Dit zijn de 10 beste series aller tijden (en hier kun je ze online kijken)

Op zoek naar een nieuwe serie om te bingen? In dit artikel hebben we de top 10 beste series aller tijden voor je op een rijtje gezet. Omdat dit natuurlijk een kwestie van smaak is, hebben we de hulp ingeroepen van IMDb. Op deze beoordelingssite stemt de massa, dus dat betekent dat je zeker weet dat de series écht goed zijn. We laten je ook gelijk weten of je ze op Netflix, Videoland, HBO Max, Disney+, discovery+ of een andere streamingdienst kunt vinden. Veel kijkplezier!

Top 10: de beste series aller tijden

Hieronder hebben we de top 10 beste series ooit op een rijtje gezet, op basis van IMDb-score (op een schaal van 1 tot 10). Deze series worden meer dan uitstekend beoordeeld op de site, met een 9,2 als laagste en een 9,4 als hoogste cijfers. Hierdoor vallen andere zeer gewaardeerde series als Game of Thrones (2011-2019), Rick and Morty (2013–) en Sherlock (2010-2017) nét buiten de top 10.

Opvallend is ook dat er veel natuurdocumentaires in de lijst staan. Voor iedereen die alleen op zoek is naar fictieve series, hebben we onderaan een lijst gemaakt met de top 10 zónder dit soort documentaires.

10. The Sopranos (1999-2007) | 9,2 op IMDb

The Sopranos volgt het leven van Tony Soprano (James Gandolfini), een op het eerste gezicht alledaagse Amerikaanse man. Hij kampt alleen met terugkerende paniekaanvallen en moet zijn gezinsleven combineren met zijn rol als baas van een georganiseerde misdaadfamilie in New Jersey. Wij hebben in een eerder artikel al aangegeven waarom dit een van de beste (zo niet dé beste) serie aller tijden is en de hoge score van een 9,2 op IMDb bevestigt dit.

9. Cosmos: A Spacetime Odyssey (2014) | 9,3 op IMDb

Dit vervolg op Cosmos: A Personal Voyage (1980) focust op de opmerkelijke mysteries van de kosmos en onze plaats daarin. Nog nooit eerder vertelde verhalen over ons universum krijgen hierin een plekje. Vooraanstaande astrofysicus dr. Neil deGrasse Tyson presenteert deze documentaireserie en momenteel is hij in Nederland bij Viaplay te streamen.

8. Avatar: The Last Airbender (2005-2008) | 9,3 op IMDb

De Waterstammen, het Aarderijk, de Vuurnatie en de Luchtnomaden… De wereld van Avatar is verdeeld in vier naties, en een deel van de bewoners van iedere natie kan het bijbehorende element aansturen. De Avatar is de enige persoon die alle vier de elementen aanstuurt. Avatar Aang moet samen met zijn vrienden de Vuurheer verslaan om de wereld te redden. Deze animatieserie werd tussen 2005 en 2008 uitgezonden op Nickelodeon en is nu te zien op Netflix. Omdat hij van Nickelodeon is, is de verwachting dat de serie binnenkort op SkyShowtime gelanceerd wordt in Nederland.

7. Blue Planet II (2017) | 9,3 op IMDb

Blue Planet II is het vervolg op het in 2001 uitgezonden Blue Planet. De kijker wordt hierin meegenomen van de ijzige poolzeeën naar het levendige blauw van de koraalatollen. Een uniek inkijkje in de wereld van de oceanen, gepresenteerd door de legendarische Sir David Attenborough en ondersteund door de grandioze muziek van Hans Zimmer.

6. The Wire (2002-2008) | 9,3 op IMDb

In The Wire draait het om de constante strijd tussen dealers en overheidsinstanties in Baltimore. Een politieonderzoek naar de drugshandel en bijbehorende moorden gaat gepaard met riskante afluisteracties en surveillances. Je volgt hierbij de politie en de daders, in een ruw en realistisch verhaal dat de scheidslijnen tussen goed en kwaad laat vervagen.

5. Chernobyl (2019) | 9,4 op IMDb

Deze HBO-hitserie draait om de ontploffing in de kernenergiecentrale van Chernobyl (Tsjernobyl). Het is 26 april 1986. Medewerkers doen er alles aan om de schade te beoordelen en worden naar de kern gestuurd om dit te onderzoeken. Tegelijkertijd moet Vasily, een brandweerman, zijn vrouw achterlaten om een brand te blussen. Naast enorm goed gecaste personages vertelt de serie ook een ontzettend indrukwekkend verhaal—en waargebeurd natuurlijk.

4. Band of Brothers (2001) | 9,4 op IMDb

Deze serie uit 2001 vertelt het verhaal van een aantal soldaten tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. We volgen de East Company van het Amerikaanse Leger, de 101st Airborne Division. Het complete verhaal, van de training in Amerika tot het einde van de oorlog, wordt in deze indrukwekkende tiendelige serie getoond. Band of Brothers is een project van Tom Hanks en Steven Spielberg.

3. Planet Earth (2006) | 9.4 op IMDb

Van de makers van Blue Planet staat naast Blue Planet II ook Planet Earth in dit rijtje. Een ongelofelijk project: drie jaar lang, meer dan 2.000 dagen, 71 cameramensen, 204 locaties en 62 landen. Hiermee wordt een ultiem portret van onze planeet geschetst, van de wildste wezens tot de meest onmogelijke locaties. Ook deze natuurdocumentaire wordt gepresenteerd door Sir David Attenborough.

2. Breaking Bad (2008-2013) | 9,5 op IMDb

Breaking Bad is volgens het publiek de beste fictieve serie aller tijden. Het draait om een leraar scheikunde op de middelbare school die terminaal ziek blijkt te zijn. Hij wendt zich tot de productie van methamfetamine om de toekomst van zijn familie veilig te stellen. Met een IMDb-score van een 9,5 is dit een verbluffend goed beoordeelde serie en dus zeker een aanrader.

1. Planet Earth II (2016) | 9,5 op IMDb

Beter beoordeeld nog dan Planet Earth is Planet Earth II. Ergens is dit ook niet zo gek. De serie kwam tien jaar later uit en profiteert dus van zowel de verbeterde filmtechnologie als ons ruimere begrip van de natuurlijke wereld. In deze documentaireserie wordt dan ook een nóg completer en complexer beeld geschept van onze aarde. De serie toont ons de wereld vanuit het oogpunt van de dieren zelf, een uniek concept.

Alternatieve top 10 beste series: zonder (natuur)documentaires

Het is erg opvallend dat er vier natuurdocumentaires in de lijst voorkomen. Ben jij nou echt alleen op zoek naar ‘echte’ series over fictieve personages? Dan hebben we voor jou een alternatief overzicht gemaakt, inclusief titel, releasejaar en IMDb-score.

NummerTitelReleasejaarIMDb-score
1Breaking Bad2008-20139,4
2Band of Brothers20019,4
3Chernobyl20199,3
4The Wire2002-20089,3
5Avatar: The Last Airbender2005-20089,2
6The Sopranos1999-20079,2
7Game of Thrones2011-20199,2
8Rick and Morty2013–9,1
9Hagane no renkinjutsushi / Fullmetal Alchemist2009-20219,1
10Sherlock2010-20179,1

Andere serietips op streamingdiensten

In dit artikel vond je een overzicht van de beste series ooit, op basis van de IMDb-score. Wil je liever alleen de kijktips en de laatste releases van jouw favoriete videodienst bekijken? Ga daarvoor naar onze nieuwspagina en selecteer je streamingdienst. Hier vind je alle updates en nieuwtjes over de films en series op je favoriete video on demand-platform.

Om altijd op de hoogte te blijven van onze serietips, kun je je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief en onze social media-kanalen in de gaten houden.


Synopsissen: HBO Max, Bol.com, Netflix, discovery+ en Amazon Prime Video

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.