Alles wat we tot nu toe weten over ‘Avatar 2: The Way of Water’

Dertien jaar geleden veroverden de bewoners van de planeet Pandora wereldwijd miljoenen harten. Avatar is zelfs de best verdienende film ooit, met een opbrengst van maar liefst 2,84 miljard dollar. Dat er een vervolg gemaakt zou worden, was dan ook niet zo gek. We hebben er even op moeten wachten, maar nu is het bijna zover: Avatar 2: The Way of Water (2022) verschijnt dit najaar in de bioscoop. In dit artikel vertellen we je alles wat we tot nu toe over de sequel weten, van het verhaal tot de releasedatum.

Waar gaat ‘Avatar 2: The Way of Water’ over?

Na het succes van Avatar kondigde regisseur James Cameron aan dat er nog vier vervolgfilms aan zouden komen. Vervolgens liet hij ons dertien jaar wachten, maar binnenkort is het met ‘Avatar: The Way of Water’ eindelijk zover en verschijnt de eerste sequel in de bioscoop.

De film speelt zich meer dan een decennium na de gebeurtenissen uit de eerste film af en draait uiteraard weer om Jake Sully. Hij leeft samen met Neytiri en hun vier kinderen op de planeet Pandora, als een oude dreiging terugkeert. Het gezin wordt gedwongen om hun huis te verlaten en komt terecht bij een rif waar de Metkayina-stam leeft. Deze stam leeft op het water en is dus heel anders dan de blauwe wezens die we in het eerste deel leerden kennen. De familie moet aan een hele nieuwe cultuur wennen, en ondertussen proberen ze ook nog eens de planeet beschermen. Bekijk hieronder alvast de eerste beelden.

Hoe lang duurt ‘Avatar 2’?

Maak je klaar voor een lange zit. Met een speelduur van zo’n 2 uur en 42 minuten was de eerste Avatar-film al lang, maar dit tweede deel gaat nóg langer duren. Waarschijnlijk zitten we hiervoor meer dan drie uur in de bioscoopstoelen. Volgens regisseur James Cameron moet dit geen probleem zijn. Tegen Variety zei hij hier het volgende over:

“Ik wil niemand horen zeuren over de lengte van de film als ze ook acht uur lang zitten te bingewatchen. Ik kan dit onderdeel van de recensie al bijna schrijven. ‘De tergend lange film van drie uur.’ Ik heb mijn kinderen vijf afleveringen van een uur achter elkaar zien kijken. Hier moet een sociale verschuiving gebeuren: het is oké om op te staan en te gaan plassen.” *
– Regisseur James Cameron

Wie zitten er in de cast van de film?

Oude bekenden keren terug in ‘Avatar: The Way of Water’. Zo kruipt Sam Worthington weer in de huid van Jake Sully en is Zoe Saldana terug als Neytiri. Ook Stephen Lang keert terug als Colonel Miles Quaritch, die in Avatar dood leek te zijn maar nu de voornaamste schurk van de vier vervolgfilms zal zijn. Andere terugkerende acteurs zijn Sigourney Weaver (wel in een andere rol), Giovanni Ribisi, CCH Pounder, Dileep Rao, Matt Gerald en Joel David Moore.

Twee grote nieuwe toevoegingen aan de cast zijn Kate Winslet (Titanic) en Michelle Yeoh (Everything Everywhere All At Once). Winslet en regisseur James Cameron kennen elkaar van Titanic. Voor haar rol in de sequel leerde de actrice om langdurig haar adem in te houden onder water. Tijdens de opnames lukte het haar om 7 minuten en 14 seconden onder te water te verblijven, waarmee ze het record van Tom Cruise (voor Mission: Impossible – Rogue Nation) verbrak. Zij speelt de rol van Na’vi-krijgster Ronal, een zeer loyale leider van de Metkayina-stam.

Andere nieuwe gezichten die je in de vervolgfilm gaat zien zijn van Edie Falco (The Sopranos) als generaal Ardmore, het opperhoofd van de RDA, en Cliff Curtis (Colombiana) als Tonowari, de andere leider van de Metkayina-stam. Er zijn zelfs geruchten dat Vin Diesel zijn opwachting zal maken, maar welke rol hij dan zou spelen weten we niet.

Teaser trailer Avatar Way Water Disney Plus film 14 december 2022
Film: ‘Avatar: The Way of Water’ (2022) | Beeld: 20th Century Studios via Disney

Wanneer komt ‘Avatar: The Way of Water’ uit?

Na ruim dertien jaar wachten moeten we nog even geduld hebben. We moeten namelijk nog tot 16 december 2022 aftellen en dan is ‘Avatar: The Way of Water’ eindelijk in de Nederlandse bioscopen te zien. Het filmen begon in 2017, dus het heeft even geduurd. Dit kwam onder meer omdat er een nieuwe technologie nodig was om de onderwaterscènes te filmen, maar ook omdat het perfect moest worden én omdat er op hetzelfde moment ook aan Avatar 3 en 4 gewerkt werd.

Wat blijkt? James Cameron heeft nu al laten weten dat hij al voor 95% klaar is met Avatar 3 (dat waarschijnlijk Avatar: The Seed Bearer gaat heten) en dat hij zelfs al stukjes van het vierde deel (Avatar: The Tulkun Rider) gefilmd heeft. Hopelijk hoeven we op die vervolgen dus niet weer dertien jaar te wachten.

Waar kun je ‘Avatar 2’ online kijken?

Vanaf 16 december 2022 kun je Avatar 2 in de Nederlandse bioscopen zien. De film wordt gemaakt door 20th Century Studios, wat onderdeel is van The Walt Disney Company. De kans is dan ook heel groot dat de vervolgfilm, net als Avatar zelf, te zien zal zijn op Disney+. Een kleine kanttekening hierbij: sinds kort is de eerste film alleen nog bij TVOD-diensten als Pathé Thuis te zien. Wanneer de film terug zal keren naar Disney+ is nu nog niet bekend, maar men verwacht dat de tijdelijke verwijdering iets met de release van Avatar 2 te maken heeft. Dit is echter nog niet officieel bevestigd.

Overigens lijkt Disney+ momenteel te testen met een periode van slechts 49 dagen tussen bioscooppremière en online release. In dat geval zou de film al op 3 februari 2023 op Disney+ verschijnen! Uiteraard is ook dit nog niet bevestigd en kunnen we dit dus nog niet met zekerheid zeggen. Houd tegen die tijd zeker onze social media-kanalen in de gaten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om het laatste nieuws niet te missen.


* Originele tekst in het Engels: “I don’t want anybody whining about length when they sit and binge-watch [television] for eight hours. I can almost write this part of the review. ‘The agonizingly long three-hour movie…’ It’s like, give me a fucking break. I’ve watched my kids sit and do five one-hour episodes in a row. Here’s the big social paradigm shift that has to happen: it’s okay to get up and go pee.”

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.