Dit zijn de 10 beste films aller tijden (en hier kun je ze online kijken)

Soms heb je zin om even een écht goede film te kijken. Een van de beste titels die ooit zijn verschenen. Als je niet weet welke je in dit geval op moet zetten, helpen wij je uit de brand. In dit artikel vind je de top 10 beste films aller tijden, op basis van IMDb-score. We laten je ook gelijk weten of je ze op Netflix, HBO Max, Disney+, Amazon Prime Video, SkyShowtime, Pathé Thuis of een andere streamingdienst kunt vinden. Veel kijkplezier!

Top 10: de beste films aller tijden

Hieronder vind je de top 10 van beste films aller tijden. Omdat dit natuurlijk een kwestie van smaak is, hebben we deze lijst opgesteld op basis van de IMDb-score (op een schaal van 1 tot 10). Op deze beoordelingssite stemt de massa en de geselecteerde films worden meer dan uitstekend beoordeeld, met een 8,8 of hoger. Hierdoor vallen andere ijzersterke films, zoals Forrest Gump (1994), The Good, the Bad and the Ugly (1966) en The Matrix (1999), nét buiten de top 10. Het onderstaande overzicht werd voor het laatst bijgewerkt in 2024.

10. Fight Club (1999) | 8,8 op IMDb

Fight Club is een psychologische dramafilm over een alledaagse man die ongelukkig is met zijn kapitalistische leven. Met zijn nieuwe vriend, Tyler Durden, richt hij een ondergrondse vechtclub op, maar al snel begint de nieuwe onderneming steeds duisterder te worden. De voor een Oscar genomineerde film werd geregisseerd door David Fincher en biedt het podium aan topacteurs als Brad Pitt, Edward Norton en Helena Bonham Carter. Je bekijkt hem op Pathé Thuis, Netflix en Disney+.

9. Inception (2010) | 8,8 op IMDb

In een lijstje met beste films aller tijden mag Inception natuurlijk niet ontbreken. Met een topcast (Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Tom Hardy, Cillian Murphy, Michael Cane en Elliot Page) én een fenomenale regisseur (Christopher Nolan) kan het eigenlijk ook niet misgaan. De film draait om een professionele dief die informatie steelt door het onderbewustzijn van zijn doelwitten te infiltreren. Er werden vier Oscars (Best Cinematography, Best Sound Editing, Best Sound Mixing en Best Visual Effects) mee gewonnen en de film is momenteel te bekijken op Pathé Thuis en Amazon Prime Video.

8. Pulp Fiction (1994) | 8,9 op IMDb

In deze film, van regisseur Quentin Tarantino, komen er ook weer diverse topacteurs samen, onder meer John Travolta, Samuel L. Jackson, Bruce Willis en Uma Thurman. Pulp Fiction vertelt vier verhalen, over hoe de levens van twee maffiamoordenaars, een bokser, een gangster en zijn vrouw, en een paar bandieten verstrengelen. De film is momenteel te zien op SkyShowtime en Netflix met een abonnement, maar je kunt hem ook zonder vast lidmaatschap via Pathé Thuis huren of kopen.

7. 12 Angry Men (1957) | 9,0 op IMDb

Met een gemiddelde van een 9,0 op IMDb is ook deze film uit 1957 razend populair. In deze zwart-witte dramafilm is het de taak aan een jury om te beslissen of een jongen schuldig is aan moord. Eén jurylid blijkt niet overtuigd en dus zullen de mannen elkaar moeten overtuigen. Deze film is momenteel exclusief op TVOD-streamingdiensten als Pathé Thuis te zien.

6. The Godfather Part II (1974) | 9,0 op IMDb

Net als The Godfather zelf staat ook het tweede deel in dit rijtje. Godfather Part III ga je hier overigens niet terugvinden. Deze film valt zelfs helemaal buiten de top 100 van best beoordeelde films op IMDb. The Godfather Part II wordt daarentegen gezien als een van de beste vervolgfilms ooit. Het vertelt twee verhalen die zowel voor als na het origineel spelen. De film is te zien op TVOD-diensten als Pathé Thuis.

5. Schindler’s List (1993) | 9,0 op IMDb

Liam Neeson speelt in Schindler’s List een hebberige Duitse zakenman die tijdens het Nazi-regime zijn fabriek gebruikt als vluchtplaats voor joden. De Amerikaanse dramafilm uit 1993 is geregisseerd en geproduceerd door Steven Spielberg. Naast Neeson spelen ook Ralph Fiennes en Ben Kingsley mee. De film won maar liefst zeven Oscars en is te vinden op SkyShowtime en Pathé Thuis.

4. The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) | 9,0 op IMDb

Dit laatste deel van de LOTR-trilogie heeft de hoogste notering binnen de top 250 van IMDb en staat op de vierde plaats, met een gemiddelde van een 9,0 uit 1,8 miljoen stemmen. De film won daarnaast elf Oscars. Het draait om het laatste deel van Sam en Frodo’s reis richting Mordor. Je bekijkt deze film op Pathé Thuis, Amazon Prime Video en HBO Max.

3. The Dark Knight (2008) | 9,0 op IMDb

In The Dark Knight, het tweede deel van Christopher Nolans Batman-trilogie, staan Batman (Christian Bale) en The Joker (Heath Ledger) lijnrecht tegenover elkaar. De superheldenfilm won twee Oscars en is hiermee de beste film binnen deze trilogie. Alle Batman-films, waaronder The Batman (2022) met Robert Pattinson, zijn overigens te vinden op HBO Max. Daarnaast stream je deze titel eveneens bij HBO Max, Amazon Prime Video en Pathé Thuis.

2. The Godfather (1972) | 9,2 op IMDb

Net als het tweede deel staat ook The Godfather in de top 10 van beste films ooit (volgens IMDb-stemmers). Het draait om Don Corleone, die in New York en een maffia-imperium heeft opgebouwd. Als hij in het ziekenhuis belandt, moet hij zijn clandestiene rijk overdragen aan zijn onwillige zoon. De bijna 3 uur durende film scoort een 9,2 op IMDb, uit 1,8 miljoen stemmen, en is te bekijken op Pathé Thuis en overige TVOD-diensten.

1. The Shawshank Redemption (1994) | 9,3 op IMDb

De best beoordeelde film aller tijden is The Shawshank Redemption, hoewel de film geen Oscars in de wacht wist te slepen—al waren er maar liefst zeven nominaties. Het gevangenisdrama volgt de onwaarschijnlijke vriendschap tussen Andy Dufresne (Tim Robbins) en Red (Morgan Freeman). Die laatste houdt vol dat hij onschuldig is, maar wordt twee keer veroordeeld tot levenslang. Je kijkt hem bij Amazon Prime Video, HBO Max en Pathé Thuis.

Andere filmtips op streamingdiensten

In dit artikel hebben we de beste films ooit op basis van de IMDb-score op een rij gezet. Dit overzicht werd voor het laatst bijgewerkt in februari 2024. Wil je liever alleen de kijktips en de laatste releases van jouw favoriete videodienst bekijken? Ga daarvoor naar onze nieuwspagina en selecteer je streamingdienst. Hier vind je alle updates en nieuwtjes over de films en series op je favoriete video on demand-platform.

Om altijd op de hoogte te blijven van onze andere filmtips, kun je je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief en onze social media-kanalen in de gaten houden.


Synopsissen: Disney+, HBO Max, Pathé Thuis, Amazon Prime Video, SkyShowtime en Netflix

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.