Dit zijn de 10 beste films van de afgelopen 10 jaar

Soms heb je gewoon zin in een écht goede film. Dan kun je er natuurlijk eentje kiezen uit de lijst van beste films aller tijden, maar misschien wil je wel voor een recent pareltje gaan. Wij zetten de 10 beste films van de afgelopen 10 jaar voor je op een rijtje, dus de beste films die na 2014 gemaakt zijn.

10x Beste films van de afgelopen 10 jaar

Welke films die uitkwamen in de periode van 2014 tot 2024 het allerbest zijn, bepalen we natuurlijk niet zelf. Daarvoor is het veel te afhankelijk van smaak. Daarom maken we gebruik van beoordelingswebsite IMDb, waar het grote publiek kan stemmen. We zetten ze hieronder op een rij, inclusief trailer en synopsis.

10. Coco (2017)

De beste Pixar-film van de laatste 10 jaar is volgens velen Coco uit 2017. In dit bijzondere verhaal volgen we aspirerend muzikant Miguel. Een eeuwenoud mysterie brengt hem, tijdens de bekende Mexicaanse feestdag Día De Los Muertos, naar een reünie. Door een onverwachte samenloop van omstandigheden komt hij in de wereld van de doden terecht, waar hij een nieuw deel van zijn familie leert kennen. Maar lukt het hem om weer terug in het land van de levenden te komen?

9. Oppenheimer (2023)

Op nummer #9 vinden we een recente topfilm. In juli 2023 verscheen Oppenheimer op het witte doek. De film werd gemaakt door topregisseur Christopher Nolan en draait om J. Robert Oppenheimer, die je misschien ook wel kent als de vader van de atoombom. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor de Verenigde Staten als directeur van het zogeheten Manhattan Project. Hier ontwikkelde hij de eerste atoombom. Een experiment dat de wereld zou kunnen redden, maar ook zou kunnen verwoesten. Onze recensent noemde dit een ‘once in a lifetime’-bioscoopervaring.

8. Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018)

In 2018 verscheen de eerste animatiefilm over het geliefde personage Spider-Man op het witte doek. Spider-Man: Into the Spider-Verse vertelt het verhaal van tiener Miles Morales, die door een mysterieuze spin gebeten wordt en dan ineens door het leven moet als superheld. Hij ontdekt dat er in ieder universum andere Spider-Mans zijn. Samen moeten ze het opnemen tegen slechterik Kingpin, die probeert alle universa te vernietigen.

7. Avengers: Infinity War (2018)

De afgelopen 10 jaar werden er een hoop Marvel-films gemaakt en Avengers: Infinity War is een van de beste. Deze film brengt een van de meest dodelijke confrontaties aller tijden naar het scherm. Gestoorde titaan Thanos staat namelijk op het punt om het heelal te verwoesten. De Avengers en hun bondgenoten moeten alles op alles zetten om hem te verslaan en de wereld te redden.

6. Avengers: Endgame (2019)

Maar Avengers: Infinity War is niet dé beste Marvel-film, want dat is Avengers: Endgame. Met deze film uit 2019 kwam het verhaal van de Avengers tot een einde en dit vormt dan ook een episch slotakkoord, waarmee de eerste drie Phases van het MCU afgesloten worden. Alle superhelden moeten samenwerken om Thanos toch nog te verslaan en alle doden die hij op zijn geweten heeft tot leven te wekken.

5. Joker (2019)

Joker domineerde in 2019 ieder prijzenbal. Zo mocht Joaquin Phoenix voor zijn hoofdrol een Golden Globe, een BAFTA Award én een Oscar mee naar huis nemen. Critici en kijkers waren dan ook laaiend enthousiast over dit psychologische drama, dat gaat over de gelijknamige superschurk uit de Batman-stripverhalen. Goed nieuws voor fans: dit jaar staat het tweede deel op het programma, Joker: Folie à Deux genaamd.

4. Parasite (2019)

Parasite was in 2019 de eerste niet-Engelstalige film ooit die werd bekroond met een Oscar voor Beste Film. Tijdens het miljoenenbal namen ze nog drie andere beeldjes mee naar huis en dat zegt genoeg: dit is een echte aanrader en absoluut een van de beste films van het afgelopen decennium. Het draait allemaal om een arm, werkloos gezin dat de rijke familie Park om de tuin probeert te leiden.

3. Whiplash (2014)

We zijn in de top drie beland. Op nummer #3 vind je de film Whiplash uit 2014, met hoofdrollen voor Miles Teller en J.K. Simmons. Het verhaal draait om de 19-jarige drummer Andrew, die een succesvol muzikant wil worden en vastbesloten is hier heel ver voor te gaan. De druk om het maken wordt nóg groter als hij in de schoolband mag spelen onder leiding van muziekleraar Terence Fletcher.

2. Spider-Man: Across the Spider-Verse (2023)

De beste film van 2023 én een van de beste films van de afgelopen 10 jaar is Spider-Man: Across the Spider-Verse. Deel 1 vonden we natuurlijk ook al in deze lijst, maar deel 2 is nóg beter. Zo vindt maar liefst 96% van de critici en 94% van de kijkers dit een aanrader op Rotten Tomatoes. Het verhaal draait weer om Miles Morales, die onverwachts bezoek krijgt van Gwen Stacy. Al gauw mondt dit uit in een missie waarin hij verschillende universums moet redden.

1. Interstellar (2014)

De allerbeste film van het afgelopen decennium is Interstellar. Naast Oppenheimer de tweede film van topregisseur Christopher Nolan in dit rijtje. Hij heeft een hoop bekende acteurs, zoals Matthew McConaughey, Anne Hathaway en Jessica Chastain, verzameld om een verhaal te vertellen over een groep ontdekkingsreizigers die buiten de grenzen van het zonnestelsel op zoek moeten gaan naar een bewoonbare planeet. Het laatste uur van de mensheid op Aarde heeft namelijk geslagen.

Alle films en series die online verschijnen per week en maand

Benieuwd welke kersverse films de afgelopen maand op de streamingdiensten zijn verschenen? Dat vind je in het overzicht met nieuwe films en series per maand. Ook kun je in dit overzicht alvast vooruit kijken om te zien welke titels nieuw op de video on demand-platforms komen in de volgende maanden.

Volledige aanbod van de streamingdiensten in Nederland

Op Streamwijzer is ook het complete aanbod van de streamingdiensten in Nederland te vinden. In de tabellen vind je dagelijks welke films en series nieuw op de streamingdienst zijn verschenen. Om te weten te komen welke titels worden verwijderd, ga je naar het verdwijnsein.


Synopsissen: Pathé Thuis, HBO Max, Disney+, Amazon Prime Video en Netflix

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.