Lekker griezelen: dit zijn de engste horrorfilms van de afgelopen tijd

Als je de beste horrorfilms ooit wilt kijken, dan kom je natuurlijk al snel bij titels als Psycho en The Shining uit. Misschien wil je liever voor een iets recentere titel gaan. Wij zetten de 10 beste horrorfilms van de afgelopen 5 jaar voor je op een rijtje, dus de beste en engste films die sinds 2019 gemaakt zijn.

10x Beste horrorfilms van de afgelopen 5 jaar

Welke films die uitkwamen in de periode van 2019 tot 2024 het allerbest zijn, bepalen we natuurlijk niet zelf. Daarvoor is het veel te afhankelijk van smaak. Daarom maken we gebruik van beoordelingswebsite IMDb, waar het grote publiek kan stemmen. We zetten ze hieronder op een rij, inclusief trailer en synopsis.

10. Pearl (2022)

Pearl is onderdeel van de horrorfilmreeks van Ti West, die je ook kent van X en het dit jaar verwachte MaXXXine. Met Pearl wordt de top 10 van de afgelopen vijf jaar afgesloten en de film was volgens veel kijkers dan ook een echte aanrader. We worden meegenomen naar het jaar 1918. Pearl woont op een boerderij met haar doodzieke vader en strenge moeder. Ze heeft één wens: ze wil een ster worden. En om haar oude leventje te ontvluchten, is ze bereid érg ver te gaan. Mia Goth speelt de hoofdrol in Pearl en haar performance wordt door sommige kijkers Oscarwaardig genoemd.

9. Barbarian (2022)

Barbarian werd in 2022 door vele kijkers “een van de engste films aller tijden” genoemd. Georgina Campbell (Black Mirror) speelt de rol van Tess, die voor een sollicitatie naar een andere stad moet en een Airbnb geboekt heeft. Bij aankomst blijkt het huisje ook verhuurd aan een onbekende man (Bill Skarsgård, bekend als Pennywise de Clown uit meest recente It-reeks).

8. The Call (2020)

De Koreaanse horror The Call is een van de engste films die je op Netflix vindt. Het verhaal speelt met de tijd. We volgen namelijk een seriemoordenares en een vrouw die voor haar zieke moeder zorgt. Ze wonen in hetzelfde huis leven… maar dan twintig jaar na elkaar. Tijdens hun telefoongesprekken probeert de seriemoordenares het leven van de vrouw te beïnvloeden om haar eigen lot te veranderen.

7. Talk To Me (2023)

Omdat Mia de dood van haar moeder nog niet verwerkt heeft, zit ze vooraan als haar vrienden besluiten contact te zoeken met geesten. Via een gebalsemde hand en met de woorden “talk to me” is het mogelijk om contact te leggen met mensen die er niet meer zijn. Houd je wel altijd aan één belangrijke regel: blijf niet langer dan anderhalve minuut in het geestenrijk, anders open je de poorten voorgoed… Dit is het verhaal van Talk To Me, een film die bij zowel kijkers als critici ontzettend in de smaak viel.

6. Prey (2022)

Prey is onderdeel van de welbekende Predator-reeks, maar de prequel is ook van zichzelf al een echte aanrader. Het verhaal speelt zich in de vroege jaren 1700 af. De jonge, vrouwelijke Comanche-krijger Naru moet haar vrienden en familie beschermen tegen een hoogontwikkeld, buitenaards roofdier in een wrede en angstaanjagende strijd. De film werd lovend ontvangen. Kijkers waren het erover eens: het is tof voor fans van de complete reeks, maar ook zeker een enge kijktip voor iedereen die hier nog niet bekend mee is.

5. The Invisible Man (2020)

Cecilia zit gevangen in een toxic relatie. Op een dag lukt het haar te vluchten en even later blijkt haar ex zelfmoord te hebben gepleegd. Eindelijk lijkt ze verder te kunnen met haar leven, maar dan krijgt ze steeds meer het idee dat haar oude geliefde helemaal nog niet weg is… en dat hij het op haar gemunt heeft. Dit is het verhaal van The Invisible Man, met The Handmaid’s Tale’s Elisabeth Moss in de hoofdrol.

4. Midsommar (2019)

Midsommar is bizar én intrigerend. Het is een horrorfilm die zich bijna volledig afspeelt in het daglicht en vertelt een onheilspellend verhaal dat je nog lang bijblijft. Een vriendengroep gaat op vakantie en belandt in een klein Zweeds dorpje. Eigenlijk willen ze hier simpelweg het midzomerfeest bijwonen, maar dan wordt de sfeer steeds grimmiger.

3. A Quiet Place Part II (2020)

De wereld is doodstil in de A Quiet Place-reeks. Er zijn namelijk geheimzinnige wezens op aarde neergestreken die op ieder geluidje afkomen… en dat zorgt altijd voor een dodelijke afloop. Ook in het tweede deel van de reeks, A Quiet Place Part II, volgen we de familie Abbott. Zij zetten hun overlevingstocht in de stille wereld voort. Leuk nieuws: dit jaar staat de prequel A Quiet Place: Day One op het programma. Met een topcast die onder andere bestaat uit Lupita Nyong’o (Black Panther) en Joseph Quinn (Stranger Things) verwachten we ook deze binnenkort aan dit lijstje toe te kunnen voegen.

2. The Menu (2022)

In The Menu kijken we mee met Margot en Tyler. Zij gaan in het exclusieve restaurant Hawthorn dineren, dat je kunt vinden op een afgelegen eiland. Er blijken een aantal erg schokkende verrassingen op het menu te staan. Deze film is de runner-up en is dus nét niet de beste horrorfilm van de afgelopen vijf jaar. Kijkers en recensenten waren dan ook uitsluitend enthousiast over het verhaal en de sterrencast, met onder meer Ralph Fiennes, Anya Taylor-Joy en Nicholas Hoult.

1. Doctor Sleep (2019)

De allerbeste horrorfilm van de afgelopen vijf jaar is volgens kijkers Doctor Sleep, waarmee we toch weer terug zijn bij The Shining. Zoals je misschien wel weet werd Danny Torrance meer dan dertig jaar geleden geteisterd in het Overlook Hotel en hoewel hij het inmiddels een plekje heeft gegeven, wordt hij nog steeds achtervolgd door nachtmerries. Op zoek naar een betere versie van zichzelf vertrekt hij naar New Hampshire, waar hij de paranormaal begaafde Abra ontmoet.

Alle films en series die online verschijnen per week en maand

Benieuwd welke kersverse horrorfilms de afgelopen maand op de streamingdiensten zijn verschenen? Dat vind je in het overzicht met nieuwe films en series per maand. Ook kun je in dit overzicht alvast vooruit kijken om te zien welke titels nieuw op de video on demand-platforms komen in de volgende maanden.

Volledige aanbod van de streamingdiensten in Nederland

Op Streamwijzer is ook het complete aanbod van de streamingdiensten in Nederland te vinden. In de tabellen vind je dagelijks welke films en series nieuw op de streamingdienst zijn verschenen. Om te weten te komen welke titels worden verwijderd, ga je naar het verdwijnsein.


Synopsissen: SkyShowtime, Amazon Prime Video, Netflix, Pathé Thuis en Disney+

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.