Dit zijn ze dan: de 10 beste kerstfilms op Netflix in 2022

Netflix trakteert ons ieder jaar weer op een flinke lijst van gloednieuwe kerstfilms en heeft natuurlijk ook een aantal echte klassiekers in haar aanbod staan. Maar welke films mogen kerstfanaten nu eigenlijk écht niet overslaan? In dit artikel zetten we de 10 beste kerstfilms op een rijtje die je in 2022 op Netflix kunt bekijken, gerangschikt op basis van de IMDb-score.

Top 10: de beste kerstfilms op Netflix in 2022

Kerstfans zitten op Netflix goed. Alleen dit jaar worden er al meer dan tien gloednieuwe kerstfilms aan het aanbod toegevoegd. Maar omdat er zoveel hartverwarmende films op de streamingdienst staan, weet je misschien niet meer waar je moet beginnen. Daarom hebben wij hieronder de 10 beste kerstfilms op Netflix voor je op een rij gezet.

De lijst is gerangschikt op basis van de IMDb-score (op een schaal van 1 tot 10). In dit overzicht vind je bekende en minder bekende titels. Korte films hebben we niet in de lijst opgenomen.

10. 12 Gifts of Christmas (2015) | 6,4 op IMDb

12 Gifts of Christmas - Stars Katrina Law, Aaron O'Connell and Donna Mills

Zeg je kerst, dan noem je in dezelfde adem natuurlijk de heerlijk zoetsappige films van Hallmark. Dit rijtje begint ook met een fijne feelgood-film van dit bedrijf: 12 Gifts of Christmas. We volgen de werkloze schilderes Anna. Omdat het haar niet lukt de eindjes aan elkaar te knopen, gaat ze aan de slag als de persoonlijke winkelbediende van Marc, een gestreste zakenman. Tijdens het winkelen groeien ze dichter naar elkaar toe.

9. Jingle Jangle: A Christmas Journey (2020) | 6,4 op IMDb

Jingle Jangle: A Christmas Journey | Everything is Possible | Official Trailer | Netflix

De tweede film in dit lijstje is een muzikale knaller. Niemand minder dan John Legend schreef voor Jingle Jangle: A Christmas Journey een aantal gloednieuwe nummers. We volgen speelgoedmaker Jeronicus Jangle (Forest Whitaker). Jaren geleden is zijn meest waardevolle speelgoed gestolen door zijn leerling (Keegan-Michael Key). Nu Jeronicus’ nieuwsgierige kleindochter (Madalen Mills) weer in zijn leven komt, krijgt hij eindelijk de hoop dat alles toch nog goedkomt.

8. Just Another Christmas (2020) | 6,7 op IMDb

Tudo Bem no Natal que Vem | Trailer | Netflix Brasil

Groundhog Day meets kerstmis in deze Braziliaanse kerstkomedie die in het Portugees eigenlijk Tudo Bem No Natal Que Vem heet. We volgen Jorge, die tijdens kerstavond ongelukkig ten val komt. Hierdoor krijgt hij een black-out, maar niet lang daarbij blijkt dat hij in een kerstlus terecht is gekomen—en dat terwijl hij een hekel heeft aan de feestdagen. Kan hij uiteindelijk uit de Christmas loop ontsnappen?

7. A Boy Called Christmas (2021) | 6,7 op IMDb

A Boy Called Christmas | Official Trailer | Netflix

Een kerstfilm met ‘onze eigen’ Michiel Huisman! Dat is natuurlijk A Boy Called Christmas, waarin de Game of Thrones-acteur schittert naast onder meer Maggie Smith en Kristen Wiig. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Matt Haig en draait om een doodgewone jongen die op Eerste Kerstdag geboren is. Als hij besluit zijn vermiste vader te zoeken, met de hulp van het eigenwijze rendier Blitzen en een trouwe muis, raakt hij verzeild in een magisch avontuur.

6. The Holiday (2006) | 6,9 op IMDb

The Holiday (2006) Official Trailer 1 - Kate Winslet Movie

Nog een ultieme kerstklassieker is The Holiday. Cameron Diaz is de Amerikaanse Amanda, Kate Winslet de Britse Iris. Ze zitten allebei niet lekker in hun vel in hun thuissituaties en besluiten voor de feestdagen van woning te ruilen. Zo komt Amanda in een knus dorpje in Engeland terecht en Iris in een chique villa in Hollywood. De twee vrouwen hebben niks gemeen, behalve dan dat ze allebei altijd pech hebben met mannen. In elkaars leven vinden ze echter het geluk dat ze zoeken. Fijne kerstfilm met Jude Law en Jack Black als love interests.

5. The Christmas Chronicles (2018) | 7,0 op IMDb

The Christmas Chronicles | Official Trailer | Netflix

The Christmas Chronicles is een echte familiefilm, met Kurt Russell als de bebaarde goedzak. Broer en zus Kate en Teddy willen de Kerstman op camera vastleggen om te bewijzen dat hij echt bestaat, maar verzeilen zo in een indrukwekkend kerstavontuur. Ineens moeten ze samenwerken met de echte Santa Claus en al zijn elfjes om ervoor te zorgen dat alle cadeautjes nog op tijd geleverd worden en het kerstfeest gered kan worden. Leuk voor de kinderen, maar ook grappig genoeg om vermakelijk te zijn voor (meekijkende) ouders.

4. Elf (2003) | 7,0 op IMDb

Elf (2003) Official Trailer #1 - Will Ferrell, Zooey Deschanel Christmas Movie HD

Kerstklassieker Elf heeft bijna geen introductie nodig, al zullen we het hier toch even doen. Een jongetje wordt door de kerstman geadopteerd en groeit op tussen de elfjes, maar als hij een volwassen man wordt blijkt dat ineens voor een aantal problemen te zorgen. Daarom besluit hij terug te keren naar de echte mensenwereld om zijn vader te zoeken. Het enige probleem is dat hij nog steeds denkt dat hij een elfje is, en dat zorgt uiteraard voor een aantal heerlijk ongemakkelijke momenten. Laat dat maar aan komiek Will Ferrell over, die in 2022 nog in kerstfilm Spirited verschijnt en ook in Elf de hoofdrol vertolkte.

3. Arthur Christmas (2011) | 7,1 op IMDb

ARTHUR CHRISTMAS - Trailer

Arthur Christmas is een animatiefilm over de zoon van de Kerstman. Die laatste is in dit verhaal een echte zakenman die een gigantisch hightechbedrijf runt om alle cadeautjes op tijd te kunnen leveren. Als één van de miljarden cadeautjes niet op de bestemming is aangekomen, is Arthur de enige die zich hier druk om maakt. De film bevat actie en humor, gecombineerd met een hartverwarmend verhaal. Met stemmen van onder meer James McAvoy, Hugh Laurie, Imelda Staunton en Laura Linney.

2. Le Père Noël est une Ordure (1982) | 7,5 op IMDb

Een film die je misschien niet op de tweede plaats in dit rijtje had verwacht is de Franse kerstkomedie Le Père Noël est une Ordure iot 1982. We volgen twee onbenullige medewerkers van een zelfmoordhulplijn. Zij geven op kerstavond over de telefoon advies en zetten hiermee een reeks absurde avonturen in gang.

1. Klaus (2019) | (1975) | 8,1 op IMDb

Klaus | Official Trailer | Netflix

De beste kerstfilm op Netflix in 2022 is de animatiefilm Klaus. Hiermee wordt het verhaal verteld van Jesper, een verwend jongetje dat in een postkantoor op een besneeuwd eiland ten noorden van de poolcirkel wordt gestationeerd. Aangezien hij de slechtste postbode van de academie is, is dat niet zo gek. Maar het feit dat niemand er brieven stuurt, maakt het wel erg lastig. Pas als hij bevriend raakt met een bebaarde speelgoedmaker lijkt het tij te keren. De film ontvangt een 8,1 op IMDb en staat hiermee in de top 5 van beste kerstfilms ooit.

Kerstfilms op andere streamingdiensten

Er zijn nog veel meer toffe kerstfilms en -series te bekijken op de streamingdiensten in 2022. Daarom hebben wij eerder dit feestseizoen al dé Ultieme Streamwijzer Kerstfilmgids 2022 gelanceerd. Daarin vind je 111 kijktips die het zeker waard zijn om dit jaar rond kerst een kijkje bij te nemen. Dan weet je in ieder geval zeker dat je genoeg te streamen hebt.

Op de hoogte blijven van de nieuwste kerstfilms op Netflix? Houd onze social media-kanalen in de gaten en schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Daarnaast kun je je aansluiten bij de Facebook-groep ‘Netflix aanraders’ om meer kijktips op de streaminggigant te vinden.

Netflix aanraders 🍿

Synopsissen: Netflix

Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.