Is de Barbie-film geschikt voor kinderen?

Barbiepoppen zijn al sinds jaar en dag onmisbaar in de speelgoedhoek en natuurlijk met uitstek geschikt voor kinderen. Maar geldt dat ook voor de Barbie-film die sinds kort in de bioscoop draait? Vanaf welke leeftijd kan je je kleintje hier naar laten kijken? Wij zochten het uit.

Voor welke leeftijd is ‘Barbie’ geschikt?

De Barbie-film kenmerkt zich door zijn vrolijke kleuren en zorgt bij oudere kijkers direct voor een nostalgisch gevoel. En met Margot Robbie als Barbie en Ryan Gosling als Ken, een verhaal over een Barbie die naar de echte wereld gaat en een prachtig felgekleurd Barbieland als decor moet deze film toch ook wel geschikt zijn voor kinderen?

Goed om te weten is dat de film in Amerika PG-13 Rated is (betekenis: Parental Guidance, misschien niet geschikt voor kinderen onder 13) en dat de Kijkwijzer de film in Nederland op 9 jaar en ouder gezet heeft. De Amerikaanse rating wordt meegegeven aan films met geweld, referenties naar drugs en alcohol of naaktheid, maar al deze dingen komen nauwelijks in het verhaal voor. Het zijn vooral de referenties en dialogen met een dubbele betekenis die ervoor zorgen dat de film als minder geschikt voor kinderen wordt gezien. Zo zijn er enkele referenties naar de genitaliën van Barbie en Ken en dubbelzinnige grappen, maar die zullen waarschijnlijk toch niet begrepen worden door de allerkleinsten. Er wordt ook een aantal keer gevloekt.

📺 Meer weten over de film? ➝ Lees hier ons artikel met alle informatie over Barbie (2023).

Is ‘Barbie’ ook leuk voor kinderen?

Ga je je focussen op kijkplezier, dan is het wel belangrijk om te weten dat de film enkele ‘volwassen’ thema’s aanhaalt. Het gaat onder meer over gendergelijkheid, het patriarchaat en het hebben van een identiteitscrisis. Dit zijn aspecten die de jongste kinderen waarschijnlijk niet (helemaal) zullen begrijpen.

Echter is er ook voor kinderen genoeg te zien, zoals de prachtige, kleurrijke visuals. Daarnaast komen er een aantal leuke liedjes voorbij en staan in de film universele thema’s als het vinden van jezelf centraal. De film duurt met slechts 1 uur en 54 minuten ook niet heel lang. Het is al met al dus geheel aan jezelf of je de film aan je kind wil laten zien, of dat je het met de dubbelzinnige grappen en pittige thema’s toch niet helemaal geschikt vindt. In onderstaande trailer kun je alvast de sfeer proeven.

Wanneer is ‘Barbie’ te streamen?

Er is nog wel een belangrijk punt en dat is dat de film Engels gesproken is. In Nederland wordt er op dit moment geen nagesynchroniseerde versie aangeboden in de bioscopen en dit maakt de film dus sowieso iets minder geschikt voor de allerkleinsten. Misschien zorgen al deze punten ervoor dat je wilt wachten totdat je de film kan streamen. Wanneer is dat mogelijk?

Goed nieuws, want inmiddels kan dat gewoon al. Sinds dinsdag 12 september hebben TVOD-diensten als Pathé Thuis deze hitfilm in hun aanbod opgenomen en daar heb je niet eens een abonnement voor nodig. Momenteel is Barbie als PVOD-film te huur, waarna hij per 22 november ook als reguliere huurtitel aangeboden wordt. 👉 Kijk meteen Barbie bij Pathé Thuis.

Verder is het goed om te weten dat Barbie werd gedistribueerd door Warner Bros. Pictures. Dit betekent dat we nu al weten dat we hem in de toekomst eveneens op HBO Max kunnen verwelkomen. Op vrijdag 15 december is het zover.

Meer informatie over de film

In Barbieland is alles en iedereen perfect. Behalve als je een existentiële crisis hebt. Of als je een Ken bent.

TitelBarbie
Jaar2023
SoortFilm
Duur1 uur en 54 minuten
TaalEngels
CategorieKomedie
RegisseurGreta Gerwig
CastMargot Robbie, Ryan Gosling, America Ferrera, Kate McKinnon, Michael Cera, Ariana Greenblatt, Issa Rae, Rhea Perlman, Will Ferrell, Hari Nef, Emma Mackey, Alexandra Shipp, Kingsley Ben-Adir

Synopsis: Warner Bros. Pictures International Holland

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.