Deze 10 films en series over Bitcoin en crypto moet je gezien hebben

Cryptocurrency, en specifiek de Bitcoin, is al jaren een enorm hot topic. Mensen worden er schathemeltjerijk van of verliezen alles wat ze hebben. Is het een bubbel of bieden de digitale munten een enorm potentieel voor onze maatschappij? Verrassend genoeg wordt het onderwerp nog niet heel breed vertegenwoordigd in films en series, maar er zijn wel een aantal toffe titels te vinden. In dit overzicht delen we 10 films en series over Bitcoin en crypto op Netflix, Amazon Prime Video, Videoland, discovery+, NLZIET, Google Play en YouTube om aan je kijklijst toe te voegen.

10x Kijktips voor films, series en documentaires over crypto en Bitcoin op de streamingdiensten in Nederland

In het onderstaande overzicht vind je een complete mix van films en series over bitcoin en crypto. Soms is het een documentaire en in andere gevallen gaat het om een dramaserie of een online reality programma. De kijktips zijn er voor iedereen: zowel mensen die al veel van crypto en Bitcoin afweten als kijkers die nog maar zelden van het virtuele geld hebben gehoord.

10. Explained: Cryptocurrency (seizoen 1, aflevering 5) – Netflix

Van monarchieën tot verontschuldigingen en van poedels tot plastische chirurgie, deze docuserie van Vox op Netflix verkent een breed scala van fascinerende onderwerpen om jouw wereld te verlichten. De vijfde aflevering van het eerste seizoen ging direct over ‘Cryptocurrency’ en werd uitgezonden op 6 juni 2018. Je kunt de 14 minuten-durende aflevering nu terugkijken om een beginnersintroductie in de wereld van crypto te krijgen.

9. Dead Man’s Switch: A Crypto Mystery (film, 2021) – discovery+

In deze fascinerende discovery+ Original-documentaire uit 2021 verdwijnt een cryptocurrency-mogul plotseling van de aardbodem. De 30-jarige Gerald Cotten, CEO van het Canadese cryptobedrijf QuadrigaCX, zou in India zijn overleden aan de gevolgen van de ziekte van Crohn. De versleuteling van zijn $215 miljoen in crypto is ook plotseling niet meer vindbaar. Wat schuilt er achter dit gigantische mysterie met een enorme groep van gedupeerde handelaars die nog steeds wachten op hun geld?

8. Dope (film, 2015) – Videoland

Dope trapt af met als eerste zin: “Soon the world is only gonna sell and buy products using Bitcoins.” Later verklaart de door Bitcoin gefascineerde hoofdrolspeler: “There’s these sites, where you can sell everything, from fake credit cards to illegal guns and drugs.”

In dit komische misdaaddrama uit 2015 volgen we Malcolm, een nerd die woont in de The Bottoms. Dat is een ruwe buurt gelegen in Inglewood, Los Angeles. Tussen de drugsdealers en bende oorlogen probeert Malcolm vooral zijn examens te halen en z’n collegeaanvragen te voldoen, met een droom om ooit naar Harvard te gaan. Wanneer de kans zich voordoet om naar een hip underground feest te gaan, leidt dit tot een groot avontuur voor Malcolm en zijn vriendin, waarin hij eindelijk ‘dope’ kan zijn. Nu te zien op Videoland.

7. The Rise and Rise of Bitcoin (film, 2014)

In 2014 verscheen de film The Rise and Rise of Bitcoin al, maar hij is momenteel nog niet te bekijken op één van de Nederlandse streamingdiensten. De film gaat over de 25-jarige Daniel, een programmeur uit Pittsburg die in 2011 in aanraking kwam met Bitcoin en erdoor geobsedeerd is geraakt. Vervolgens toont de documentaire de verhalen van ondernemers en startups die hun bestaan wijden aan de elektronische munt. Gaat dit betaalsysteem de wereld veranderen?

6. Bitcoin Naar de Maan! en Terug (film, 2018) – NLZIET

In 2018 kwam de publieke omroep PowNed met de intrigerende documentaire Bitcoin naar de maan! En Terug. Via NPO Plus is dit verhaal nu te volgen op NLZIET. De film volgt zes bijzondere mensen die in een korte tijd een ingrijpend ander leven zijn gaan volgen dankzij cryptovaluta. De grote vraag: moet je nu instappen of moet je er heel ver weg van blijven?

5. Crypto (film, 2019) – Prime Video Store

Momenteel is deze film uit 2019 niet te zien bij een streamingdienst met abonnementsvorm, maar je kunt hem wel huren of kopen in de Prime Video Store. In deze misdaadthriller met Beau Knapp, Luke Hemsworth en Kurt Russel wordt een jonge, rechtschap Wall Street-bankier afgeserveerd naar zijn geboortestad, waar hij verwikkeld raakt in een onderzoek naar fraude en corruptie.

4. How To Sell Drugs Online: Fast (serie, 3 seizoenen) – Netflix

Het verhaal over de jonge Duitse crimineel Moritz gaat misschien niet over crypto an sich, maar het is wel een essentieel onderdeel van zijn succes in de drugswereld en het doorlopende strafrechtelijk onderzoek gebleken. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Maximilian Schmidt (ook een verborgen parel: Shiny_Flakes: The Teenage Drug Lord), in de serie bekend als Moritz.

Met behulp van zijn eigen website shinyflakes.com en de Duitse postdienst runde hij op 19-jarige leeftijd in zijn eentje een internationaal drugsimperium – waarbij hij in 14 maanden tijd een ton drugs verkocht. Het is één van de grootste cybercriminaliteitszaken die Duitsland kent, en de politie weet nog steeds niet waar het grootste deel van het geld is.

3. Banking on Bitcoin (film, 2017)

Ook deze documentaire (uit 2017) is helaas niet op een SVOD-dienst te zien. De docu kijkt naar de revolutionaire technologie achter de cryptomunt en de partijen die zich bezig houden met het vraagstuk hoe Bitcoin onze maatschappij en levens zou moeten vormen.

2. BOOS over XPOSE (seizoen 6, aflevering 19) – YouTube

Het gaat niet altijd helemaal goed in de cryptowereld. Met zijn online BNNVARA-programma BOOS heeft presentator Tim Hofman de week vóór de spraakmakende uitzending over The Voice of Holland ook al een onthullende nieuwe aflevering naar buiten gebracht.

Sinds donderdag 13 januari 2022 is te zien hoe zij in samenwerking met BNR en het Financieel Dagblad onderzoek doen naar de cryptomunt XPOSE. Ze gaan op onderzoek uit naar de munt en proberen uit te vinden wat Vasco Rouw, Ralph de Geus en Marc Overmars hiermee te maken hebben.

1. StartUp (serie, 3 seizoenen) – Amazon Prime Video

Deze spannende misdaadserie is misschien wel het meest populaire voorbeeld van een serie die draait om activiteiten aangaande cryptogeld. StartUp, met een gemiddelde beoordeling van 7,9 en een topcast van o.a. Adam Brody, Edi Gathegi, Otmara Marrero en Martin Freeman, is op het moment van schrijven te zien bij Amazon Prime Video, maar ook bij Netflix en Videoland.

In de serie wordt het verhaal verteld van een onwaarschijnlijk team dat werkt aan de GenCoin, een nieuwe cryptomunt. Het bedrijf wordt onder druk gefinancierd met zwart geld, waardoor ze in aanraking komen met de FBI en een criminele bende.

Nog veel meer films, series en docu’s over Bitcoin en crypto op komst

Natuurlijk blijft het hier niet bij, want nu de waarde van Bitcoin naar ongekende hoogte is gestegen is het onderwerp voor film- en seriemakers ook relevanter dan ooit. Er zit dan ook nog heel wat in de pijplijn. Zo weten we dat Netflix bezig is met de film Trust No One: The Hunt for the Crypto King, maar verscheen ook recentelijk de onderstaande teaser over een gigantische cryptocurrency fraude op het YouTube-kanaal van discovery+ India. Dit programma, Money Mafia, is momenteel nog niet in Nederland te zien. Laten we hopen dat de streamingdienst deze zo snel mogelijk ook hier aan het aanbod toe kan voegen.

Kijktips per streamingdienst

In het bovenstaande overzicht vond je kijktips voor de meerdere streamingdiensten. Ben je op zoek naar nieuws, kijktips en de laatste releases van jouw favoriete videodienst? Bezoek dan nu onze nieuwspagina en selecteer je streamingdienst. Dan krijg je direct een inkijkje in toffe updates over de films en series op je video on demand-platform. Veel kijkplezier!


Synopsissen: Netflix, Amazon Prime Video, Videoland, discovery+, NLZIET, Google Play en YouTube

Afbeelding ter illustratie