Deze 10 bizarre en shockerende documentaires moet je zien

Soms wil je iets leren van een documentaire en soms wil je je vooral gewoon even heel erg verbazen om alle shockerende dingen die er in de wereld gebeuren. Gelukkig zijn er genoeg waargebeurde verhalen die zo bizar zijn dat het bijna verzonnen lijkt. In dit artikel zetten we 10 bizarre documentaires voor je op een rijtje waarvan je gegarandeerd denkt: “Is dit echt gebeurd?!”

10x Bizarre documentaires die je niet mag missen

10. Mommy Dead and Dearest (film, 2017) – HBO Max

Het verhaal van de familie Blanchard shockeerde in 2015 de hele wereld. Toen in dat jaar de 48-jarige Dee Dee Blanchard door de vriend van haar dochter Gypsy Rose om het leven werd gebracht, kwam naar boven waar ze al jarenlang mee bezig was. Ze leed namelijk aan het syndroom van Münchhausen by proxy, wat betekende dat ze verzon dat haar dochter ziektes had om medelijden te kweken. Zo werden haar leukemie, een spierziekte en epilepsie aangepraat, werd ze gevoed via een sonde en zat ze sinds haar achttiende in een rolstoel, terwijl haar in feite niks mankeerde. In de documentaire Mommy Dead and Dearest komen meer details van dit bizarre verhaal voorbij.

9. Sister Wives (serie, 11 seizoenen) – discovery+

Polyamoreuze relaties worden dan misschien steeds normaler, toch zorgt de serie Sister Wives nog altijd voor een hoop verbaasde reacties. Eén man, vier vrouwen en zestien onstuimige kinderen, zo is de gezinssamenstelling van De Browns. Zij leven met zijn allen in Utah, een samenleving waarin polygamie niet breed geaccepteerd wordt, en proberen hier toch een zo normaal mogelijk bestaan te leiden. Hun levensmotto? “Liefde moet vermenigvuldigd worden, niet verdeeld.”

8. Conversations With A Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes (serie, 1 seizoen) – Netflix

Sinds de razendpopulaire serie DAHMER op Netflix verscheen, zijn veel mensen gefascineerd door het verhaal van deze seriemoordenaar. Van 1978 tot 1991 beging hij een reeks van gruwelijke misdaden, waardoor er zeventien mannen om het leven kwamen. Het bizarre? Hij deed ook aan necrofilie, verzamelde lichaamsdelen van zijn slachtoffers én at ze graag op. Op Netflix vind je naast de populaire serie nu ook Conversations With A Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes. In deze docuserie wordt het verhaal van Amerika’s meest beruchte seriemoordenaar nogmaals uitgebreid behandeld.

7. Three Identical Strangers (film, 2018) – Pathé Thuis

Zoals we al zeiden: in sommige gevallen is truth stranger than fiction. Ook bij de film Three Identical Strangers is dit zeker zo. Een jonge man die zijn eerste dag op de universiteit start, wordt voor een ander aangezien. Wat blijkt? Een medestudent is zijn exacte dubbelganger. Maar het wordt nog vreemder: nadat de twee in de krant verschijnen, duikt een derde look-a-like op. Wat is het verhaal achter deze drie identieke personen? Tijdens het kijken van deze documentaire val je van de ene verbazing in de andere.

6. This Came Out Of Me (serie, 1 seizoen) – discovery+

Als je op de Spoedeisende Hulp werkt, maak je nogal wat mee. Dat kan ook Dr. Ruby Rose bevestigen. In de serie This Came Out Of Me volgen we de ongebruikelijke en soms gruwelijke noodsituaties waarin haar patiënten verstrikt zijn geraakt. Wat dacht je van een speelgoedauto die in de neus van een peuter vastzit? Of een insect dat maar niet uit iemands oor wilt komen? Niet geschikt voor mensen met een zwakke maag…

5. Het Zaad van Karbaat (serie, 1 seizoen) – NLZIET

De naam Jan Karbaat zegt je misschien wel wat. Hij was in de jaren 80 en 90 een arts gespecialiseerd in kunstmatige inseminatie met donorzaad. Wereldberoemd werd hij echter door hij feit dat hij—tegen de regels in—zijn eigen sperma ook regelmatig insemineerde. Hierdoor is hij de biologische vader van zeker 81 donorkinderen. De documentaire neemt de kijkers mee in hoe dit heeft kunnen gebeuren en vertelt het afgrijselijke verhaal van de man die jarenlang vrouwen oplichtte.

4. Don’t F**k With Cats: Hunting an Internet Killer (serie, 1 seizoen) – Netflix

Zoals de titel van deze documentaire al zegt: van katten moet je afblijven. Dat vond een groep fanatieke Facebook-detectives althans toen er steeds vaker filmpjes van een kattenmoordenaar opdoken. Door een waanzinnig oog voor detail en wereldwijde samenwerking, kregen ze de dader uiteindelijk ook in het vizier, maar hij had nog veel meer afschuwelijke dingen gepland staan. Deze documentaireserie is soms écht onprettig om naar te kijken en zeker niet geschikt voor de tere zieltjes. 

3. Hoarding: Buried Alive (serie, 1 seizoen) – discovery+

Als je je zorgen maakt dat je huis een bende is, moet je Hoarding: Buried Alive eens zien. Ben je gelijk van die zorgen af. In deze serie volgen we mensen met zo’n extreme verzameldrift dat ze in een onhoudbare situatie terechtkomen. In onze recensie lieten we al weten dat de serie ons tijdens het kijken moedeloos en jeukerig maakte. Niet geschikt als je een sterk gevoel voor compassie (of een zwakke maag) hebt dus, maar wel een goede voor als je je even lekker wilt verbazen.

2. Finders Keepers (film, 2015) – Amazon Prime Video

Wat als je je been verliest bij een ongeluk en een andere man hem per ongeluk koopt bij een veiling? Dit overkomt John Wood, en dit vreemde verhaal is de basis voor de documantaire Finders Keepers. Maar het wordt nóg gekker, want hierna vindt een andere man het been in een barbecue en claimt hij vervolgens dat hij de rechtmatige eigenaar is. “Wie iets vindt, mag het houden,” zo redeneert hij. Krijgt John ooit zijn been nog terug?

1. Body Bizarre (serie, 6 seizoenen) – discovery+

Nog eentje die je zeker moet overslaan als je last hebt van een zwakke maag: Body Bizarre. In deze 6 seizoenen tellende serie reizen we de hele wereld over om mensen te volgen die aan zeldzame en mysterieuze aandoeningen lijden. Een vrouw van dertig in het lichaam van een baby, een meisje met vier armen en benen, een man met een gat in zijn gezicht en een vrouw die bloed zweet; het komt allemaal voorbij. Niet kijken als je net gegeten hebt dus…

Alles over discovery+

In dit overzicht vond je vier discovery+-titels terug. Op Streamwijzer vind je allerlei nieuws over deze streamingdienst en vind je tevens het volledige aanbod van discovery+. Ontmoet ook andere liefhebbers van discovery+ om kijktips uit te wisselen en inspiratie op te doen. Via de knop hieronder ga je direct naar de groep van discovery+ fans op Facebook.

Discovery+ in Nederland

Synopsissen: HBO Max, discovery+, Netflix, Pathé Thuis en Amazon Prime Video

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.