Waar speelt keeper Bart Verbruggen?

Het EK Voetbal is van start. Van vrijdag 14 juni tot en met zondag 14 juli 2024 wordt het Europees kampioenschap in Duitsland gehouden. Het toernooi start met de groepsfase, waarbij Nederland het opneemt tegen Polen, Frankrijk en Oostenrijk. Voorafgaand aan het EK maakte bondscoach Ronald Koeman bekend dat Bart Verbruggen de eerste keeper zal zijn. Maar bij welke club keept de jonge doelman buiten het Europees toernooi om?

Bij welke club keept Bart Verbruggen?

Bart Verbruggen groeide op in Breda. Hij begon bij WDS ’19 en kwam via de keepersacademie terecht in 2014 bij NAC Breda. Vijf jaar later tekende hij in 2019 zijn eerste profcontract. Hoewel hij geen enkele officiële wedstrijd speelde bleef zijn talent niet onopgemerkt. Voor een bedrag van 300.000 euro maakte hij een jaar later de stap naar RSC Anderlecht. In 2021 maakte hij zijn debuut in de wedstrijd tegen Club Brugge.

In het seizoen 2022/23 nam Verbruggen afscheid van de Belgische competitie en vertrok naar Engeland. Daar werd hij voor een bedrag van 20 miljoen gekocht door Brighton & Hove Albion FC. Op 26 augustus 2023 maakte hij zijn debuut tegen West Ham United. De jonge keeper speelt op het moment van schrijven nog steeds bij de Engelse club.

Eerste keeper van Nederland op het EK Voetbal 2024

In maart 2023 werd de keeper voor het eerst bij het Nederlands elftal gehaald. Voorafgaand aan het EK Voetbal maakte bondscoach Ronald Koeman bekend dat Bart Verbruggen de eerste doelman zal zijn. Hiermee krijgt hij de voorkeur boven Mark Flekken en Justin Bijlow. De 21-jarige doelman speelde tijdens Polen zijn eerste EK-wedstrijd. Met zijn debuut is hij de op een na jongste keeper ooit tijdens een wedstrijd op een Europees kampioenschap. Alleen José Iríbar was in 1964 jonger toen hij zijn debuut voor Spanje op het EK maakte.

Speelschema van Nederland

Nederland is ingedeeld in poule D en neemt het op tegen Oostenrijk, Frankrijk en Polen. De eerste match stond gepland op zondag 16 juni 2024 om 15:00 uur in Hamburg. De ploeg van Ronald Koeman speelde deze wedstrijd tegen Polen. De volgende tegenstander is Frankrijk. Deze wedstrijd wordt op vrijdag 21 juni om 21:00 uur gespeeld. De laatste match uit de groepsfase staat op dinsdag 25 juni om 18:00 uur tegen Oostenrijk op de planning. De eerste twee teams uit iedere poule stromen door naar de knock-outfase. Ook de beste vier nummers drie gaan door naar de achtste finales. Wie weet speelt Oranje dus nog meer wedstrijden.

DatumWeekdagTijdWedstrijdUitslag
16 juni 2024Zondag15:00 uur🇵🇱 Polen – 🇳🇱 Nederland1-2
21 juni 2024Vrijdag21:00 uur🇳🇱 Nederland – 🇫🇷 Frankrijk…?
25 juni 2024Dinsdag18:00 uur🇳🇱 Nederland – 🇦🇹 Oostenrijk…?

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.