Dit zijn ze dan: de 10 beste kerstfilms op Netflix in 2023

Netflix trakteert ons ieder jaar weer op een flinke lijst van gloednieuwe kerstfilms en heeft natuurlijk ook een aantal echte klassiekers in haar aanbod staan. Maar welke films mogen kerstfanaten nu eigenlijk écht niet overslaan? In dit artikel zetten we de 10 beste kerstfilms op een rijtje die je in 2023 op Netflix kunt bekijken, gerangschikt op basis van de IMDb-score.

Top 10: de beste kerstfilms op Netflix in 2023

Kerstfans zitten op Netflix goed. Maar omdat er zoveel hartverwarmende films op de streamingdienst staan, weet je misschien niet meer waar je moet beginnen. Daarom hebben wij hieronder de 10 beste kerstfilms op Netflix voor je op een rij gezet. De lijst is gerangschikt op basis van de IMDb-score (op een schaal van 1 tot 10). In dit overzicht vind je bekende en minder bekende titels. Korte films hebben we niet in de lijst opgenomen.

Lees ook: Top 10 – Kijktips voor de beste films en series elke week 🍿

10. The Grinch (2018) | 6,4 op IMDb

Er zijn verschillende films verschenen over de groene, verbitterde Grinch, maar die uit 2018 valt in ieder geval zeker in de smaak bij kijkers. In de animatiefilm woont hij op een bergtop bij het stadje Whoville, waar vrolijke mensen leven die graag kerst vieren. Dat is voor de Grinch natuurlijk het absolute toppunt van ellende. Hij besluit alle cadeaus en kerstversieringen te stelen om zo te zorgen dat kerstmis dit jaar niet door kan gaan.

9. Jingle Jangle: A Christmas Journey (2020) | 6,4 op IMDb

De tweede film in dit lijstje is een muzikale knaller. Niemand minder dan John Legend schreef voor Jingle Jangle: A Christmas Journey een aantal gloednieuwe nummers. We volgen speelgoedmaker Jeronicus Jangle (Forest Whitaker). Jaren geleden is zijn meest waardevolle speelgoed gestolen door zijn leerling (Keegan-Michael Key). Nu Jeronicus’ nieuwsgierige kleindochter (Madalen Mills) weer in zijn leven komt, krijgt hij eindelijk de hoop dat alles toch nog goedkomt.

8. Just Another Christmas (2020) | 6,7 op IMDb

Groundhog Day meets kerstmis in deze Braziliaanse kerstkomedie die in het Portugees eigenlijk Tudo Bem No Natal Que Vem heet. We volgen Jorge, die tijdens kerstavond ongelukkig ten val komt. Hierdoor krijgt hij een black-out, maar niet lang daarbij blijkt dat hij in een kerstlus terecht is gekomen—en dat terwijl hij een hekel heeft aan de feestdagen. Kan hij uiteindelijk uit de Christmas loop ontsnappen?

7. A Boy Called Christmas (2021) | 6,7 op IMDb

Een kerstfilm met ‘onze eigen’ Michiel Huisman! Dat is natuurlijk A Boy Called Christmas, waarin de Game of Thrones-acteur schittert naast onder meer Maggie Smith en Kristen Wiig. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Matt Haig en draait om een doodgewone jongen die op eerste kerstdag geboren is. Als hij besluit zijn vermiste vader te zoeken, met de hulp van het eigenwijze rendier Blitzen en een trouwe muis, raakt hij verzeild in een magisch avontuur.

6. Bridget Jones’s Diary (2001) | 6,8 op IMDb

Bridget Jones is iconisch en Bridget Jones’s Diary is natuurlijk een echte (kerst)klassieker. De tweeëndertigjarige blondine (gespeeld door Renée Zellweger) drinkt, rookt en is vrijgezel, waar haar vrienden en familie haar maar al te graag op wijzen. Door middel van goede voornemens probeert ze dit jaar het tij te keren. En dan komen er ook nog eens twee mannen op haar pad: haar zelfverzekerde baas Daniel Cleaver (Hugh Grant) en de klunzige Mark Darcy (Colin Firth).

5. The Holiday (2006) | 6,9 op IMDb

Nog een ultieme kerstklassieker is The Holiday. Cameron Diaz is de Amerikaanse Amanda, Kate Winslet de Britse Iris. Ze zitten allebei niet lekker in hun vel in hun thuissituaties en besluiten voor de feestdagen van woning te ruilen. Zo komt Amanda in een knus dorpje in Engeland terecht en Iris in een chique villa in Hollywood. De twee vrouwen hebben niks gemeen, behalve dan dat ze allebei altijd pech hebben met mannen. In elkaars leven vinden ze echter het geluk dat ze zoeken. Fijne kerstfilm met Jude Law en Jack Black als love interests.

4. The Christmas Chronicles (2018) | 7,0 op IMDb

The Christmas Chronicles is een echte familiefilm, met Kurt Russell als de bebaarde goedzak. Broer en zus Kate en Teddy willen de Kerstman op camera vastleggen om te bewijzen dat hij echt bestaat, maar verzeilen zo in een indrukwekkend kerstavontuur. Ineens moeten ze samenwerken met de echte Santa Claus en al zijn elfjes om ervoor te zorgen dat alle cadeautjes nog op tijd geleverd worden en het kerstfeest gered kan worden. Leuk voor de kinderen, maar ook grappig genoeg om vermakelijk te zijn voor (meekijkende) ouders.

3. Arthur Christmas (2011) | 7,1 op IMDb

Arthur Christmas is een animatiefilm over de zoon van de Kerstman. Die laatste is in dit verhaal een echte zakenman die een gigantisch hightechbedrijf runt om alle cadeautjes op tijd te kunnen leveren. Als één van de miljarden cadeautjes niet op de bestemming is aangekomen, is Arthur de enige die zich hier druk om maakt. De film bevat actie en humor, gecombineerd met een hartverwarmend verhaal. Met stemmen van onder meer James McAvoy, Hugh Laurie, Imelda Staunton en Laura Linney.

2. Love Actually (2003) | 7,6 op IMDb

De kerstklassieker Love Actually kan natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. Echte kerstfans weten waarom dit de moeite waard is: niet alleen vanwege de gigantische sterrencast, maar ook door alle iconische, hartverwarmende scènes. We volgen acht Londenaren die in aanloop naar kerst liefde zoeken… en soms vinden.

1. Klaus (2019) | 8,2 op IMDb

De beste kerstfilm op Netflix in 2023 is de animatiefilm Klaus. Hiermee wordt het verhaal verteld van Jesper, een verwend jongetje dat in een postkantoor op een besneeuwd eiland ten noorden van de poolcirkel wordt gestationeerd. Aangezien hij de slechtste postbode van de academie is, is dat niet zo gek. Maar het feit dat niemand er brieven stuurt, maakt het wel erg lastig. Pas als hij bevriend raakt met een bebaarde speelgoedmaker lijkt het tij te keren. De film ontvangt een 8,2 op IMDb en staat hiermee in de top 5 van beste kerstfilms ooit.

Nieuwe kerstfilms op Netflix

Op de hoogte blijven van de nieuwste kerstfilms op Netflix? Houd onze social media-kanalen in de gaten en schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Daarnaast kun je je aansluiten bij de Facebook-groep ‘Netflix aanraders’ om meer kijktips op de streaminggigant te vinden.

Netflix aanraders 🍿

Synopsissen: Netflix

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.