Disney+ voegt ‘Avatar’ weer toe in aanloop naar première vervolgfilm

Na dertien jaar wachten is het in december eindelijk zover, want dan verschijnt het langverwachte vervolg op een van de meest succesvolle films ooit in de bioscoop: Avatar 2: The Way of Water (2022). Maar in de aanloop daarnaartoe heeft Disney+ een paar maanden geleden wel iets heel geks gedaan. Zij hebben namelijk, zonder hun abonnees hierover te informeren, Avatar (2009) uit hun aanbod verwijderd. Gisteren werd de film gelukkig weer online gezet.

Meld je nu aan bij Disney+ en krijg ruim 16% korting om naar alle films en series van Pixar, Star, Marvel, National Geographic, Star Wars en Disney te kijken ✅

‘Avatar’ (2009) niet meer te zien bij Disney+

Avatar en het langverwachte vervolg Avatar: The Way of Water zijn allebei gedistribueerd door 20th Century Studios, een filmstudio die onder The Walt Disney Company valt. Daarom was het eerste deel van de filmreeks heel lang te vinden op Disney+. In augustus heeft de streamingdienst de film echter zonder aankondiging uit haar aanbod verwijderd.

Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd was Avatar een paar maanden lang niet meer op Disney+ te vinden. Even opnieuw kijken voordat de tweede film gelanceerd werd, zat er bij deze streamingdienst dus tijdelijk niet meer in. Bij TVOD-diensten als Pathé Thuis was hij echter nog wel te vinden. Op dinsdag 22 november werd de film gelukkig ook weer toegevoegd aan het aanbod van Disney’s eigen video on demand-platform.

Disney+ verwijdert ‘Avatar’ waarschijnlijk vanwege nieuwe bioscooprelease

Dat Avatar opeens uit het aanbod van Disney+ verdwenen was, had waarschijnlijk een reden. Dit zou weleens te maken kunnen hebben met het feit dat de film in aanloop naar de sequel een tijdje opnieuw gelanceerd werd in de bioscoop. Vanaf 22 september was de film namelijk wereldwijd te zien in de bioscopen, maar dan wel mét verbeterde audio- en beeldkwaliteit.

Door Avatar precies twee maanden lang niet meer online aan te bieden, lijkt Disney te hebben gehoopt op een hoger aantal bioscoopbezoekers. Deze keuze wordt waarschijnlijk versterkt door het succes van de film toen deze in 2009 voor het eerst te zien was. Met een wereldwijde opbrengst van 2,84 miljard dollar is dit namelijk nog altijd de best verdienende film ooit. Wie weet werd dit grote succes met de re-release nog eens dunnetjes over gedaan. Naast Avatar 1 verwachten we ook het tweede deel een aantal weken na de bioscooprelease op Disney+ te kunnen zien.

Meer informatie over ‘Avatar 2: The Way of Water’

Op 16 december 2022 verschijnt, na dertien (!) jaar wachten, eindelijk de sequel ‘Avatar 2: The Way of Water’ in de bioscopen. Dit is de eerste van vier vervolgfilms en draait, net zoals het eerste deel, weer om Jake Sully (Same Worthington). Hij leeft samen met Neytiri (Zoe Saldana) en hun vier kinderen op de planeet Pandora, als een oude dreiging terugkeert. Het gezin wordt gedwongen om hun huis te verlaten en komt terecht bij een rif waar de Metkayina-stam leeft. De familie moet hierdoor aan een hele nieuwe cultuur wennen en ondertussen ook nog eens de planeet beschermen.

TitelAvatar: The Way of Water
Jaar2022
SoortFilm
DuurN.n.b.
TaalEngels
CategorieActie
Releasedatum16 december 2022
RegisseurJames Cameron
CastMichelle Yeoh, Zoe Saldana, Sam Worthington, Kate Winslet, Giovanni Ribisi, Sigourney Weaver, Stephan Lang

Synopsis: 20th Century Studios / The Walt Disney Company

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.