Dit zijn de beste romantische komedies met Hugh Grant

Hoewel hij zich inmiddels vooral aan andere genres waagt, mocht Hugh Grant zichzelf rond de eeuwwisseling dé koning van de romcoms noemen. Zijn ietwat onhandige en stuntelige voorkomen maakte hem een perfecte love interest voor onder meer Julia Roberts, Renée Zellweger en Emma Thompson. Maar wat zijn nu eigenlijk de beste romantische komedies met Hugh Grant? Welke films met de acteur mag je écht niet missen? Dat zetten we in dit artikel op een rijtje.

5x Beste romantische komedies met Hugh Grant

Het begon in 1982 allemaal met de dramafilm Priviliged en inmiddels zijn we meer dan 50 titels verder. In 2022 gaan we Hugh Grant zien in de detective Glass Onion: A Knives Out Mystery, in 2023 verschijnt hij in avonturenfilm Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves en in misdaadthriller Operation Fortune. Veel andere genres, maar toch zijn het vooral de romantische komedies als Love Actually waar hij bekend mee is geworden.

Maar welke films met de acteur mag je nou eigenlijk écht niet missen? Natuurlijk is dit een kwestie van smaak en daarom gebruiken wij de IMDb-beoordelingssite, daar waar de menigte stemt, als basis. Hieronder vind je de 5 best beoordeelde romantische komedies waarin Hugh Grant de hoofdrol speelt én laten we zien waar je ze direct kunt bekijken.

5. Music and Lyrics (2007) | 6,5 op IMDb

Hugh Grant is in Music and Lyrics Alex Fletcher, een vergeten popster uit de jaren 80. Was hij eerst nog de frontman van een populaire band, nu moet hij zijn centjes verdienen tijdens schoolreünies en andere suffe optredens. Dan krijgt hij ineens een voorstel om een liedje te schrijven voor dé popster van het moment, Cora. Hij heeft alleen één probleem: hij heeft nooit een eigen tekst geschreven. Gelukkig krijgt hij hulp van zijn plantenverzorgster (gespeeld door Drew Barrymore). Deze film vind je op Viaplay, Pathé Thuis en Videoland.

4. Bridget Jones’s Diary (2001) | 6,8 op IMDb

In Bridget Jones’s Diary was Hugh Grant misschien niet de charmante, onhandige goedzak die hij in andere films kon zijn, maar ook dat zelfverzekerde staat hem erg goed. Hij speelt in deze romcom de rol van Daniel Cleaver, de zelfzuchtige baas van Bridget Jones. Zij moet kiezen tussen hem en de klunzige Mark Darcy (Colin Firth). Naast Grant steelt ook Renée Zellweger de show als de realistische, imperfecte Bridget Jones. De film is te zien op Videoland, Pathé Thuis en Viaplay.

3. Four Weddings and a Funeral (1994) | 7,1 op IMDb

Four Weddings and a Funeral is een echte klassieker onder de romcoms. Hugh Grant speelt hierin de rol van de verlegen Charles, die tijdens een bruiloft de Amerikaanse Carrie (Andie MacDowell) ontmoet. Pas na nog drie andere trouwerijen én een begrafenis ontdekt hij dat zij de ware voor hem is. Het scenario komt van Richard Curtis, die met Love Actually en Notting Hill bewees een talent te hebben voor het schrijven van romcoms. Voor Four Weddings and a Funeral ontving hij een Oscarnominatie voor Beste Scenario. De film is te zien op Pathé Thuis en Viaplay.

2. Notting Hill (1999) | 7,2 op IMDb

Nog een klassieker onder de romcoms is Notting Hill met Hugh Grant en Julia Roberts. Hij is in deze film een sullige boekverkoper, zij een beroemde Amerikaanse actrice. Uiteraard worden ze verliefd, maar haar beroemdheid plaatst keer op keer een bom onder hun relatie. De film is vernoemd naar de wijk waarin hij zich afspeelt, en alleen voor het prachtige Londen moet je hem eigenlijk al kijken. Of natuurlijk voor de heerlijke chemie tussen Grant en Roberts. Je kunt ervoor terecht op Pathé Thuis, Netflix en SkyShowtime.

1. Love Actually (2003) | 7,6 op IMDb

Het is geen kerst zonder Love Actually. In deze romantische komedie, een van de eerste films die het principe van de raamvertelling hanteert, zoeken verschillende Britten in aanloop naar de feestdagen naar de liefde—en die wordt gelukkig vaak genoeg gevonden. Hugh Grant is de premier van Engeland, die zijn oog laat vallen op de ietwat lompe Natalie. Ook daar bloeit iets op. Deze moet je natuurlijk alleen al zien voor Hughs heerlijke dansscène op de trap, maar verder is het ook de perfecte kerstfilm. Hij staat op Amazon Prime Video, Pathé Thuis, Viaplay en Videoland.

Bonustip: The Rewrite (2014) | 6,3 op IMDb

The Rewrite wordt misschien niet bestempeld als de beste film met Hugh Grant, maar omdat dit de meest recente romantische komedie met de acteur is (ja, zo lang is het alweer geleden!) moeten we hem toch even als bonustip noemen. Grant speelt in deze film een aan lager wal geraakte scenarioschrijver. Inmiddels moet hij zijn brood verdienen met het lesgeven aan de universiteit, en daar wordt hij verliefd op een van zijn studenten. Je vindt de film op HBO Max en Videoland.

Opvallend: de beste film met Hugh Grant is geen romcom

De beste film waarin Hugh Grant volgens IMDb-stemmers speelt is geen romcom. Sterker nog, ondanks dat Hugh Grant misschien wel gezien kan worden als dé koning van de romcoms is de eerste romantische komedie pas op de zesde plaats van beste films te vinden. Beter beoordeeld zijn onder meer de misdaadfilm The Gentlemen en de familiefilm Paddington 2. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de tien beste films waarin de acteur meespeelt.

FilmJaarGenreIMDb-cijfer
1The Gentlemen2019Misdaad7,8
2Paddington 22017Animatie7,8
3The Remains of the Day1993Drama7,8
4Sense and Sensibility1995Drama7,7
5Maurice1987Drama7,7
6Love Actually2003Romcom7,6
7Cloud Atlas2012Sciencefiction7,4
8Operation Fortune2022Actiethriller7,3
9Notting Hill1999Romcom7,2
10The Man From U.N.C.L.E.2015Actie7,2

Meer kijktips op verschillende streamingdiensten

In dit artikel hebben we voor je op een rijtje gezet wat de beste Hugh Grant romcoms aller tijden zijn. Eerder hebben we ook al artikelen geschreven met kijktips voor Tom Hardy-films, Tom Holland-films en Tom Cruise-films. Wil je nog meer toffe films en series ontdekken? In onze Streamwijzer Top 10 laten we wekelijks weten welke films en series je op je kijklijst moet zetten bij de verschillende streamingdiensten in Nederland.

Daarnaast kun je in ons Nieuw Deze Maand-overzicht vinden wat er de afgelopen maanden op de planning stond bij de video on demand-platforms, maar ook wat er binnenkort aan zit te komen. Veel kijkplezier gewenst!


Synopsissen: Viaplay, Pathé Thuis, Videoland, Amazon Prime Video en HBO Max

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.