Deze 10 toffe Britse series kende je waarschijnlijk nog niet

Er zijn Britse series waar iedereen weleens van gehoord heeft, zoals Peaky Blinders, Sex Education of Bridgerton. Maar helaas zijn er ook een hoop series uit het Verenigd Koninkrijk die na verloop van tijd enigszins onder de radar verdwijnen. Zonde, want soms zijn het echte aanraders! Daarom hebben wij in dit artikel 10 toffe Britse series die je waarschijnlijk nog niet kent (maar wel gezien moet hebben) op een rijtje gezet. Je vindt ze op Netflix, Videoland, HBO Max, discovery+, Disney+ en Amazon Prime Video.

10x Minder bekende Britse series die je gezien moet hebben

10. Sick Note (serie, 2 seizoenen) – Netflix

10 Britse series
Serie: Sick Note (2018) | Beeld: Netflix

Rupert Grint kennen we natuurlijk allemaal als Ron Weasley uit de populaire Harry Potter-reeks, maar wist je dat hij ook een grote rol heeft gespeeld in de komedieserie Sick Note? Voor deze twee seizoenen tellende serie is hij in de huid gekropen van Daniel Glass, een totale nietsnut die door een onjuiste kankerdiagnose verstrikt raakt in een web van leugens, geheimen en chantage. Naast Grint spelen ook Nick Frost en Lindsay Lohan grote rollen in deze donkere komedie.

9. Taboo (serie, 1 seizoen) – Videoland

Fans van Peaky Blinders mogen Taboo eigenlijk niet missen. De maker van één van de bekendste Britse series ooit heeft met deze BBC-serie waarin Tom Hardy de hoofdrol speelt namelijk opnieuw een pareltje afgeleverd. De serie speelt zich af in 1814 en vertelt het verhaal van James Keziah Delaney (Hardy), die na jaren in het buitenland gewoond te hebben terugkeert naar Engeland, mét veertien gestolen diamanten. Het is een keiharde serie die bol staat van politieke en zakelijke corruptie en klassenverschillen. De serie telt nu nog één seizoen, maar sinds 2017 weten we al dat er waarschijnlijk ook een tweede seizoen gaat volgen. We moeten alleen wel nog even geduld hebben; als het goed is zijn nieuwe afleveringen pas in 2024 te zien.

8. His Dark Materials (serie, 2 seizoenen) – HBO Max

Fantasyserie His Dark Materials speelt zich af in een alternatieve wereld waarin wetenschap, theologie en magie met elkaar verweven zijn en alle mensen dierlijke metgezellen hebben. Centraal staat het verhaal van Lyra, een weesmeisje dat een gevaarlijk geheim ontdekt als ze op zoek gaat naar haar vermiste vriend. Onder IMDb-stemmers valt deze serie met een gemiddelde van een 7,8 uit 64.000 stemmen goed in de smaak. Een must-see dus!

7. Singletown UK (serie, 1 seizoen) – discovery+

Singletown UK
Serie: Singletown UK (2019) | Beeld: discovery+ via Warner Bros. Discovery

Fan van datingshows als Temptation Island en Love Island? Dan raden we Singletown UK zeker aan! Dit programma is iets minder bekend, maar wel net zo leuk. Zeker omdat het concept net even wat anders is. We beginnen namelijk bij het einde: in de eerste aflevering verbreken koppels hun relatie om een zomer als single te leven. Feesten en daten mag, zodat ze pas écht goed kunnen beslissen of hun breuk een definitieve moet worden. Dat zorgt natuurlijk weer voor de nodige drama. Daarnaast is er sinds begin dit jaar ook een Nederlandse versie van het programma: Singletown NL.

6. Wedding Season (serie, 1 seizoen) – Disney+

De nieuwste Britse serie in dit rijtje is Wedding Season, die sinds 8 september te zien is op Disney+. Deze serie vertelt het verhaal van Stefan en Katie. Zij is verloofd met een rijke vastgoedmagnaat, hij is een hopeloze romanticus die op haar valt. Tijdens een zomer vol bruiloften beginnen ze een stormachtige verhouding, maar niet lang daarna vindt een schokkende misdaad plaats en zijn zij ineens de hoofdverdachten. Lukt het ze uit handen van de politie en georganiseerde criminelen te blijven, hun naam te zuiveren én hun gecompliceerde gevoelens onder controle te houden? De serie is spannend, grappig en er absoluut één om aan je kijklijstje toe te voegen.

5. Crashing (serie, 1 seizoen) – Netflix

Phoebe Waller-Bridge ken je misschien wel van de populaire serie Fleabag. Wat je wellicht niet weet is dat zij in 2016 nóg een komische dramaserie gemaakt heeft, genaamd Crashing. Het verhaal volgt een zestal twintigers die allen anti-kraak samenwonen in een groot en vervallen ziekenhuis. Wanneer de persoonlijke relaties met elkaar overlappen, stijgen de seksuele spanningen en de emotionele bagage van de groepsleden, tot ze uiteindelijk het pand uit worden gezet.

4. 90 Day Fiancé UK (serie, 1 seizoen) – discovery+

Het populaire programma 90 Day Fiancé kwam in de zomer van 2022 met een gloednieuwe Britse variant. Hierin volgen we de levens van acht verliefde Britten. Ze hebben allen één groot probleem… hun zielsverwant woont niet in het Verenigd Koninkrijk, maar ergens in het buitenland. Zo komen er geliefden uit Japan, Pakistan, Mexico en Libanon voorbij. Ondanks dat hun familieleden vaak grote twijfels hebben, weten de Britse deelnemers het zeker: dit is de liefde van hun leven. En dat zorgt voor lekker veel drama!

3. Landscapers (serie, 1 seizoen) – HBO Max

Op HBO Max vind je Landscapers, een miniserie met Olivia Colman en David Thewlis. Hoewel de serie in Nederland niet heel erg bekend is, werd hij wel overladen met prijzen en kreeg hij ontzettend veel lof. Het draait allemaal om een Brits echtpaar dat in het middelpunt van de aandacht komt te staan als er twee dode lichamen gevonden worden in hun achtertuin. Eindelijk komt het verschrikkelijke geheim dat ze al jaren met zich meedragen naar buiten. De serie is een donkere komedie die volgens recensenten zorgt voor een lach en een traan. Absoluut een aanrader.

2. Years & Years (serie, 1 seizoen) – Amazon Prime Video

Years & Years is een kleine serie over grote onderwerpen, waaronder rechtsextremisme en klimaatactivisme. Het is het jaar 2029 en we volgen een doorsneefamilie uit Manchester in een Groot-Brittannië dat langzaam verandert in een dictatuur. Een aantal bekende acteurs speelt mee, waaronder Oscarwinnares Emma Thompson. Zij kruipt in de huid van de populistische minister-president van het land. De serie komt van de hand van de maker van Doctor Who.

1. Kiss Me First (serie, 1 seizoen) – Netflix

De laatste Britse serie die je absoluut gezien moet hebben is Kiss Me First op Netflix. Deze miniserie neemt ons mee in het leven van een eenzame vrouw die verslaafd raakt aan een virtualrealityspel. Als ze feestbeest Mania ontmoet, moet ze noodgedwongen kennismaken met een wereld vol nieuwe uitdagingen en donkere geheimen. Aan het roer van deze thrillerserie staat Bryan Elsley, die eerder ook het populaire Skins maakte.

Alles over discovery+

In dit overzicht vond je twee discovery+-series terug. Op Streamwijzer vind je allerlei nieuws over deze streamingdienst en vind je tevens het volledige aanbod van discovery+. Ontmoet ook andere liefhebbers van discovery+ om kijktips uit te wisselen en inspiratie op te doen. Via de knop hieronder ga je direct naar de groep van discovery+ fans op Facebook.

Discovery+ in Nederland

Synopsissen: Netflix, Videoland, HBO Max, discovery+, Disney+ en Amazon Prime Video

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.