Dit zijn de beste Nederlandse series van het moment

Soms heb je gewoon zin in een pareltje van eigen bodem, in plaats van de zoveelste Amerikaanse, Britse, Spaanse of Scandinavische serie. Gelukkig worden er ieder jaar weer een hele hoop goede series gemaakt in ons koude kikkerlandje. Wij zetten de 6 beste Nederlandse series van het moment voor je op een rijtje.

6x Beste Nederlandse series van de laatste tijd

Om tot deze lijst te komen, hebben gekeken naar de reacties van kijkers en de officiële kritieken. Bovendien hebben we alleen recente titels in het overzicht opgenomen, dus alleen Nederlandse series die in 2023 nog een nieuw seizoen hebben gekregen. Veel kijkplezier!

6. Oogappels (serie, 5 seizoenen) – NLZIET

Het zal niet als een verbazing komen dat Oogappels in deze lijst te vinden is. Deze serie ging dit jaar nog met een Televizier-Ring naar huis en weet al 5 seizoenen lang kijkers aan de buis gekluisterd te houden. Heb je hem helemaal gemist? Niet getreurd: op NPO Plus of NLZIET kun je hem compleet bingen. En met 50 afleveringen ben je wel even zoet. Het draait om vier gezinnen die ieder op hun eigen manier omgaan met ouderstress en puberleed.

5. Ferry: De Serie (serie, 1 seizoen) – Netflix

Undercover is een van de beste series die er ooit in Nederland gemaakt is. Die zul je alleen niet in de lijst terugvinden, omdat het laatste seizoen uit 2021 stamt. In 2022 kwam er wel een spin-off film over Ferry Bouman en in 2023 was het tijd voor Ferry: De Serie. We volgen hierin nog steeds de opkomst van de Brabantse drugsbaron. Als het drugslab van concurrent Arie Tack opgerold wordt, ziet hij dit als zíjn moment. Hij kan Aries klanten overnemen en zo de grootste drugsdealer van het land worden. Maar die titel dragen gaat hem wel een hoge prijs kosten…

4. De Stamhouder (serie, 1 seizoen) – NLZIET

De Stamhouder is gebaseerd op het autobiografische boek van Alexander Münninghoff. Het verhaal speelt zich af in de jaren zeventig en draait om de liefdesrelatie tussen Alexander en de vrijgevochten Ellen. Doordat zij elkaar vinden, wordt het duistere familieverleden van Alexander op scherp gezet. De serie viel ontzettend in de smaak bij kijkers, die onder meer aangaven onder de indruk te zijn van het acteerwerk.

3. Sleepers (serie, 1 seizoen) – Videoland

De keiharde misdaadserie Sleepers is perfect voor iedereen die ook Mocro Maffia graag binget. Het draait om corrupte agent Martin. Hij is op jonge leeftijd naar de politieacademie gegaan om later bij de recherche te kunnen infiltreren, terwijl zijn familie een criminele organisatie runt. Zijn dubbelrol moet hij ook thuis spelen, want zijn vrouw werkt bij de politie. Kijkers hebben deze serie massaal gekeken en waren er erg enthousiast over. Overigens stamt het eerste seizoen uit 2022, maar in 2023 kunnen we wél nieuwe afleveringen verwachten. Seizoen 2 staat op vrijdag 15 december op de planning.

2. Anoniem (serie, 1 seizoen) – NLZIET

Jurre heeft een ingedut leven. Zijn vrouw spreekt hij nauwelijks, zijn leerlingen lachen hem uit en zijn kinderen kijken ook absoluut niet tegen hem op. Als hij op een dag echter een meisje uit een gevaarlijke situatie weet te bevrijden, is hij ineens een anonieme held. En dat smaakt naar meer. De serie Anoniem komt van de makers van Penoza en is volgens kijkers bloedstollend spannend.

1. Dag & Nacht (serie, 1 seizoen) – NLZIET

Dag & Nacht is een van de beste series van 2023. IMDb-stemmers belonen hem met een gemiddelde van maar liefst 8,4 en op social media regende het positieve reacties. Het draait om Ella, een klinisch verloskundige in het ziekenhuis. Samen met haar team loopt ze aan tegen de hoge werkdruk en zware omstandigheden.

Alle films en series die online verschijnen per week en maand

Benieuwd welke Nederlandse series de afgelopen maand op de streamingdiensten zijn verschenen? Dat vind je in het overzicht met nieuwe films en series per maand. Ook kun je in dit overzicht alvast vooruit kijken om te zien welke titels nieuw op de video on demand-platforms komen in de volgende maanden.

Volledige aanbod van de streamingdiensten in Nederland

Op Streamwijzer is ook het complete aanbod van de streamingdiensten in Nederland te vinden. In de tabellen vind je dagelijks welke films en series nieuw op de streamingdienst zijn verschenen. Om te weten te komen welke titels worden verwijderd, ga je naar het verdwijnsein.


Synopsissen: NLZIET, Netflix en Videoland

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.