijden heen moet knokken om zich te kwalificeren voor een poule.

Feyenoord is de grote kampioen van de Eredivisie in seizoen 2022/23. De ploeg uit Rotterdam wist voor de 16e keer de landstitel te veroveren en daarmee direct een ticket voor de groepsfase van de Champions League veilig te spelen. PSV mocht meedoen vanaf de derde voorronde en wist daarna ook de play-offs te overleven. De loting voor de poulefase staat gepland op donderdag 31 augustus 2023 en de eerste wedstrijden hiervan gaan op 19 september 2023 van start.

HIGHLIGHTS! Man City 1-0 Inter | CHAMPIONS OF EUROPE | UEFA Champions League Final

Opzet van de loting voor de Champions League 2023/24

Omdat de voorrondes zojuist zijn afgelopen, hoeven fans niet meer lang te wachten voordat alle poules van het nieuwe Champions League-seizoen bekend worden gemaakt. PSV heeft eerst nog twee rondes moeten overleven om het toernooi te bereiken, waarvan de eerste tegen Sturm Graz en de tweede tegen Glasgow Rangers. Na deze kwalificaties worden er acht poules van ieder vier teams gemaakt. In totaal doen er dus 32 clubs mee aan het miljoenenbal.

De teams worden hiervoor in vier potten ingedeeld, waarbij in de eerste pot de kampioenen van de zes sterkste landen zitten en de winnaars van de Champions- en Europa League van afgelopen seizoen. Tot de zes beste landen behoren momenteel nog Engeland, Spanje, Duitsland, Italië, Frankrijk en Portugal. De andere deelnemende teams worden op basis van hun UEFA clubcoëfficiënt in een pot gestopt. Na de play-offs werden pot drie en vier aangevuld met de overige zes gekwalificeerde teams.

Welke clubs kunnen Feyenoord en PSV tijdens de groepsfase van de Champions League 2024 treffen?

Lange tijd leek het erop dat Feyenoord in pot 3 terecht zou komen. Door de Champions League-overwinning van Manchester City, komen de Rotterdammers echter in de uitermate prettige pot 1 bij de loting. City is namelijk tevens landskampioen geworden, waardoor het ticket voor pot 1 gaat naar de kampioen van het land dat vorig jaar zevende op de UEFA-lijst stond gaat. Laat dit nu net om Nederland gaan, waardoor Feyenoord twee potten naar boven opschuift. Dit is zeer gunstig, want het elftal van Arne Slot ontloopt daarmee enkele topclubs.

Bij de loting van de groepsfase wordt er uit iedere pot namelijk een team getrokken, waardoor de Rotterdammers dus in de eerste ronde van het toernooi twee teams treffen uit de laagste potten. Desalniettemin moet de club niet te vroeg juichen, want er bestaat nog steeds de kans om onder andere Real Madrid, Manchester United, Arsenal en Atlético Madrid uit de tweede pot te treffen.

Ook clubs als AC Milan en Lazio in pot 3 of Galatasaray en Newcastle United in pot 4 moeten niet onderschat worden. Die derde pot is overigens eveneens de plek waar PSV terechtgekomen is. Clubs uit hetzelfde land kunnen elkaar in de groepsfase niet tegenkomen. In het overzicht hieronder staan alle vier de potten tijdens de aankomende Champions League-loting.

Pot 1Pot 2Pot 3Pot 4
🇩🇪 Bayern München🇩🇪 Borussia Dortmund🇺🇦 Shakhtar Donetsk🇩🇪 Union Berlin
🇫🇷 Paris Saint-Germain🇩🇪 RB Leipzig🇦🇹 RB Salzburg🇫🇷 RC Lens
🇮🇹 Napoli🇮🇹 Inter Milan🇮🇹 AC Milan🇹🇷 Galatasaray
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Manchester City🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Manchester United🇮🇹 Lazio🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Newcastle United
🇳🇱 Feyenoord🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Arsenal🇳🇱 PSV🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Celtic
🇪🇸 Sevilla🇪🇸 Real Madrid🇩🇰 FC Kopenhagen🇪🇸 Real Sociedad
🇪🇸 FC Barcelona🇪🇸 Atlético Madrid🇷🇸 Rode Ster Belgrado🇧🇪 Antwerp
🇵🇹 Benfica🇵🇹 Porto🇵🇹 Braga🇨🇭 Young Boys

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.