Dit bedrag verdient een speelster bij de Oranje Leeuwinnen

Na het afgelopen WK Voetbal in Australië en Nieuw-Zeeland zijn de Oranje Leeuwinnen weer bij elkaar gekomen om te strijden in de Women’s Nations League. Er staat veel op het spel, want het elftal kan zich nog steeds kwalificeren voor de Olympische Spelen. Maar hoeveel geld verdient een speelster bij de Oranje Leeuwinnen eigenlijk?

Salaris op het WK Voetbal in Australië en Nieuw-Zeeland

Laten we beginnen met het bedrag dat de speelsters afgelopen wereldkampioenschap hebben verdiend. Voorafgaand aan het mondiale eindtoernooi besloot de FIFA om voetbalsters individueel te belonen. Hierdoor ontvingen niet alleen de bonden en teams een bedrag per ronde, maar werd er ook gekeken naar de prestaties van de profs. Zo hoopt de organisatie het vrouwenvoetbal te stimuleren.

Iedere speelster krijgt automatisch 27.300 euro voor het bereiken van de groepsfase. Dit bedrag loopt alleen maar op naarmate een elftal verder doorstroomt in het toernooi. Bij het bereiken van de achtste finale krijgt een voetbalster bijvoorbeeld 54.600 euro uitgekeerd. De Oranje Leeuwinnen kwamen tot de kwartfinale. Dit betekent dat zij nog eens 82.000 euro per speelster ontvingen. Hieronder zijn de bedragen per ronde te vinden.

RondeBedrag
🌏 Groepsfase€27.300
💪 Achtste finale€54.600
¼ Kwartfinale€82.000
4️⃣ Vierde plek€150.000
3️⃣ Derde plaats€165.000
2️⃣ Tweede plaats€178.000
🏆 Winnaar€246.000

Bedrag van mannen en vrouwen in het Nederlands elftal gelijk

In 2019 werden de commerciële vergoedingen van de voetbalsters verhoogd. Het doel was toen om dit bedrag gelijk te stellen met de mannelijke profs. Eerder werden de betalingen voor mannen en vrouwen al gelijkgetrokken in de Verenigde Staten, Noorwegen, Engeland, Brazilië en Spanje. Vorig jaar was het dan eindelijk ook zo ver voor onze Oranje Leeuwinnen. Per 1 juli 2022 krijgen de mannen en vrouwen van het Nederlands elftal namelijk dezelfde financiële beloning.

De betaling voor de Nederlandse profs bestaat uit een wedstrijdpremie, bedrag per gewonnen wedstrijd en een bonus voor het winnen van een toernooi. Het is echter niet duidelijk om hoeveel geld het precies gaat. Wel kunnen we kijken naar bijvoorbeeld het geldbedrag op het WK 2014. Tijdens dit wereldkampioenschap kregen de mannen 30.000 euro per gewonnen duel. De winstpremies voor de vrouwen op het EK en WK zijn echter niet gelijkgetrokken. De UEFA en FIFA geven hiervoor als reden dat dit bedrag te maken heeft met tv-gelden en sponsorinkomsten.

Oranje Leeuwinnen spelen in de Women’s Nations League om Olympische ticket

Tijdens de eerste reeks wedstrijden uit de Women’s Nations League speelden de Oranje Leeuwinnen tegen België en Engeland. Nederland verloor in blessuretijd van onze zuiderburen, waardoor het op nul punten bleef steken. Om nog steeds kans te maken op de finaleronde én de Olympische Spelen moest het thuisduel tegen de ploeg van Sarina Wiegman koste wat kost worden gewonnen. Het bleef lang spannend in de Galgenwaard. Pas in de laatste minuut scoorde Oranje door het belangrijke doelpunt van Renate Jansen de 2-1.

België staat door de winst op Nederland en het gelijkspel tegen Schotland op vier punten. De Oranje Leeuwinnen staan door deze uitslagen op de tweede plek. Zij worden echter op de voet gevolgd door Engeland, dat precies hetzelfde aantal punten en doelsaldo heeft. Schotland staat onderaan met één punt uit twee wedstrijden. Alleen het team dat na alle speelrondes op de eerste plek staat, stroomt door naar de finaleronde. De twee finalisten verdienen uiteindelijk een ticket voor de Olympische Spelen in 2024.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.