‘Barbie’ vs ‘Oppenheimer’: welke film is nou eigenlijk beter?

Er is een heuse strijd gaande op het witte doek die je als filmliefhebber zeker niet ontgaan zal zijn: het kleurrijke Barbie van Greta Gerwig staat lijnrecht tegenover Christopher Nolans biopic Oppenheimer. Beide films kwamen op dezelfde dag uit en daarom werd de hashtag #Barbenheimer in het leven geroepen. Al snel vlogen de heerlijke memes je op social media om de oren. Inmiddels draaien beide films een klein weekje in de bioscoop en hebben heel veel mensen al een kijkje genomen, dus is het tijd om de balans op te maken. Want wat vindt het publiek nou écht? In dit artikel laten we weten wat volgens kijkers de beste film is.

— Klik om te springen op deze pagina —
💰 Welke film levert het meeste op?
🍿 Dit vinden kijkers
🥇 Het eindoordeel
📺 Wanneer kun je de films streamen?

Welke film levert tot nu toe het meeste op?

Dat zowel Barbie als Oppenheimer een enorme kaskraker zou worden, stond al voor de release vast. Beide films verschenen op donderdag 20 juli in de bioscoop en draaien op het moment van schrijven dus pas een klein weekje, maar zorgen er nu al voor dat de miljoenen het laatje in vliegen. Sterker nog: door de komst van de grote titels was het weekend van 22 en 23 juli het beste bioscoopweekend sinds de pandemie en staat het op de vierde plek van beste bioscoopweekenden ooit.

We kunnen de opbrengsten van het eerste weekend alvast voor je op een rijtje zetten en dan blijkt dat het tot nu toe meer succesvolle Barbie die wedstrijd met vlag en wimpel wint. De film over de wereldberoemde Mattel-pop leverde het afgelopen weekend wereldwijd ruim 155 miljoen dollar op. Oppenheimer deed het ook niet slecht en zorgde voor een wereldwijde opbrengst van 80,5 miljoen dollar.

‘Barbie’ vs ‘Oppenheimer’: dit vinden kijkers

Barbie trekt tot nu dus vollere zalen. Maar wat vinden de mensen die al naar de films gekeken hebben er nu eigenlijk van? Om dit op een rijtje te zetten kijken we uiteraard naar de reacties op social media, maar we maken de balans eerst op door naar de harde cijfers te kijken. Hiervoor maken we gebruik van de beoordelingssites IMDb en Rotten Tomatoes, waar het grote publiek zijn stem mag uitbrengen.

IMDb

Op IMDb scoort Barbie met een 7,5 uit 91.000 stemmen zeker niet slecht, maar het haalt het niet bij het gemiddelde cijfer dat Oppenheimer tot nu toe verdient. De Christopher Nolan-film scoort verbluffend goed en krijgt een 8,8 uit 151.000 stemmen. Oppenheimer wint deze ronde dus grandioos.

Duiken we dieper in de cijfers, dan zien we dat de meningen over Barbie ook een stuk meer verdeeld zijn. Zo geeft 12,4% van de stemmers de film een 1, tegenover 21,2% van het publiek dat juist een 10 geeft. Van de 151.000 stemmers vindt 47,8% dat ook Oppenheimer niet beter kon en een 10 waard is. Hiermee is de film hard op weg om een van Christopher Nolans beste werken ooit te worden. Zijn nieuwste film staat nu qua cijfer op gelijke hoogte met Inception. Alleen The Dark Knight is volgens kijkers nóg beter.

Rotten Tomatoes

Ook op Rotten Tomatoes komt Barbie iets minder goed uit de verf dan Oppenheimer, al zijn de verschillen daar een stuk kleiner. Aan Barbie heeft 90% van de kijkers tot nu toe meer dan 3,5 sterren (van de 5) gegeven, aan Oppenheimer was dit 94% procent van de kijkers.

Gemiddeld krijgt de film over Barbie 4,5 en de film over J. Robert Oppenheimer 4,7 sterren. Dit verschil lijkt dus verwaarloosbaar.

Dit vindt Twitter van beide films

Op Twitter vind je naast tientallen memes ook genoeg vergelijkingen tussen de twee films. Ook hier geldt weer dat de meningen behoorlijk verdeeld zijn, met zowel mensen die #TeamBarbie zijn als mensen die #TeamOppenheimer zijn (en ook: een hele hoop mensen die juist vinden dat beide films gewoon hartstikke goed zijn en vergelijken niet nodig is).

Zelf doen Barbie-regisseur Greta Gerwig (Lady Bird) en hoofdrolspeler Margot Robbie (The Wolf of Wall Street) overigens ook niet zo moeilijk: zij hebben Oppenheimer gewoon saampjes in de bioscoop gekeken.

Eindoordeel van de kijkers: wie wint de ‘Barbenheimer’-strijd?

Als we alles naast elkaar zetten, kunnen we eigenlijk wel concluderen dat er geen echte winnaar aan te wijzen is. Hoewel kijkers Oppenheimer wat beter vinden, werd Barbie tot nu toe beter bekeken en lijkt de komedie misschien wat geschikter voor het grote publiek.

Dit kan natuurlijk ook door de lengte van de films komen: Oppenheimer is 3 uur lang, bij Barbie sta je na 1 uur en 50 minuten alweer buiten. Hierdoor zullen er minder voorstellingen van Oppenheimer per dag zijn, waardoor er minder geld mee verdiend kan worden, maar zullen meer mensen er wellicht ook voor kiezen om toch te wachten totdat ze de biopic vanuit huis kunnen kijken. Moet je trouwens niet doen, als we onze recensent mogen geloven. Oppenheimer is door zijn vele spectaculaire scènes absoluut een film die je op het witte doek moet bekijken, en dan het liefst in een IMAX-zaal.

Al met al is het tussen Barbie en Oppenheimer lastig kiezen… en uiteindelijk zijn de twee films misschien ook zo verschillend dat je ze eigenlijk niet kunt vergelijken.

Wanneer kan je ‘Barbie’ en ‘Oppenheimer’ online kijken?

Op dit moment draaien beide films nog in de bioscoop, maar in de toekomst verwachten we ze natuurlijk ook te kunnen streamen. Barbie werd gemaakt door Warner Bros. Pictures en zal daarom naar HBO Max komen, Oppenheimer is van Universal Studios en verwachten we op SkyShowtime.

HBO Max laat streamers gemiddeld 70 dagen wachten voordat ze bioscoopfilms online aanbieden. We verwachten de film hier dan ook niet voor 27 september te kunnen zien. SkyShowtime stelt het geduld nóg meer op de proef en zet films pas na 7 tot 8 maanden online. Waarschijnlijk kun je Oppenheimer hier dus pas in februari of maart 2024 streamen. Eerder zal de film wel op TVOD-streamingdienst Pathé Thuis verschijnen. Zodra we meer informatie hebben over de online releasedata van beide films, hoor je het direct van ons via onze social media-kanalen en via je mail.

Meer informatie over de films

Barbie

In Barbieland is alles en iedereen perfect. Behalve als je een existentiële crisis hebt. Of als je een Ken bent.

Ga direct naar de website van HBO Max 🤩

Barbie | Main Trailer

Oppenheimer

Oppenheimer, geschreven en geregisseerd door Christopher Nolan, is een met IMAX-camera’s gedraaide epische thriller die het fascinerende verhaal vertelt van de raadselachtige man die om de wereld te redden het risico moet nemen dat deze wordt verwoest.

Ga direct naar de website van SkyShowtime 💣

Oppenheimer | New Trailer

Synopsissen: Warner Bros. Pictures en Universal Pictures

Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.