Potentiële Oscarwinnaar ‘The Banshees of Inisherin’ komt deze week naar Disney+

Filmliefhebbers weten het natuurlijk wel: in de nacht van zondag op maandag vindt de 95ste Oscaruitreiking plaats. Een film die maar liefst acht gouden beeldjes mee naar huis kan nemen en dus een grote kanshebber is, is The Banshees of Inisherin. Heb je deze geprezen dramafilm gemist in de bioscoop? Dan hebben we goed nieuws, want hij staat razendsnel al op Disney+. Op zondag 12 maart is het zover.

Meld je nu aan bij Disney+ en krijg ruim 16% korting om naar alle films en series van Pixar, Star, Marvel, National Geographic, Star Wars en Disney te kijken ✅

Negen Oscarnominaties voor ‘The Banshees of Inisherin’

The Banshees of Inisherin viel tijdens het Filmfestival van Venetië al in de prijzen en tijdens de Oscars van 2023 komen daar misschien nog een aantal beeldjes bij. Er zijn maar liefst negen nominaties, waaronder die voor Beste Film, Beste Regisseur, Beste Acteur en Beste Script. Dit is dus hoe dan ook een echte aanrader, zo bewijst ook de hoge score op IMDb (7,8 uit 158.000 stemmen) en Rotten Tomatoes (maar liefst 96% op de Tomatometer). Maar waar gaat het precies over?

De film vertelt het verhaal van Pádraic en Colm. Zij zijn al jaren beste vrienden, totdat Colm ineens besluit dat hij niet meer met Pádraic wil praten. Als Pádraic het tóch waagt een woord met hem te reppen, snijdt hij één van zijn vingers eraf. Ondanks dit eigenaardige dreigement besluit Pádraic alles op alles zetten om de vriendschap te redden. De film komt van de hand van Martin McDonagh, die al een gouden beeldje in de kast heeft staan voor zijn film Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Hoofdrollen zijn er voor Colin Farrell (The Batman) en Brendan Gleeson (Harry Potter-reeks).

Drie redenen om deze film te kijken:
1️⃣ Script en regie van Oscarwinnaar Martin McDonagh
2️⃣ Topacteurs Colin Farrell en Brendan Gleeson in de hoofdrollen
3️⃣ Maar liefst negen Oscarnominaties (en nu al geprezen door kijkers en critici)

‘The Banshees of Inisherin’ komt op 12 maart naar Disney+

De Oscars van 2023 vinden plaats in de nacht van zondag 12 maart op maandag 13 maart, om 02:00 uur ’s nachts (en je kunt er live naar kijken als je wil). Voorbereiden kun je doen door The Banshees of Inisherin te kijken; de film wordt op zondag 12 maart namelijk door Disney+ aan het aanbod toegevoegd.

Andere genomineerde films bekijken? Voor All Quiet on the Western Front moet je op Netflix zijn, Elvis staat op HBO Max, Everything Everywhere All at Once is te vinden op Amazon Prime Video en Top Gun: Maverick bekijk je op SkyShowtime. Voor films als The Fabelmans, TÁR en Avatar: The Way of Water kun je voorlopig alleen in de bioscoop terecht, al komt die laatste binnenkort natuurlijk ook naar Disney+. Wanneer het zover is weten we op dit moment nog niet, maar je hoort het direct via je mail als de streamingdienst de releasedatum met ons deelt.

Verhaal en informatie van de serie

In The Banshees of Inisherin volgen we twee goede vrienden Padraic (Colin Farrell) en Colm (Brendan Gleeson) die in een moeilijke situatie belanden wanneer Colm plotseling besluit hun vriendschap te verbreken. Op het eiland voor de Westkust van Ierland, waar de twee wonen, probeert een verwarde Padraic de vriendschap nieuw leven in te blazen met hulp van zijn zus Siobhan (Kerry Condon). Zij heeft haar eigen problemen met Dominic, de zoon van de lokale politieman. De gebeurtenissen escaleren volledig als Colm een drastisch ultimatum stelt om zijn voornemen tot het beëindigen van de vriendschap duidelijk te maken.

TitelThe Banshees of Inisherin
Jaar2022
SoortFilm
Duur1 uur en 53 minuten
TaalEngels
CategorieDrama, Komedie
IMDb7,8 uit 158.000 stemmen
RegisseurMartin McDonagh
CastColin Farrell, Brendan Gleeson, Barry Keoghan

Synopsis: The Walt Disney Company

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.