Girlpower! 5 films om te kijken na ‘Barbie’

Met Barbie is een nieuwe feministische klassieker geboren. De film legt op uitmuntende wijze de systemen in onze huidige maatschappij bloot en is een ode aan alle vrouwen. Niet zo gek dat je na je bioscoopbezoekje misschien zin hebt in een andere film waarin sterke vrouwen centraal staan. Daarom zetten we in dit artikel 5 fantastische films om na Barbie te kijken op een rijtje.

5x Films om na ‘Barbie’ te kijken

5. Legally Blonde (2001) – Pathé Thuis

Legally Blonde (2001) | Official Trailer | MGM Studios

Allereerst: het kan niet anders dan dat je na Barbie zin hebt om Legally Blonde op te zetten. Het mierzoete roze spat in beide films van het scherm en Elle Woods was natuurlijk ook wel een beetje dé Barbie van haar tijd.

Maar los van het feit dat ze van roze houdt, is Elle ook gewoon een krachtige vrouw. Als ze gedumpt wordt door haar vriendje omdat ze niet slim genoeg zou zijn, besluit ze te gaan studeren aan de Harvard Law School. En dat doet ze met verve. Wat ons betreft best een power move en zeker een goede manier om je ex terug te pakken.

4. Hidden Figures (2016) – Disney+

Hidden Figures | Official Trailer [HD] | 20th Century FOX

Om sterke vrouwen kan je ook in de Oscargenomineerde film Hidden Figures niet heen. Zoals Barbie in haar film al pleit: vrouwen kunnen alles worden en dat laat dit (waargebeurde) verhaal nog maar eens heel duidelijk zien.

We volgen Afro-Amerikaanse wetenschappers Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) en Mary Jackson (Janelle Monáe), die werkzaam zijn in een NASA-onderzoekscentrum. Terwijl ze met hun wiskundige data de wereld veranderen, leven ze in een tijd waarin rassenscheiding nog altijd legaal is. En dit betekent dat ze bijvoorbeeld niet naar dezelfde wc mogen als hun witte collega’s. Ze besluiten zich hiertegen te verzetten.

3. She Said (2022) – SkyShowtime

She Said | Official Trailer | SkyShowtime

Barbie hoeft maar een paar minuten door de ‘echte’ wereld te rolschaatsen of ze krijgt direct te maken met seksuele intimidatie. Dit is ook het hoofdonderwerp van de waargebeurde film She Said.

Het is 2017, #MeToo bestaat nog niet en de seksuele schandalen die in Hollywood hoogtij vieren worden steevast in de doofpot gestopt. New York Times-journalisten Megan Twohey en Jodi Kantor zijn het zat en hebben filmproducent Harvey Weinstein in het vizier. Hij heeft een hele hoop slachtoffers gemaakt, maar bijna niemand durft hier open over te zijn. Terwijl Megan en Jodi wanhopig proberen de onderste steen boven te halen, veranderen ze het taboe rondom seksueel geweld voorgoed.

2. Girl (2018) – HBO Max

Girl | Official UK Trailer | Curzon

Hoewel een van de Barbies gespeeld wordt door de trans actrice Hari Nef, is het in de film van Greta Gerwig verder qua gender allemaal vrij binair. Een verborgen parel die meer inzoomt op de trans ervaring is Girl.

Deze Belgische film draait om de 15-jarige Lara. Zij is geboren in het lichaam van een jongen en gaat tegenwoordig als meisje door het leven, maar worstelt met het trage verloop van haar transitie. Ondertussen probeert ze het te maken als ballerina.

1. Lady Bird (2018) – Prime Video

Lady Bird | Official Trailer HD | A24

Greta Gerwig was de regisseur die ons op Barbie trakteerde en dat is niet de eerste feministische film die ze voor ons gemaakt heeft. Eerder verscheen natuurlijk Little Women, maar die is op dit moment helaas nergens te streamen. Voor Gerwigs eerste film Lady Bird kun je nu wel op Amazon Prime Video terecht.

Saoirse Ronan kruipt in de huid van Christine, die graag Lady Bird genoemd wil worden. Zoals ze zelf aangeeft is de naam “given to her, by her”. Dit is tekenend voor haar autonome en krachtige kijk op zichzelf: zij is de enige die waarde aan zichzelf en haar identiteit kan geven. In tegenstelling tot in veel andere films, veranderen haar relaties met jongens de manier waarop we haar moeten zien niet. Lady Bird is nog altijd een frisse wind in de wereld van de coming-of-age-films en wist maar liefst vijf Oscarnominaties in de wacht te slepen.

Wanneer is ‘Barbie’ eigenlijk te streamen?

Misschien heb je ook wel gewoon zin om Barbie nóg een keer te kijken. Snappen we wel, want er zitten een hele hoop kleine details en verborgen grapjes in die je misschien pas tijdens een tweede kijkbeurt opvallen. Maar sinds wanneer kun je de film eigenlijk vanaf de bank kijken?

Dinsdag 12 september bleek de dag dat de PVOD-lancering gepland stond, waardoor je nu hier Barbie kijken kunt via Pathé Thuis. Vanaf 22 november zal deze titel ook als reguliere huurfilm tegen een verlaagd tarief aangeboden worden.

Barbie is gedistribueerd door Warner Bros. Pictures, wat betekent dat hij daarnaast ook naar komt HBO Max. Wanneer het precies zover is, is op dit moment nog niet helemaal duidelijk. De streamingdienst houdt over het algemeen een periode van 70 dagen aan tussen bioscoop- en streamingrelease, dus in dat geval kunnen we Barbie rond 27 september in hun bibliotheek verwachten. Echter is dit nog niet officieel bevestigd. Zodra we nieuws krijgen delen we het direct met je via je mail en onze social media-kanalen.

Meer informatie over ‘Barbie’

In Barbieland is alles en iedereen perfect. Behalve als je een existentiële crisis hebt. Of als je een Ken bent.

TitelBarbie
Jaar2023
SoortFilm
Duur1 uur en 54 minuten
TaalEngels
CategorieKomedie
RegisseurGreta Gerwig
CastMargot Robbie, Ryan Gosling, America Ferrera, Kate McKinnon, Michael Cera, Ariana Greenblatt, Issa Rae, Rhea Perlman, Will Ferrell, Hari Nef, Emma Mackey, Alexandra Shipp, Kingsley Ben-Adir
Barbie | Main Trailer

Synopsissen: Warner Bros. Pictures, Pathé Thuis, Disney+, SkyShowtime, HBO Max, Amazon Prime Video

Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.