Benelux Tour 2023: route en etappes op een rij

Na alle wielerwedstrijden uit het buitenland is het eindelijk weer tijd voor een koers in ons kleine kikkerlandje. Net voordat de Vuelta a España losbarst in het altijd zonnige Spanje, staat vanaf vandaag (woensdag 23 augustus) tot en met zondag 27 augustus de Benelux Tour 2023 op de wielerkalender. Het toernooi maakt sinds 2011 deel uit van de UCI World Tour en wordt dwars door België en Nederland verreden. Maar wat weten we tot nu toe allemaal van deze meerdaagse koers? Van de route tot aan alle etappes in een overzichtelijk schema: in dit artikel zetten we alles voor je op een rij. De race zal dit jaar onder andere te volgen zijn via Eurosport en discovery+.

Wat is de Benelux Tour?

De Benelux Tour is een koers die, zoals de naam al verklapt, deels door België en uiteraard Nederland wordt verreden. Het toernooi staat bekend als de opvolger van de BinckBank Tour, de Eneco Tour en de Ronde van Nederland. In eerste instantie werd de wedstrijd namelijk uitsluitend in ons koude kikkerlandje verreden. Het toernooi kon in deze hoedanigheid helaas niet aan de UCI ProTour toegevoegd worden, waardoor er besloten werd om een wielerronde door de Benelux in het leven te roepen. Hoewel de koers internationaal bekend staat onder deze naam, is de wedstrijden nog nooit in Luxemburg verreden.

Het toernooi behoort sinds 2011 tot de UCI World Tour en is daarmee een van de jongste races op de kalender. Door de jaren is de naam van de tour vaak veranderd. Zeer recentelijk heeft de koers nog een nieuwe naam gekregen. Door een nieuwe hoofdsponsor gaat de Benelux Tour sinds 2023 door het leven als de Renewi Tour. Het toernooi moet nu als voorbeeld dienen op het vlak van duurzaamheid. Dit komt doordat het nieuwe bedrijf zich focust op het verwerken van afval en het recyclen daarvan tot nieuwe waardevolle grondstoffen, producten en materialen. De missie is dan ook om van de wielerwedstrijd een afvalvrij evenement te maken. Een goed speerpunt voor de toekomst.

Benelux Tour 2021: Stage 7, Final km

Route van de Benelux Tour in 2023

Naast de naamswijziging ondergaat de koers nog meer veranderingen. Door wijzigingen op de UCI-kalender is de lengte van de wedstrijd bijvoorbeeld aangepast. Het toernooi duurt nu vijf dagen, in plaats van de oorspronkelijke zeven die op de planning stonden. Ook fietsen de renners slechts één etappe door Nederland. Dit zou te maken hebben met afspraken tussen een aantal Belgische steden en met beperkingen van de politiebegeleiding tijdens wielerwedstrijden in ons land. Volgend jaar hoopt de organisatie de koers weer langer door Holland te laten rijden.

De tour start op dinsdag 22 augustus met de ploegenpresentatie in de Belgische kustplaats Knokke-Heist. De renners trappen de vijfdaagse tocht af in Blankenberge en vervolgen hun weg naar de finish in Ardooie. De koers staat bekend om zijn afwisselende ritten, waardoor de pedaleurs ook ditmaal weer heuvels, kasseien en verraderlijke vlakke stukken voor de kiezen krijgen. Op dag twee staat de individuele tijdrit door het Nederlandse Sluis op de planning. De planning is dat de pedaleurs in vijf uur de eindstreep bereiken.

Na het enige Nederlandse onderonsje raast het peloton verder over de Belgische wegen. Op dag drie ligt de heuvelachtige etappe van Aalter naar Geraardsbergen in het verschiet. Na deze hoogteverschillen moeten de renners zich voorbereiden op de volgende rit van Beringen naar Peer. Op de laatste dag van het parcours rijden de profs van Riemst naar de finishlijn in Bilzen. Daar wordt duidelijk wie de eindzege binnen fietst en de opvolger wordt van voormalig pedaleur Sonny Colbrelli. De Italiaan wist de vorige editie uit 2021 te winnen. Vorig jaar werd de koers niet verreden vanwege de overvolle internationale wielerkalender. Bekijk het bericht hieronder met een aantal sfeerbeelden om alvast in de stemming te komen.

Alle etappes op een rij

De Benelux Tour is dit jaar back on track en belooft na de afwezigheid van vorig jaar weer een spetterend wielerspektakel te worden. De editie heeft in ieder geval alle ingrediënten om een succesvolle koers neer te zetten. Zo zullen op het evenement alle 18 UCI WorldTeams vertegenwoordigd zijn en beloven de ritten voor veel variatie te zorgen waardoor elke prof zijn specialiteit in de strijd kan gooien. In het overzicht hieronder zijn in ieder geval alle etappes opgenomen, inclusief datum, start- en verwachte finishtijden.

EtappeDatumStartTijdFinishTijd
123 augustus🇧🇪 Blankenberge12:00 uur🇧🇪 Ardooie17:00 uur
224 augustus🇳🇱 Sluis12:00 uur🇳🇱 Sluis17:00 uur
325 augustus🇧🇪 Aalter12:00 uur🇧🇪 Geraardsbergen17:00 uur
426 augustus🇧🇪 Beringen12:00 uur🇧🇪 Peer17:00 uur
527 augustus🇧🇪 Riemst12:00 uur🇧🇪 Bilzen17:00 uur

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.