Op dit bekende tenniskoppel is de nieuwe film ‘Challengers’ deels gebaseerd

Vanaf vandaag kun je een bezoekje plannen aan de bioscoop om Challengers te bekijken. De film met Zendaya in de hoofdrol draait om een bekende tennisster die door een heftige blessure moet stoppen. Ze gaat aan de slag als de trainer van haar echtgenoot, maar de gemoederen lopen hoog op als ook haar oude liefde in beeld komt. Veel kijkers vragen zich af of de film waargebeurd is. Dit is in principe niet zo, maar er werd wél inspiratie gehaald uit een heel bekend tenniskoppel. Wij vertellen je er alles over.

Hier gaat ‘Challengers’ over

Tashi Duncan staat op het punt om het helemaal te maken als tennisster, tot een heftige blessure roet in het eten gooit. Ze moet stoppen en besluit zich toe te leggen op het trainen van haar man Art, die zelf ook net een tijdje aan de kant heeft moeten staan. Hij maakt zich op voor een belangrijke wedstrijd tegen Patrick, zijn voormalige beste vriend. Die blijkt ook banden te hebben met Tashi.

Challengers is zowel voor als achter de camera een echte golden set. In de hoofdrol schittert Zendaya, met naast zich Mike Faist (West Side Story) en Josh O’Connor (The Crown). Het regiewerk komt van de hand van Luca Guadagnino, die eerder Call Me By Your Name en Bones and All maakte.

Is ‘Challengers’ waargebeurd?

Maar is Challengers nou waargebeurd of niet? In principe is de film niet gebaseerd op een echt verhaal, maar de inspiratie haalde screenwriter Justin Kuritzkes wel uit het echte leven. Er zijn twee momenten die hem ertoe zetten om het verhaal van de film te schrijven. In een interview met RadioTimes vertelt hij over het eerste moment het volgende:

🗣️ “Ik was de US Open van 2018 aan het kijken en het was de finale tussen Naomi Osaka en Serena Williams. En er was een controversieel moment op het einde, waarbij Serena Williams werd bestraft omdat ze vanaf de zijlijn werd gecoacht. […] Ik had nog nooit van die regel gehoord, dat je niet met je coach mag praten tijdens de match. En het viel me meteen op als erg filmisch.”
– Screenwriter Justin Kuritzkes

‘Challengers’ is geïnspireerd op een écht tenniskoppel

Dit was echter niet het enige moment dat voor inspiratie zorgde. Hoewel Kuritzkes onderstreept dat de personages puur fictief zijn, zou je het verhaal van Tashi Duncan wel naast dat van een andere bekende oud-tennisster kunnen leggen: Mirka Federer, de vrouw van Roger Federer.

Tijdens Wimbledon 2019 vond de finale tussen Novak Djokovic en Roger Federer plaats en daar was ook Mirka aanwezig. In een interview met GQ zegt Kuritzkes: “Ze zag er zo gestrest uit. Ik bekeek haar en dacht: ‘Waarom ben je zo gestrest? Jullie hebben al het geld van de wereld. Je hebt 20 grand slams gewonnen. Het moet iets anders zijn.'”

En zo begon het idee van Challengers vorm te krijgen. Niet direct gebaseerd op Mirka, maar wel een beetje. Want ook Mirka Federer was zelf dus een bekende tennisster, voordat haar carrière door een blessure tot een einde kwam. En ook zij werd vervolgens min of meer de coach van haar man Roger Federer. De rest van het verhaal is er natuurlijk bij verzonnen, maar dit gedeelte vindt dus wel degelijk zijn oorsprong in het echte leven. Zendaya zelf heeft overigens aangegeven dat ze voor haar perfomance vooral naar Serena en Venus Williams heeft gekeken.

📺 Op de hoogte blijven van de nieuwste films en series? Houd dan vooral onze website in de gaten, laat je informeren via je mail of volg ons op social media.

Meer informatie over de film

Challengers is een film van de visionaire regisseur Luca Guadagnino, met Zendaya in de rol van Tashi Duncan, een voormalige talentvolle tennisster die coach is geworden. Tashi is een sterke vrouw die zowel op als buiten de tennisbaan haar mannetje staat en getrouwd is met een tenniskampioen die een wat mindere periode. Tashi’s pogingen haar man er weer bovenop te helpen nemen een verrassende wending wanneer hij het moet opnemen tegen de uitgerangeerde Patrick, zijn voormalige beste vriend en de ex van Tashi. Als zaken uit hun verleden er vervolgens toe leiden dat de spanningen hoog oplopen, wordt Tashi gedwongen zich af te vragen welke prijs er voor de winst zal moeten worden betaald.

TitelChallengers
Jaar2024
SoortFilm
Duur2 uur en 12 minuten
TaalEngels
CategorieDrama
RegisseurLuca Guadagnino
CastZendaya, Josh O’Conner, Mike Faist

Synopsis: Warner Bros. Pictures

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.