Dit is het gigantische bedrag aan prijzengeld op het WK Darts

We sluiten het jaar 2023 af én trappen 2024 met het WK Darts. Van 15 december tot en met 3 januari 2024 gaan 96 profs weer de strijd met elkaar aan voor de titel én de gigantische som aan prijzengeld. Ook dit jaar kunnen de darters rekenen op een flink geldbedrag. Maar hoeveel prijzengeld is er beschikbaar en hoe wordt dit bedrag per rondes verdeeld? Alle wedstrijden tijdens het WK Darts kijk je live op Viaplay.

WK Darts gaat van start op vrijdag 15 december 2023

Nog nauwelijks bijgekomen van het EK Darts in oktober, moeten alle profs hun pijlen alweer richten op het volgende kampioenschap. Het WK Darts start namelijk ieder jaar in december en eindigt vervolgens begin januari. Omcirkel dan ook 15 december 2023 tot en met 3 januari in je agenda, want dan barst de strijd tussen alle 96 profs los. Uiteraard wordt ook deze editie gehouden in het Alexandra Palace in Londen. Dit is sinds 2008 de vaste locatie voor het mondiale toernooi.

Prijzengeld per ronde op het WK Darts

Naast een bevestiging van de sportieve prestatie valt er op het kampioenschap ook veel geld te winnen. Van alle dartstoernooien heeft het WK Darts namelijk de grootste prijzenpot tot zijn beschikking. Het totaalbedrag van het mondiale toernooi bedraagt welgeteld 2,5 miljoen pond. Om een mooi bedrag mee naar huis te darten hoef je overigens niet ver te komen. De startpremie bedraagt namelijk al 7,500 pond. Wel geldt: hoe verder je in het kampioenschap komt, hoe verder het bedrag oploopt.

De uiteindelijke winnaar heeft echter de dartsjackpot te pakken. Zijn winnende pijl levert hem namelijk 500.000 pond op. De verliezer krijgt een stuk minder, maar mag alsnog het gigantische bedrag van 200.000 pond mee naar huis nemen. Alle 32 darters die in de tweede ronde instromen zijn overigens verzekerd van een startpremie van 15.000 pond. Hieronder vallen onder andere de vier Nederlanderse profs Michael van Gerwen, Danny Noppert, Dirk van Duijvenbode en Raymond van Barneveld.

Voorheen konden darters ook nog een bonus verdienen. Zij konden een extra bedrag bij elkaar darten door een perfecte leg te gooien. Dit wordt ook wel een 9-darter genoemd. Zo was het mogelijk dat een sponsor 25.000 pond zou geven voor een gouden worp. Tijdens het WK 2020 kon men zelfs het astronomische bedrag van 100.000 pond als bonus verdienen. Wel moest een prof hiervoor twee keer een 9-darter gooien. Helaas voor de darters gebeurde dit niet en bestaat de bonus tot op heden niet meer.

RondeBedrag
1️⃣ Eerste ronde£7.500
2️⃣ Tweede ronde£15.000
3️⃣ Derde ronde£25.000
4️⃣ Vierde ronde£35.000
¼ Kwartfinale£50.000
½ Halve finale£100.000
🥈 Tweede plaats£200.000
🏆 Winnaar£500.000

WK Darts kijken op tv en online

Lang waren de uitzendrechten van darts in handen van RTL, waardoor je via je televisie naar de spannendste wedstrijden en toernooien kon kijken. In 2022 werd echter bekendgemaakt dat je vanaf dat jaar niet meer bij RTL, maar wel bij de nieuwe streamingdienst Viaplay onder andere naar alle wedstrijden van de World Series of Darts en PDC Darts zou kunnen kijken in het vervolg. Natuurlijk is hier ook het populaire en belangrijke WK Darts 2024 te zien.

Met het lidmaatschap bij Viaplay krijg je buiten darts ook toegang tot een aanbod van Formule 1, voetbalcompetities als de Premier League en Bundesliga, films & series en nog veel meer. De dienst kun je via je tv kijken en staan er apps op verschillende apparaten.

Nederlandse darters op het wereldkampioenschap darts

Uiteraard vraag je je af welke Nederlandse darters in actie komen op het WK Darts. Goed nieuws, want maar liefst twaalf profs uit ons koude kikkerlandje hebben zich gekwalificeerd. In de eerste ronde zullen we Gian van Veen, Richard Veenstra, Kevin Doets, Christian Kist, Jermaine Wattimena, Niels Zonneveld, Berry van Peer en Wessel Nijman hun pijlen zien richten. Winnen zij het duel, dan stromen zij door naar de tweede ronde. De 32 darters op de wereldranglijst spelen automatisch pas mee in deze ronde. Michael van Gerwen, Danny Noppert, Dirk van Duijvenbode en Raymond van Barneveld komen daardoor later in het toernooi in actie.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.